• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
vencil - специалист
Ами в крайна сметка и на мен ми се налага да измина този път с полирането :x . Фаровете все още не са в окаяно състояние, ама няма смисъл и да отлагам. Та взех си препарат за фарове Headlight Cleaner & Sealant Turtle Wax, понеже не са толкова зле се надявам да свърши работа - тук някой ако има някакъв изпробван и доказан метод може да сподели :)
Ако предположим че първата част с полирането ми се получи то голямото чудене ми е как да ги защитя :? Сега чета за спрей лакове за фарове или защитно прозрачно фолио за фарове.
Някой който е минал по този път може ли да препоръча правилният и най-издръжлив във времето вариант, лак или фолио, марка от къде и т.н.
ВЪРНЕТЕ ми стъклените фарове мръсници!!!!! :-D
MamaMy - майстор
Моите ги правих миналата есен с опушването с ацетон. Ефекта беше много добър. Сега след близо година пак са почнали леко да помътняват, но нагревателя и шкурките си стоят. Винаги мога да им отделя един час и да станат като нови.
Chefo77 - майстор
На моите след като ги полираха, ме пратиха да ида да им сложа фолио. Остави че има гаранция, ами като те дразнят вече от надирания, отиваш и сменят фолиото без да се налага полиране. Проучи и този вариант.
gogo7777 - майстор
Кое налага цялата тази гимнастика с фаровете?
:drinkers:
radius - майстор
Като ги правят вече не от стъкло, ами от рециклирани полиме... ааа полиуйовини.
hidrazin - майстор
вт юни 24, 2025 6:12 amvencil написа:
ВЪРНЕТЕ ми стъклените фарове мръсници!!!!!
Глас в пустиня! :-D Никакъв шанс! Трябва да е ЕВТИНО.
Относно това за което говори MamaMy - вероятно за нещо ТАКОВА
По разни оценки в мрежата/тубата издържа 10-12 месеца. И след това трябва поне ново полиране (с паста, а не с това нещо).
Добре би било да се защити с "керамичен лак" но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО двуомпонентен.
Видях добри отзиви за SprayMax 2in1 - спрей със стъклена ампула вътре.
Чупиш ампулата, тръсках да разбъркаш съставките и пръскаш ДВАТА фара.
След смесването има време за използване. След това го хвърляш.
И пак по видяно в мрежата това докарва/издържа около ДВЕ ГОДИНИ.

ИЗВОДИ :
- Почнеш ли един път, спиране няма.
- Няма нищо по-добро от оригиналното покритие.
- Използването на "лакове" дори "керамични" които не са проверени може да те докара до ... СМЯНА НА ЦЕЛИТЕ ФАРОВЕ.
:partyman:
P.S. Да ПОДЧЕРТАЯ ... !
Това което съм писал е от намерено в мрежата/Интернет а не от мой опит.
hidrazin - майстор
вт юни 24, 2025 10:05 pmgogo7777 написа:
Кое налага цялата тази гимнастика с фаровете?
Ми щото вече са евтини от Пласта-Маста - поликарбонат.
И всеки производител си ги пръска отгоре с някакво "керамично" покритие което пожълтява/изгаря/окислява се/поразява се от UV ... с годините.
Целта е ясна - да си изкара гаранцията. И я изкарва. После е ясно - купуваш си нова кола.
Купи-хвърли, купи-хвърли, купи-хвърли...
Е, колко пъти трябва да обяснявам принципите и как се планира???
MamaMy - майстор
На предната ми кола ги полира един приятел и им сложихме фолио. Ефекта е минимален. Те се матират и под фолиото. Материала на "стъклата" се матира не само от външни фактори. Той просто си старее е се напуква повърхностно. Само с шлайфане няма как да се подмлади пластмасата. Реших, че няма смисъл да се инвестират много пари. За 65лв си купих от китайците комплекта за реновиране и ще имам за много пъти което обезсмисля разни по-скъпи решения пък били те и двойно по-дълготрайни. Карането целогодишно на фарове много помага за амортизацията им.
hidrazin - майстор
вт юни 24, 2025 10:23 pmMamaMy написа:
На предната ми кола ги полира един приятел и им сложихме фолио. Ефекта е минимален. Те се матират и под фолиото.
+ 1000
Фолиото е та...ш...ак. И другото е от ден до пладне...
Фарове? Колкото-толкова.
gogo7777 - майстор
Моите на работната кола са доста захабени, но това хич не ми пречи да шофирам. Вижда се добре дори с моето отслабено зрение. Какво жулите и полирате по фаровете идея си нямам :?
  • 1
  • 2

Тема "Възстановяване на фарове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: