Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

DundyTheCroc - майстор
С летни гуми карах през зимата тази година, понеже взех колата Февруари, четирите гуми бяха леш, нямах втори комплект джанти, взех направо летни. То не, че имаше зима, но все пак две сутрини карах на сняг, като имаш едно наум за града, където се чисти, няма проблем. Не бих си помислил зимата да тръгна по планините с летни гуми.
Капачките ясно, че ще ги откраднат, ама аз ще ги ползвам само да си означа гумите докато са в мазето ;)
Сигурно 15 години метална джанта не съм слагал, на Нисана за зимата имам оригинални лети от 200SX, правени в Япония 1992 година, не са мръднали нито като боя, нито пък някога съм ги кривил. Сега на Форда ще видим оригиналните от Ягуар как ще са. Личното ми мнение е, че оригинални алуминиеви джанти зимата нямат никакъв проблем и не виждам какъв плюс имат пред тях ръждивите железарки с биещи тасове.
В много случаи разликата в цените на ръждиви железарки и читави алуминиеви е такава, че е по-добре да се вземат алуминиевите.
Chefo77 - майстор
Ясно, значи аз карам някъде извън България, щом досега за толкова километри с алуминки, не съм успявал да скъсам джанта. Или може би защото не вземам джанти от фолио :?
Ти сигурен ли си, че в OLX и в моргите има ЧИТАВИ железарки? Не такива, които после 15 минути трябва да се бият с чук, за да им се изправят ръбовете? Или просто си видял, че има някакви железарки и оп - готово, ниска цена, РААЙ!
Chefo77 - майстор
Я дай една диаграма, с какъв процент нараства крехкостта на алуминиевата сплав на афтърмаркет джанта в зависимост от температурата :wink:
И, има китайски и турски джанти за по 400 лева комплекта. Има и Fondmetal, има и Borbet. Всички под общ знаменател ли минават, или и там има значение какво си вземаш??
DundyTheCroc - майстор
Представям си колко са крехки самолетите на 10 000 метра и -50 градуса...
Това с крехкият алуминий е някаква гумаджийска измишльотина, на която може да вярва само някой, който кара с масло 15W40 :-D
п.п. Понеже Тинки няма да даде таблици ето едно американско изследване върху титаниеви и алуминиеви сплави.
http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a951335.pdf
Специално съм извадил и една графика за алуминиевите сплави, тествани почти до абсолютната нула:
С една дума алуминиевата сплав при -100 фаренхайт (-73 С) почти не си променя характеристиките спрямо +100 фаренхайт (38 С)

Прикачен файл

al.jpg
al.jpg (81.09 KиБ) Видяна 1545 пъти
montoya - майстор
Брех, аз от години карам само с алуминеви капли. Железните 14 цолови с тасовете от пасата ги продадох за 130 лева, а си купих 4 CMS 15 цолови джанти за 120 лв.
За пасата има оригинални джанти себринг от Г60 моделите за по 100 лева комплекта. Карал съм и с такива. И двата модела джанти ми се е налагало до сега да изправям два пъти една и съща джанта, ама така става като минах с 80 км през 2 квадрата 40 см дълбока дупка единия път.
Единствения недостатък е, че алуминиевите много се отрупват с лед от вътрешната страна и трябва по често да се отмиват с водоструйка или да се бута с една отверка
И понеже сложих по големи спирачни дискове отпред, не мога да сложа по малки от 15 цолови джанти, железните такива са доста повече от 120 лв комплекта, нови или втора употреба.
Относно зимните гуми за които е темата, аз ги слагам края на октомври, началото на ноември според зависи от времето, все пак пътувам поне 2 пъти в седмицата през Петрохан и хубавите гуми са препоръчителни и навреме.
MamaMy - майстор
Тинки, като такъв специалист по ОЛХ намери две железни 15" 5х110 6,5J ЕТ33. Да не са ръждиви и да са евтинки.
А да ви споделя една информация от една кухня, нещо като една клюка на ухо :-D
Това лято като бях в Барселона и ходих по работа до завода на Пирели. Там вътре имаше гуми за каквото се сетите. Много се учудих, че това мръсно производство е почти в туристическия център на Испания. Оказа се греда. Този завод от години е само склад разпределител. Гумите идват с кораби от Китай и се складират там. И после всеки си поръчва европейски гуми от завода и им ги пращат със спедицията франко офиса. Големи измамници ще излезат испанците. Ако ме бяха пуснали и в завода на Бош сигурно и там щеше да излезе истината за испанското производство. Не случайно местните не купуват нищо правено там :)
fiveq - напреднал
Днес ги сложих моите зимни. Казаха, че идва студен фронт скоро. Та, сметнах, че е време. Донапомпани, балансирани , изчукани кривините (от миналата Зима, на желязни джанти съм). Лятото съм на оригиналните алуминиеви, но от днес са вече зазимени. С тия наши дупки...смятам, че за Зимата е по-удачно с желязните. Така, че...готова съм :)
stoianov_n - специалист
Цитат от друг форум

"Единственото предимство на зимните гуми е малко по-меката в зимни условия смес и различният нарез на протектора, който за разлика от летните гуми позволява по-добро захапване на гумата в снега."

А познайте кой го е писал?
kozl - майстор
А може би Тинкипак :?

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: