• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
докера - специалист
За уплътненията на вратите - глицерин /от аптека/ , но попива сравнително бързо в гумата и след 3-4 дни трябва да се маже наново или по магазините за автоаксесоари се продават специални мазила за уплътнения /приличат на течните бои за обувки/ с тампонче отпред - намазаното издържа около месец :wink:
За ключалките продават най-различни размразители / например като горепоказания на "Сонакс"/ , но е по-добре да е спрейче , защото прониква в дълбочина и е доста по-икономично :wink:
На бравите е най-добре да се направи профилактика /почистване , раздвижване и смазване / още през есента , но и сега , при затопляне на времето, няма да е излишно . Има специална смазка под формата на малък спрей за смазване при зимни условия - действа и отпускащо , но в момента не се сещам за марката / в колата е /.
Ето малко благинки на "Сонакс" -http://automaniasliven.hit.bg/sonax.html :wink:
Johny - майстор
Aз съм централно заключване, но патрона на багажника на старата кола замръзва понякога и не мога да го натисна. За това през зимата си държа спринцовка и шишенце спирт в жабката. Работи безотказно. Противообледенителната система на самолета се зарежда със спирт.
penata - специалист
при замръзване и WD-40 помага освен другите му функции
pirga - помощник
всяка късна есен сипвам малко моторно масло в капачката на тубичката и топвам ключа след което няколко пътя го вкарвам и изкарвам от ключалката пак го топвам в маслото и отключвам и заключвам няколко пъти, wd-40 ми е тънко а специалните течности за размразяване един ключар ми каза че вредят на ключалката. ако забравя да направя тази процедура след като съм духал в ключалката се качвам и като пристигна докато е топла колата правя същата процедура, ако нямам масло ползвам клечката за нивото на маслото в двигателя
ArturDent - Почти Безобиден
Правят се ключове с подгряване :idea:
bager - специалист
ArturDent написа:
Правят се ключове с подгряване :idea:
Ето такива, само че не знам в България дали се намират.
баш аматьора - напреднал
Уплътненията на вратите ги мажа с позатопрен на печката глицерин,в ключалките и бравите превантивно напръсквам от доброто старо WD40,и нямам абсолютно никакви проблеми в големите студове! :roll:
lov - майстор
Глицерина има добър противозамръзваш ефект но за съжаление е водоразтворим. От това му свойство следва краткотраен ефект и съответно процедурата на намазване да се прави по често. Течния парафин има по дългосрочен ефект а и също така не уврежда каучуковите уплътнения.
Лично аз ползвам течен парафин както за ключалки така и за уплътненията. Макар че и понякога ползвам и WD40 като тертирам и заключващите механизми. В багажника винаги имам една тубичка с пръскалка пълна със спирт. Използвам го за размразяване на стъклата. Много по лесно от колкото да стържа с разни стъргалки.Спасявал ме е и от замръзнали дръжки на бравите. А и самия спирт е като резерва когато нямам течност за стъкла. Наливам вода и спирт. Е не е кой знае колко добро ама като да спасим положението става.
  • 1
  • 2

Тема "Замръзнали - ключалки и врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: