• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте, опитни хора!
Ние сме младо семейство, което се захвана с обновяването на стара, баследствена къща. Имаме нужда от съвет, как да си направим (защото настоящите са такива, но изгнили) дървени врати със z от едната страна. Как трябва да направим и касите към тях? Не разполагаме с много инструменти за работа, затова трябва да използваме оразмерен предварително материал. Благодарско!
nikolson - майстор
Наричат се ковани дървени врати.

Как да го направите?
Nikolson, да, имаме нужда от насоки, как да ги направим.
PIP - майстор
Желателно е дъските да са с нут и перо, така че ако (когато) разсъхнат да не се вижда дупка между тях и също сглобката помага да са в една равнина. Най-лесно е с подходяща обшивка, или някой да ви ги направи. Хубаво е да имат фаски, за да лъжат окото като отворят фугите. Дебелината минимум 2см, царгите са със същата дебелина. Касите в uk се продават на 27мм доколкото помня, аз ги правя по-дебели, помага след това за монтажа на обкова. Обков в България не знам къде се продава честно казано по магазините, аз съм работил с ръчно изработен от ковано желязо, но излиза доста скъпо. Ето един link, може да си поръчате от чужбина, ако тук не намерите.
Николов Н. - специалист
Такива или подобни панти има в "Практикер". Колкото до направата ,помислете и говорете с дърводелец . Все пак се иска условия,място ,минимални умения.и инструменти за направата им. Но като начинание е много добро! Успех !!
nikolson - майстор
За да не провисва такава врата, важно е спъващата летва да е горе от страната на затваряне. Предварително определяте ляво, или дясно отваряне, навън, или навътре ще се отваря, каква брава и панти ще ползвате.
Благодарим за насоките. Трудо- и времеемко е начинанието, но пък това е домът на баба и дядо, и не искам да се разруши. Опитваме се да запазим всичко, което можем.
Бъдете здрави!
MamaMy - майстор
При мен още едно време са реализирали икономии. Вратите са от дебели талпи, но само рамки. Рамката е разделена с напречна на две, но в съотношение 2/3 отгоре, 1/3 отдолу. В горния отвор е вграден тънък шперплат като е обкован с декоративни летви. Върху долния отвор са заковани парчета тънък шперплат от двете страни като са отрязани леко декоративно. Не е зле, но както не топля цялата къща имам големи загуби и конденз по вратите. Замислил съм да отворя долната част от едната страна и да уплътня вътре с фибран, а горната част да я облека от двете страни подобно на долната и пак да напълня с фибран. На първо време имам да правя 4 врати, а после още 3.
Последна промяна от MamaMy на пет яну 16, 2026 9:39 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Не прави това. Има 100 начина да си уплътниш фугата.
MamaMy - майстор
Това не е фуга. Цели две трети от вратата е само един тънък шперплат,а една трета е кухина между два шперплата. При положение, че топля само стаите, а коридора и стълбището са студени. Реално има почти директна връзка с тавана. По същата схема са направени и касите на вратите. Реално ако се отопляваше цялата къща това нямаше да е проблем, но да топля 300м2 а да живея сам е меко казано непрактично. Понеже стълбището е в средата на къщата и реално я разделя на две крила, аз реално обитавам само едното и то частично. Всичко останало е склад.
  • 1
  • 2

Тема "Редени дървени врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: