• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
reevil - специалист
Здравейте, планирам да си правя един покрив наесен и понеже знам че всичкия чамов материал е мокър си го взех от сега та да поизсъхне до наесен.
За мое огромно съжаление след един месец съхранение откривам че някой от гредите/14х14 и 12х12/ и мартачетата/6х8/ са хванали повърхностен мухъл или нещо подобно черно на цвят :?
това при положение че ги бях наредил в гараж надигнати на 10см от пода и с по 2см дъски между всеки ред, но язък :-D
как да процедирам сега, нужно ли е да използвам някакъв препарат
с шкурка пада, но ще е бая играчка, взех си и един диск за ъглошлайфа със наредени шкурки на него :?
приемам всякакви идеи
благодарско
Savov - специалист
Необходимо е спешно да им осигуриш по-добра вентилация. Вероятно чернилката е само повърхностна. Ако ще ги рендосваш, черното ще отпадне и няма да имаш проблеми. Ако ще ги поставяш така, както са, ги обработи преди поставянето с импрегнатор против мухъл, гъбички и др подобни. Аз използвам препарата Бохемит. Разрежда се с вода по указанията на опаковката, цената беше под 10 лв/литър концентрат.
reevil - специалист
благодаря, мога ли сега да ги мина с Бохемит или преди да ги поставям на покрива / трябва ли дървото да е изсъхнало /
познати ми казаха, че не бива да се байцва, грундира или безиросва преди дървото да е хубаво изсъхнало, защото влагата си остава и се обезсмисля всичко :?
Savov - специалист
Мисля че можеш да ги минеш и сега. Бохемита се разрежда с вода, така че и да са сухи, пак ще се понамокрят. Това е само импрегнатор, не запечатва дървото по никакъв начин. Вероятно ако са сухи, ще го поемат по-добре и по-дълбоко. Импрегнатора обаче няма да обезцвети почернялото, а само ще спре процеса.
Успех.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
reevil написа:
благодаря, мога ли сега да ги мина с Бохемит или преди да ги поставям на покрива / трябва ли дървото да е изсъхнало /
познати ми казаха, че не бива да се байцва, грундира или безиросва преди дървото да е хубаво изсъхнало, защото влагата си остава и се обезсмисля всичко :?
Познатите ти не разбират. Грунд, боя и лак не, но байц и безир може. Това са масла, които не запечатват и не пречат на дървото да си съхне. Ползвай нещо, което да пресече заразата и ги дръж на сянка, на проветриво място. Дистанцирани и ги обръщай редовно.
Черно е по-лекият вариант. Лошото е като посинеят, че няма махане, но щом няма да са декоративни, не е фатално.
reevil - специалист
ясно, значи мога още от сега да ги поошкуря и да ги мина с Бохемит или нещо подобно.
можете ли да ми кажете каква е последователността на обработване до завършен вид - крайния резултат трябва да е тъмно кафяво:)
примерно след бохемита ще трябва сигурно някакъв байц, за да станат кафеви и после лак като изсъхнат наесен :?
а също така може да ми препоръчате марки и видове материали (лакове, грунд, импрегнатор, байц .... )
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ндам. Най-добре е, лакът да е безцветен. С цветен лак и без умения се получава наравномерно наслояване на цвят.
Първо, нещо което да импрегнира дълготрайно дървото - против плесени и дървояди. После нещо подхранващо - безир. После цвят с байц - до постигане на желания тон. Накрая 1-2 ръце лак, съобразен с атмосферните условия. Разбрах, че ще е на сушина, но с големи температурни разлики - вземи лак за вътрешна употреба, но обърни внимание на температурния диапазон. Не лакирай цялата греда. Там където няма да се вижда я остави да диша. Така няма да се напука лакът.
null - специалист
Не знам доколко ще съм полезен, но правих преди години една пайка и маса за двора (още са си там)
Материала не беше стока и имаше плесени по него. Още повече се появиха като престоя при мен една седмица.
Като го рендосах се поизчисти, но за да стане както трябва и да ги "избия" приложих следния метод.
Първа ръка - алкиден безир разреден 1:1 с кореселин. Кореселина убива плесените и помага на безира да навлезе по-дълбоко.
Втора ръка 2:1 от същото.
Трета ръка вече лак - алкиден с няколко капки кореселин за по-добро свързване с долния слой.
Е имаше и четвърта ръка като третата ама вече пет години си стои на двора и чак тази зима вече лака взе за се люпи.
Говорим за евтини лакове по принцип.
Но няма вече никакви плесени :)
Savov - специалист
Не си усложнявай живота излишно. Най-простия и издържлив вариант е: импрегнатор против мухъл, после лак на водна основа /български на Оргахим 10 - 12 лв - чешки - Сократес и др, по-скъпи, по-добри./ Всички са цветни, избираш си по каталог. Първа ръка разреден 1:1 с вода, за грундиране, втора ръка - неразреден. Предимства - съхне бързо, измиваш си ръцете и четките с вода, не на последно място по-трудно горими. Уж дървото диша, мазал съм недобре изсъхнал чам, няма проблеми. Втори вариант - лазурни лакове български и вносни. Използвал съм ги за отвън, включително и доста скъпи, като Садолин Екстра, супер цветове, но не са достатъчно издържливи на дъжд и слънце.
  • 1
  • 2

Тема "Мухъл по дървото/сурово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: