Всички имаме коли, нали ?
emil_v r - майстор
Ох ,моля ви спрете !
Master_Kenobi - V.I.P.
emil_v r написа:
Ох ,моля ви спрете !
Що, бре?! :? Не се караме. Или така изглежда от страни? :?
ELEMENTAL - специалист
Посочения цикъл заряд-разряд се използва единствено и само за намаляне на сулфатизацията.

по първоначалния въпрос: да, може да се използва компютърно захранване вместо зарядно, ама трябва да се правят промени по схемата и трафа.По подробно казано трябва да се пренавива импулсния траф, да се смени Шотки диода след него да се сменят филтриращите кондензатори с такива за по-високо напрежение, трябва да се преправя веригата на обратната връзка и не на последно място да се сложи някакъв товар на 5-те волта иначе захранването няма да работи стабилно.Най-трудно би било пренавиването на трафа, защото при импулсните трафове броя на навивките не се определя по същия начин като при обикновените.
Master_Kenobi - V.I.P.
ELEMENTAL написа:
Посочения цикъл заряд-разряд се използва единствено и само за намаляне на сулфатизацията.
За кой точно цикъл става дума - за пълния, или да 20-40 секундния?
ELEMENTAL написа:
по първоначалния въпрос: да, може да се използва компютърно захранване вместо зарядно, ама трябва да се правят промени по ............................................................................................
Или по-кратко казано: На практика не може да се ползва компютърно захранване за зарядно, освен ако не си манияк или мазохист... :-D

А иначе, ELEMENTAL, до сега просто си дращех в темата и мерси, че я задълбочи и ме замисли.
Тия джаджи (зарядните за компа) верно, че ги правят с диоди на Шотки, а нещата при тия диоди са малко по-различни. Имаше нещо, че при голямо натоварване (за Шотки 3-5 ампера е голям товар), нараства и температурата на прехода на диода метал-силиций, което води до положителна температурна обратна връзка и диодите на Шотки прегряват и се бъгват необратимо. Стандартните полупроводникови диоди избягват проблема чрез качеството си "обратим пробив", ама те пък не стават за тия зарядни по други причини, тоест, стават, ама не са удобни. Така май беше, ама кой да помни...
Оф, сложно стана. Да не отегчваме хората....

Накартко: Забравете, че ще зареждате акумулатора със зарядното на лаптопа. Вижте само какво написа ELEMENTAL по-горе.
ELEMENTAL - специалист
Master_Kenobi написа:
ELEMENTAL написа:
За 20-40секундния.
Master_Kenobi написа:
за Шотки 3-5 ампера е голям товар
Има Шотки и за ток 40А и повече :wink:
montoya - майстор
Хора де ги учите тия неща?
Направо ми взехте акъла :?
Я по принцип у ток не бръкам оти като ме удари немоем да му го върнем :-D
shotik - майстор
Зарядното за което пиша че е с цикличен режим е българско социалистическо производство и го имах няколко години и като си купих стартиращото го дадох на съученик на сина ми.
Повече от това няма какво да пиша ,ако някой има да пита да пише на лични!
Master_Kenobi - V.I.P.
ELEMENTAL написа:
Master_Kenobi написа:
ELEMENTAL написа:
За 20-40секундния.
Ще обясниш ли електрохимичния процес, ако го знаеш? Не се сещам как това помага. Мерси предварително.
ELEMENTAL написа:
Е, то в електрониката всичко има. Вероятно е екзотичен и скъп вариант.
Съжалявам, ако звуча неподготвен, но се отдалечих от любимата си специалност вече доста години, а и тя много дръпна... Живот... :roll:
ELEMENTAL - специалист
Master_Kenobi написа:
ELEMENTAL написа:
Master_Kenobi написа:
За 20-40секундния.
Ще обясниш ли електрохимичния процес, ако го знаеш?
Не знам какъв процес протича.Tова за сулфатизацията го бях чел в един форум (мисля в eshop.bg).
Master_Kenobi написа:
ELEMENTAL написа:
Е, то в електрониката всичко има. Вероятно е екзотичен и скъп вариант.
.
Всъщност мощните диоди на Шотки не са скъпи.Даже в някои случаи са по-евтини от обикновените изправителни.Един пример - 40амперов Шотки KY30/40 e на цена от порядъка на 1лев.
Master_Kenobi - V.I.P.
ELEMENTAL написа:
Един пример - 40амперов Шотки KY30/40 e на цена от порядъка на 1лев.
Хлъц! :shock: Явно мнооого съм изостанал от епохата... :(

Тема "Зарядно за акумулатор от захранване за РС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: