• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
тонито - специалист
Здравейте. Може ли да ми обясните кои сглобки са здрави..минификсове, дибли, винтове? Кои се препоръчват за правене на мебели? Интересува ме като се направи например един шкаф посредством какво се монтира на стената..закача ли се...ако може и някой да сложи снимка.
Благодаря.
griffin - майстор
Колега от какъв материал ще правиш мебелите от дърво или ПДЧ, МДФ
тонито - специалист
най вероятно ПДЧ 18 мм.
masterval - майстор
тонито написа:
Здравейте. Може ли да ми обясните кои сглобки са здрави..минификсове, дибли, винтове? Кои се препоръчват за правене на мебели? Интересува ме като се направи например един шкаф посредством какво се монтира на стената..закача ли се...ако може и някой да сложи снимка.
Благодаря.
Мебели различни.
Монтажът също. За шкаф на стена. Колко шкаф (каквото и да значи това), какво ще има в него (не ме интересува толкова, но едно са билки-подправки, друго са книги/буркани). Каква е стената - тухла, бетон. От тези подробности зависи и окачването.
И ако някой може да сложи снимки, на какво точно?
тонито - специалист
имах предвид тухлена стена.Шкафчета за кухехско обзавеждне...снимки на зглобки..и закачалки монтирани на самото скафче отдаз на него..
masterval - майстор
Мисля, че на дибли и лепило (всъщност, то държи най-добре).
Дюбели за тухла по-дълги (поне 100 мм). Има планки за закачване от две части - едната за стената, друга за шкафа. Така ще е най-лесно. Може и сам човек да монтира. Но ако мислиш да има много тежки неща, ще трябва с ъглови планки и през тях за стената.
http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=19
griffin - майстор
За ПДЧ-та мисля че най - добрият вариант е да се ползват шведски сглобки специално дибли-те в този вид материал мисля че сглобката ще е много по слаба т.к няма захващане на дървесните влакна по дължина на влакното( частиците вътре в материала са не са подредени ). Освен това самото ПДЧ е лепено с лепила подобни на епоксидна смола което също няма да осигури добро залепване, но ако не ти се занимава диблите са добра алтернатива въпреки че лично аз не бих ги ползвал за този материал.
shadowman - майстор
Аз работя от 12 години само с винтове, на видимите страници се монтират някакви ъгли или от сглобките описани от теб. Въпроса опира до това какво можеш да направиш в домашни условия.
Харалампи - специалист
И другаде бях писал - най-добра е комбинация от дибли и минификс или шведска сглобка. Дюбела работи на срязване, а сглобката на опън. При този вариант няма нужда от лепило и мебела остава разглобяем. По въпроса за винтовете ... не съм им фен, но в момента има много хубави винтове със скрити глави с вътрешен шестограм и за тях продават капачета в различни цветове, така че да се скрива и челото. Не е лошо и става много по-бързо и лесно.
swetlio - специалист
тука има нещичко за сглобките - но е на руски

http://mebelsam.com/plugins/content/content.php?cat.53
  • 1
  • 2

Тема "сглобки.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: