Всички имаме коли, нали ?
kabakumcho - специалист
пон яну 19, 2026 1:20 pmSvetoslavoff1 написа:
....
Накрая уж попаднах на точното място, но бърза работа нямам, ще изчакам малко да поотпусне времето.
Аз преди Коледа поръчах от тук:
https://www.xn--80aa3aeeooofb.net/magaz ... 8915e0cdb0

Дойде на следващия ден, нямах време да търся по магазините/сервизите, а и бегла проверка по телефона показа цени за същият модел във Варна от 80 до 150лв отгоре. Предната ми Варта изкара при мен 8г и 8 месеца, а кой знае кога е купувана преди това.
Svetoslavoff1 - майстор
Днес финализирах сделката - едно биче на Banner - Power bull 50Ач. А и колата се оказа със смарт алтернатор, та с него и с малко обгрижване от моя страна се надявам акумулаторът да има приличен живот.
Благодаря на всички за споделените мнения и препоръки!
ПП Както писах в началото, старият беше Монбат. Няколкодневно "баене" с тоци, напрежения и режими на заряд с нищо не помогнаха. Води се необслужваем, но успях да откопчая горната плоскост, на която са и тапите за 6-те клетки. Двете крайни бяха с около 20мм по-ниско ниво на електролита от средните, които бяха на едно ниво. Ако някой е наясно на какво може да се дължи това, моля да сподели.
ESPACE - майстор
пет яну 23, 2026 5:08 pmSvetoslavoff1 написа:
Двете крайни бяха с около 20мм по-ниско ниво на електролита от средните, които бяха на едно ниво. Ако някой е наясно на какво може да се дължи това, моля да сподели.
Липса на повторяемост в качеството при изработка. Както при батериините комплекти. Клетките в някои пакети стоят с еднакви параметри с години дори в батерия без BMS, а в други се разбалансират.
kozl - майстор
смарт алтернатор

Двете крайни бяха с около 20мм по-ниско ниво на електролита от средните, които бяха на едно ниво. Ако някой е наясно на какво може да се дължи това, моля да сподели.
Каква е това "смарт алтернатор" :?
Има умни системи, които зареждат акумулатора по балансови сметки разряд/заряд. За да стане това напрежението от алтернатора към акумулатора (което може да е и бордовота напрежение) се контролира според заряда на акумулатора. Тези системи имат датчик към клемитете на акумулатора, който отчита тока на заряд и разряд. На моята баница няма такъв датчик, но следил съм напрежението във времето и варира от 13,6 до 14,6V.
На Пасата има датчик към клемата, но вече немам изследователски мерак. Пък и повечето време съпругата е с него.

Аз нямам идея, но ми се е случвало при обслужваемите акумулатори да доливам различно к-во дест.вода в клетките.
По-съществено е да се провери гъстотата на електролита.
Но от опит след доливане трябва електролита да се разбърка иначе проверката ще е рядкост :-D
fbr - майстор
съб яну 24, 2026 7:47 amkozl написа:
На моята баница няма такъв датчик, но следил съм напрежението във времето и варира от 13,6 до 14,6V.
Напрежението върху клемите на акумулатора са силно зависими от околната температура. Повечето регулатори на алтернатора имат температурна компенсация, та затова има такива отклонения в зарежданото напрежение.
kozl - майстор
Разни коли, разни решения :roll:
чет авг 09, 2018 7:41 amkozl написа:
ср авг 08, 2018 9:52 pmabracadabra написа:
Реших да заредя акумулатора защото и миналата година така пак го зареждап и май подобни стойности дава, 12,5 V. И 3 часа го бръмнах на пернишкото зарядно. Но, тогава дигна до 16 V и го спрях. Сега вдигна макс 14,7-8 V, и даже после падна както го зареждах до към 14,4-5... Сега не карана кола мерих и показва 12,6 V. При работещ двигател на празен ход зарежда на 13,72-75, при 2000 оборота или каране на 13,90 (меря в движение от запалката включвам мултицета). При къси и духалка пада до 13,76 . Ще карам така. акумулатора е 74 Ач. украински обслужваем на 2,5 години. Колата БМВ 3. явно едни кабили ще потърс за даване на ток за всики случай, или да си направя (16мм2, и по 3 метра -добре ли е?), пък щипки ще търся по магазините.
Аз до ся с БМВ не съм общувал. Но в предишното Пежо измереното напрежение директно на клемите на акумулатора и това на запалката беше със значителна разлика, особено като пусна светлини, а вентилацията в купето направо го смаляваше това в запалката.
Поради такваз причина си изтеглих 4мм2 жица директо от акумулатора до радиото и там свързах стрелкови волтмер да си зяпам напрежението на акумулатора, на загасено радио. Та приемам, че това де мериш в запалката не е меродавното напрежение на зареждане.
На колите, които са ми били в ръцете - по спомени замерено стабилизирано напрежение:
Пежо 305Д генератор БОШ 14,4 -13,8V в зависимост от покачване на температурата на генератора.
Пежо 306Д 14,6V
Пасат 2,0 TDI 14,6V
Тойота 1,6 14,6 - 14,1V.
Пежо Партнер Типи 14,6V.
Много интересен eфект имаше на 305Д. Когато лампата на генератора след палене почнеше да се замисля да угасне, това означаваше нов акумулатор без още да са се появили други подсказващи признаци за изтощен батерия.
Баницата е била на 3 г.
Сега е на 10+. Явно повече наблюдение, по-малко заблуда :roll:
Аз съм акумулаторно доволен - никакво обслужване почити 10 г.
Пък и от акумулатор с очо в баницата няма смисъл, че той така е наврян и очото се не види. Даже до смяната не знаех какъв е акумулатора.
Нека акумулаторите да са всичките такива, но тогава зле за производителите.
Едно време, га немаше акумулатори и нашенски даже - квот набараш таквоз.
Са доста чуденки. В най-близкия магазин/сервиз предлагат няколко марки на различни цени за подходящ тип. И се почва :? :? :?
Svetoslavoff1 - майстор
съб яну 24, 2026 7:47 amkozl написа:
смарт алтернатор

Каква е това "смарт алтернатор" :?
Има умни системи, които зареждат акумулатора по балансови сметки разряд/заряд. За да стане това напрежението от алтернатора към акумулатора (което може да е и бордовота напрежение) се контролира според заряда на акумулатора. Тези системи имат датчик към клемитете на акумулатора, който отчита тока на заряд и разряд. На моята баница няма такъв датчик, но следил съм напрежението във времето и варира от 13,6 до 14,6V.
На Пасата има датчик към клемата, но вече немам изследователски мерак. Пък и повечето време съпругата е с него.

Аз нямам идея, но ми се е случвало при обслужваемите акумулатори да доливам различно к-во дест.вода в клетките.
По-съществено е да се провери гъстотата на електролита.
Но от опит след доливане трябва електролита да се разбърка иначе проверката ще е рядкост :-D
Ти си го обяснил . Аз в първия момент като сложих новия акумулатор и запалих, замерих на клемите 14,1в. Отидох на място, около 2км, продавачът да ми завери гаранц. карта и като замери, напр в/у клемите беше вече спаднало до 13,8в, което се поддържаше и при включени "дълги" светлини.
Сиреч акумулатоът е зареден на (почти) 100% и му се праща само поддържащо напрежение.
Бе то на ония години и гуми да добараш, еле пък вида спорт... :)
kozl - майстор
съб яну 24, 2026 10:40 amSvetoslavoff1 написа:
Сиреч акумулатоът е зареден на (почти) 100% и му се праща само поддържащо напрежение.
Тази логика се изпълнява при сравнително нови автомобили. Съдя по стария Пасат (2009) и по следващия (2021), на който вече има датчик на акумулаторната клема.

Изображение

Нямам никакво наблюдение на Хюндай автомобили.
Svetoslavoff1 - майстор
И при мен го има този датчик на минусовата клема -i20 Active 2017г.
Засега съм доволен, добро работно магаренце, по-голямо не ми и трябва.
iliya_i - майстор
съб яну 24, 2026 10:40 amSvetoslavoff1 написа:

... замерих на клемите 14,1в. ... и като замери, напр в/у клемите беше вече спаднало до 13,8в,
Баси точността! Разликата е 2.5%.

Бас държа, че на уредите дето ползвате ти и сервиза производителите са обявили точност не по-висока от 5%!

Ако двете измервания бяха с един и същи уред би било много по-достоверно. А те различни. И измерили различно.

Та такива генерални изводи, дето ги правите са ..... :-D

Тема "избор на стартов акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: