Всички имаме коли, нали ?
kozl - майстор
Ти смяташ по линейна ф-я. А то е P=U*I=U*U/R. Мощността зависи от квадрата на напрежението. Забравил съм колко вата е оригинален нагревател в огледалото. Ще пиша около 20, но не съм сигурен. Ако можеш премери съпротивлението на някое огледало. Същото съпротивлиние ти трябва от нагревателя. Само че вероятно ще има проблем с дължината и намотаването.
DundyTheCroc - майстор
Метър от кози кантал е под 2 вата на 12 волта, има да чакаш да стопли. Оригиналните нагреватели са 15-30 вата според големината на огледалото.
kozl - майстор
За 600 вата и 220 волта съпротивлението е 80,67 ома. Обща дължина L (m).
За огледало 20 вата R=12*12/20=7.2 ома
Дължина на съпр.проводник = L*7,2/86,67=0,089*L

Твоята грешка brpraziel за мошността при 12 волта за 80,67 ома (целия реотан) Р=12*12/86,67=1,785 вата
brpraziel - специалист
Ммм значи да търся друг кантал така ли?
ivanovbg - майстор
Монтирай зад огледалото една крушка от мигач за нагревател. Ако ти свети много можеш да я обвиеш в готварско алуминиево фолио.
Или си купи направо готви стъкла с нагревател. Пак ще имаш направи сам кабели и управление.

:partyman:
kozl - майстор
За направи си сам, налага се и пресметни сам. Наложи еден конец в-у огледалото вместо нагревателя и премери дължината. За тязи дължина ти трябва примерно 7 ома съпротивление.
Сега на памощ може да се притече някой от форума който знае къде се продава съпротивителен проводник с ТТ данни ома на метър.
Тъй като и на мен се е налагало да пригаждам нагреватели от купежки такива и бях направил собствени замервания на закупени нагреватели за тяхното линейно съпротивление.
Друг вариант е като намериш дължина със необнодимото съпротивлиние да пробваш как ще се разположи зад огледалото без да се опират жиците. Т.е. трябва да мислиш как ще фиксираш проводника. Колата друса. Всеки допир ще намали съпротивлението и ще се вдигне мощността, а това не е желателно.
Ако проводника се оказва 2 пъти по дълъг може да свържеш огледалата последователно към 12 волта.
brpraziel - специалист
Монтирай зад огледалото една крушка от мигач за нагревател. Ако ти свети много можеш да я обвиеш в готварско алуминиево фолио.
Или си купи направо готви стъкла с нагревател.
Мисля че колкото и да я увивам пак ще ми свети :?
Наложи еден конец в-у огледалото вместо нагревателя и премери дължината
120см на спирала смятам че така ще е най-добре разположението

Преди бях разглобил една духалка и ползвах неиния нагревател за друг проект беше подобно на кантала, но точното наименование незнам.
montoya - майстор
Продават се такива стъкла за огледалата с подгрев, струват по десетина лева, едва ли си заслужава навиването на кантали и лампи
brpraziel - специалист
По интересно е да се мъча :-D Някои има ли предложения какъв кантал би ми свършил работа.
kr1100 - майстор
вместо тези работи си сложи 1 волтметър за 5-8 лв

Тема "Гъзариики за колата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: