Всички имаме коли, нали ?
kozl - майстор
чет яну 29, 2026 10:14 pmkr1100 написа:
чет яну 29, 2026 8:25 pmMamaMy написа:
Остави! Не виждаш ли, че се бъзика? Всичко дърто на боклука. Никой не се натиска за овче когато има агнешко :lol: :wink:
Въобще не се бъзикам. :-D
Стъклениците са си наред. Нито пожълтяване нито матиране.
Жигула произведена 1971 г, мина през мен.
Оригинални фарове Магнет Марели от типа "Фар-крушка". Всичко е стъкло - капсуловано.
В общи линии "старее" само жичката на светлинката и късите не издържаха 20+ годинки.
Иначе рефлектора като нов, стъклото отпред и с драскотини пак е достатъчно прозрачно.

Дърто дърто, ама колко :?
На Пежото 305, челата на фаровете от стъкло, обаче лесно разглобяеми. Отражателя прашасваше, но и лесно се чистеше докато почна да зачезва.
kozl - майстор
пет яну 30, 2026 8:35 amНиколов Н. написа:
Формата на отражателя зад крушката различна. Същото се отнася и до повърхноста на стъклото на фара. А от там идва различното разсейване на светлинния поток и съответно заслепяването.
Формата на излъчвателя (крушката) е различна и част от излъчвателя не попада във фокуса на отражателя, което е причина за разсейвана светлина извън допустимия обсег на къси светлини.
Аз се рових преди в ксеноновите крушки и дори ползвах в Пежо 306. Някои от тях се предлагаха дори без сенник отпред :shock:
И аз правих проба да се движа срещу Пежото 306 при запалени фарове, които преди това регулирах собственоръчно по-ниско. Не установих някакво заслепяване сравнено с другото пежо с халогенни крушки. Само че фаровете на 306 бяха с потъмнели рефлектори. Външно ги бях полирал, но с халогенни крушки не осветяваха добре, с ксенона положението се подобри.

Що се отнася до това законни ли са ксеноните и ледовете за влагане във фарове, които са произведени за халогенни крушки, това е локум за адвокати :-D
Моето мнение е, че ако ксенони и ледове са вредни, то те трябва да бъдат забранени за продажба.
Другото е парадокса на "прасета не може, а кучета и котки - може"

Сега на Партнера фаровете на 10+г. са все още добри с Н4 халоген (оригинал).
Да отбележа, че оригиналните крушки изкараха 10г., а едната все още служи.
А колко такива крушки съм сменил на Пежото 305 и повечето бяха "срам".
vlassev - специалист
пет яну 30, 2026 8:35 amНиколов Н. написа:
Формата на отражателя зад крушката различна. Същото се отнася и до повърхноста на стъклото на фара. А от там идва различното разсейване на светлинния поток и съответно заслепяването.
Прав си, има логика.
Спектър на халогенна лампа:
Изображение
Сектър LED:
Изображение

2700К като че ли най-се доближава до халогена и синия отблясък е най-слаб, въпроса е дали се предлагат лампи на тая честота?
Николов Н. - специалист
Не е само до спектъра. Начина на излъчване е различен. От там и светлининя поток, разсейването и осветяването е различно.също.
kozl - майстор
пет яну 30, 2026 10:25 amvlassev написа:
2700К като че ли най-се доближава до халогена и синия отблясък е най-слаб, въпроса е дали се предлагат лампи на тая честота?
Купувал съм халогенни крушки - "псевдо ксенон". Някак с филтър светеха по-студено от другите халогени. Хем бяха доста по-скъпи, хем бързо прегоряха.
Даже съм купувал и 100+100 ватова халогенна крушка. Откъде и как не помня, а разбрах, че са такива като се стопи балона :shock:

Изображение

Тема "Смяна на халогенни крушки с LED H7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: