Всичко за дърводелството
Здравейте,
Искам, сам да си направя малък двускатен навес от дърво. Размерът на основата от бетон е с дължина 2.1 м. и ширина 1.7 м. Смятам да използвам четири колони 10х10 см, които ще анкерирам с метални планки. Височина на стрехите 2м. Наклон на скатовете около 18 градуса за битумни керемиди. Не знам, с какви размери трябва да бъдат хоризонталните греди и ребрата и как да направя сглобките. Моля, за помощ.
MamaMy - майстор
Ам че ти съвсем нищо не знаеш. То се помага на хора които знаят основното и малко не им достига. Твоята работа е като на габровеца дето срещнал на улицата познат лекар:
- Докторе, боли ме гърлото имам температура и кашлям. Какво да правя?
Лекаря също габровец:
- Моята препоръка е да идеш на преглед!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб авг 30, 2025 4:02 pmkras_i написа:
Здравейте,
Искам, сам да си направя малък двускатен навес от дърво. Размерът на основата от бетон е с дължина 2.1 м. и ширина 1.7 м. Смятам да използвам четири колони 10х10 см, които ще анкерирам с метални планки. Височина на стрехите 2м. Наклон на скатовете около 18 градуса за битумни керемиди. Не знам, с какви размери трябва да бъдат хоризонталните греди и ребрата и как да направя сглобките. Моля, за помощ.

Това е малък покрив, колкото двойна кучешка колибка, не го умувай много. Направи си читава скица, в мащаб, с наличните размери и ще ти се изясни.
Не е вярно, че не зная нищо. Но ми трябва малко помощ. Размерът на колоните, който съм избрал, подходящ ли е или трябва да са по-дебели?
aleksnp - специалист
И аз се интересувам от темата, ще правя същото. 10х10 са добре, даже са преоразмерени. Ако не си ги купил и 8х8 ще станат за колони. Купи си 4бр. петички за колоните и ги анкерирай с по четири анкера осмица.

Прикачен файл

99.jpg
99.jpg (68.99 KиБ) Видяна 268 пъти
aleksnp - специалист
За хоризонтални греди, може да ползваш 8х10 изправени. Ребра 12х6. За билната греда и подкоси(паянти,подпорки) 8х8.
Ето примерен изглед. За малки покриви, без средните столици.

Прикачен файл

Untitled.jpg

Прикачен файл

88.jpg
aleksnp - специалист
Ето, един много полезен калкулатор - https://www.zhitov.com/
XF4-C50/60 - напреднал
съб авг 30, 2025 4:02 pmkras_i написа:
Смятам да използвам четири колони 10х10 см
съб авг 30, 2025 8:20 pmaleksnp написа:
10х10 са добре, даже са преоразмерени
+1

За да не гние

Прикачен файл:
2222222234rfhghh.jpg
aleksnp - специалист
Мен ме интересува захващането на хоризонталните към колоните. Ако някой подскаже, ще е добре.
MamaMy - майстор
Пробвай със заварка. Ако не става значи неправилно си подбрал електродите. :?

Тема "Направа на малък двускатен навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: