Всичко за дърводелството
Celeborn - специалист
Имам около 25 квадрата (комбинирано за всички страни) челни дъски за терасни парапети, които трябва да оцветя (потъмня до тъмно-кафяво) и лакирам.

Дъските са импрегнирани във вана, а боядисването и лакирането мисля да извърша с пистолет.

Бихте ли ме посъветвали как да постъпя? В стъпки? Грунд, лак... и евентуално подходящи продукти? Защото не съм много наясно как се процедира в подобен случай. Първо безцветен грунд и после лак... или ? Нещо комбинирано? Дъските са български (т.е. лошо качество по нормалните западни стандарти) и не виждам смисъл да се хвърлят излишни пари за скъпи химии... т.е. Sadolin Base + Extra, както мислех в началото, защото говорим за 2,5 литра Base и 4 литра Extra, което прави грубо към 400 лева...

Благодаря предварително!
Последна промяна от Celeborn на чет юни 19, 2008 1:24 am, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
За какъв грунд говориш?
Celeborn - специалист
Едитнах си мнението... малко го бях пообъркал, сега трябва да е по-ясно :)

Ставаше дума, че се чудя между - цветен грунд за снова и безцветен лак, или безцветен грунд и цветен лак...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
:-D Все пак, каква работа очакваш от грунда? Какво налага ползването му?
Celeborn - специалист
По-добра основа за полагане на лака. Дървото е порест материал, а импрегнацията преди това не помага много за по-доброто задържане на лакиращото покритие.

+Това има цветни грундове. Не знам дали не е по-добре дървото да се мине с цветен грунд за основа и след това безцветен лак или обраното (примерът със Садолин, който обаче на мен ми е скъп).
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Аз си имам друго мнение по въпроса. Близки като "държание" материали. Примерно безир и подходящо гъвкаво свързващ се с безира лак.
Отделно, че не схващам смисъла върху най-евтина и необработена дъска да хвърляш много труд и скъпи материали.
Celeborn - специалист
Именно, това съм написал и горе.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
:) Инпрегнирал си, сега байцвай в желания цвят и лакирай. За външна употреба много уважавам стария "лак за обща употреба", ако още го произвеждат.

Тема "Лакиране на челни дъски за тераса..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: