• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Celeborn - специалист
Здравейте,

Не знам дали тук е правилният под-форум (двоумих се между този и Градина), та се извинявам, ако не му е тук мястото...

В двора в София имам 4 големи смърча (близо 100-годишни, над 35м всеки, не съм сигурен за обиколките), които заради сушата в последните 2 години отслабнаха доста и короядът им видя сметката, уви.
Всичките им иглички паднаха в последния месец и нямам надежда, че ще се възстановят догодина.
Решил съм да ги режа е близките седмици и да не чакам да паднат върху главата на някого.

Вместо извозване на всичко ми предложиха да се докара гатер, с който да се разбичи материала на място на дъски или греди и да се извозят само кората и клоните.

И тук идват няколко въпроса, за да взема финално решение... понеже нямам никаква идея какво ще правя толкова материал, къде ще го складирам и как ще съхне.
Само знам, че ми харесва мисълта да се направи нещо с тази дървесина, дори от чист сантимент.

Четох в други теми по въпроса, че хич не е добър момент за такава операция, но защо? Заради съхненето или? По принцип другите съсобственици не искат да чакат до Февруари/Март и май съм с вързани ръце... ще трябва да се случи скоро.

Ако реша - на греди или дъски? (материалът е обикновен смърч). Знам, че не е най-трайното дърво... та не знам кое приложение ще е ОК.

Хубаво ли е да се намажат с нещо до изсъхване гредите/дъските срещу гъби и плесени? (Antiblue?)

Мога ли да ги складирам отвън? Нямам покрито пространство (като парник) и трудно ще осигуря постоянна сянка, но пък то слънцето в следващите месеци ще е все по-малко.

Другата опция е да стоят в напълно затворено, непроветриво помещение (двоен гараж), но май там ще си таковат таковата, освен ако не докарам някакъв индустриален обезвлажнител и вентилатори...

Благодаря за всеки даден акъл!

П.П.
Само информативно, рязането на тези 4 дървета без извозването ще удари по 1000 лева на дърво, понеже няма достъп за вишка.
ivanovbg - майстор
От моят приятел горски знам, че борче изядено от корояд не става за материал, а само за огрев. Корояда се храни от смолата и в дървото не остава грам от нея.
Celeborn - специалист
Хм, като горски би трябвало да знае, че смолата е защитният механизъм на всяко едно дърво. Когато има сухи години няма достатъчно вода при дърветата с по-плитки коренови системи, в резултат на което не се произвежда достатъчно смола, която да отблъсква вредителите като корояда... и оттам тръгват проблемите... Самите бръмбари ядат дървото точно под кората и няма нищо засегнато по-надълбоко, т.е. махайки кората и грубо 1см под нея не би трябвало да има проблеми. Доколкото четох, такива би имало ако се чака прекалено дълго и върху мъртвото дърво се развие споменатата синя плесен, която прониква по-дълбоко.
PIP - майстор
Ако дърветата не са загнили, преминали или проядени си заслужава, е зависи колко пари ще ти струва биченето. На твое място бих ги бичил на талпи, ако материала е хубав. 4.10м дължина, 5см или 10см дебелина според цената за биченеи нуждите. 10см става за всичко, 5см съхне по-бързо и е по лек за работа и за това се предпочита, но не става за всичко и ще ти вземат повече за бичене. Аз купувам сух материал на талпи на 850лв/м3, ти си прецени дали те устройва. Не го суши в затворено помещение. По-добре на вън. Покрий го с ламарини, които да надстърчат колкото е възможно повече, за да пазят сянка и летви между дъските. Желатено е да е на сенчесто и проветриво място, но не е задължително стига да не го пече дирекнто слънцето. Важно е основата където ще се съхранява да е здрава, за да не подаде, че ще се изкривят дъските.
nikolson - майстор
Както написа PIP. Няма да е лошо да напръскаш дъските. Може и Бохемит. С градинска пръскачка. Ако обмажеш челата - още по-добре.
Прикачен файл:
Screenshot 2024-10-26 at 7.35.37.png
Celeborn - специалист
Супер, много благодаря! За биченето ми искат 600 лева на кубик. На място е 250, така че с каране и връщане ще е същото, че и по-скъпо (а трябва и билет)
Честно казано не знам колко кубика ще излезе от 4-те дървета, ама сметката започна да набъбва драстично...

4000 за рязане, 3000 лева товарене, извозване и най-вече депониране на клони и кора (няма къде да ги изгоря на място, нито да как да направя мулч от заразената кора), разбичване на кой знае колко кубика дървесина... то човек трябва да тегли кредит...
емовлаха - специалист
Вариант е да се потърсите опитен дървосекач/арборист в района да гътне на някаква сносна цена дърветата

Варел за изгаряне на всичко, не сте на норма

За разбичване Аляска и моторен трион. Закупувате си, свършвате си работа и се продават

При най-добрия сценарий е 15-20м3 дървесина за разбичване ако е читава дървесината

https://www.timberpolis.bg/wood-calculators
PIP - майстор
съб окт 26, 2024 12:42 pmCeleborn написа:
Супер, много благодаря! За биченето ми искат 600 лева на кубик. На място е 250, така че с каране и връщане ще е същото, че и по-скъпо (а трябва и билет)
Честно казано не знам колко кубика ще излезе от 4-те дървета, ама сметката започна да набъбва драстично...

4000 за рязане, 3000 лева товарене, извозване и най-вече депониране на клони и кора (няма къде да ги изгоря на място, нито да как да направя мулч от заразената кора), разбичване на кой знае колко кубика дървесина... то човек трябва да тегли кредит...
Честно казано не знам какви са цените в момента, но преди години когато купувах близо 50м3 на трупи по спомени беше около 80-120лв/м3, според размера. Транспорта с товарене и разстоваряне от гората до гатера беше май същата цена за камион (12м3). Или цените драстично са се вдигнали или не сте попаднали на правилните хора
Celeborn - специалист
Благодаря, много полезен сайт и калкулатори.
Утре ще измеря среден диаметър, понеже наистина в момента само предполагам...

За варел(и) не се бях замислял, звучи като добра идея... лошото е, че времето е кът :/
То че гори бързо е факт, ама да видим кой ще вдигне ръка да е огняр :)

Иначе да, дърветата ще ги бута арборист, защото няма как да влезе вишка, теренът е със сериозен наклон.

Извинявам се за лаишкия въпрос, но какво е Аляска? - мобилен гатер ли?
600лв за кубик е абсурдна цена. Честно казано не знам какви са цените в момента, но преди години когато купувах близо 50м3 на трупи по спомени беше около 80-120лв/м3, според размера. Транспорта с товарене и разстоваряне от гората до гатера беше май същата цена за камион (12м3). Или цените драстично са се вдигнали или не сте попаднали на правилните хора.
В частните фирми в София това са цените за разбичване, уви (240-250 с ДДС). Ако сложим и цена за 2 превоза с товарене и разтоварване то си отива на същата цена като бичене на място.
Иначе съм съгласен, много е скъпо - ако имам 10 или 15 кубика материал това са 6 до 9 хиляди лева.
Последна промяна от Celeborn на съб окт 26, 2024 4:46 pm, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
ALASKAN CHAINSAW MILL, имам такова. А тези 600 лв/м3 е луда работа.
  • 1
  • 2

Тема "Разбичване на смърч?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: