nivanov написа:Това със спускането на гумите е на 180 градуса както с физиката, така и с моя опит ... Зимата ти трябват по тесни гуми основно поради 2 причини: тежестта на колата се разпределя на по малка контактна площ (съответно има по голям натиск) и гумата, за да работи добре, трябва да успее да изхвърли през грайферите всичко по меко, докато стигне до стабилен терен. По широката гума по трудно се справя с това (материала има доста повече път за изминаване, докато се махне под нея).Много странно защо в армейските автомобили има системи за централно управление на налягането в гумите.И пак защо ли има инструкции в дълбок сняг гумите да се спадат до 1,0-0,75 кгс/см2..И как конструкторите са се заблудили така,че всички вседеходи имат възможно най-малкото натоварване върху пътя.
Аз лично зимата карам с 2 до 3 размера по тесни гуми, отколкото летните, до сега не се е налагало да ме вадят от някъде, а съм планинско чедо ...
Тесните гуми са предимство при утъпкан сняг , не много дълбок и като се избягва пробуксуване.