Стефко написа:Мисли си каквото искаш, и спазвай тъпите закони. Аз следвам моята логика, и до сега не съм сгрещил. Вече 40 г съм шофьор, и съм видял не една и две катастрофи с използвано предимство по закон. Никога не се знае кой как мисли за ситуациите по книга. Аз искам да съм жив, макар и да не съм използвал предимството си.Батя го подържам.Предпочитам да не коментират правото на преминаване над бездиханното ми тяло.Не че има гаранции...
Всички имаме коли, нали ?
ebahti
- майстор
103 мнения в "Задачка - закачка"
iivanov
- майстор
pavkatay
- майстор
Правилото за предимството на десностоящия, което в България никой не спазва (и повечето не го знаят) ИЗОБЩО не касае посоката на движение на превозните средства

пп Много често чувам понятието 'главен път', когато се има предвид кой има предимство. Това пък не го разбирам.

пп Много често чувам понятието 'главен път', когато се има предвид кой има предимство. Това пък не го разбирам.
Стефко
- специалист
ebahti написа:1-3-2От практиката и аз залагам на тоя вариант. Според закона за движение по пътищата не е правилен. За това винаги съм предпазлив, даже и страхлив. Но предпочитам да съм жив. Особено, ако видя пък автомобили с регистрация Пк и Сф. Там са ненадминати джигити. И статистиката го доказва. Най-мразя левия завой. Даже понякога правя други маршрути, но да няма ляв завой.
LazarGanev
- "Велик майстор"
pavkatay написа: пп Много често чувам понятието 'главен път', когато се има предвид кой има предимство. Това пък не го разбирам.Кое не разбираш Павка - че има "Път с предимство пред всички останали пътища" ли? На нерегулирано кръстовище предимството е дясностоящия.., но ако единият път е с предимство, превозните средства, които се намират на него също са с предимство, а помежду си използват предимството на дясностоящия.
inspo
- майстор
Стефко написа:Мисли си каквото искаш, и спазвай тъпите закони.
ebahti написа:1-3-2
iivanov написа:Батя го подържам.
Стефко написа:Вий сте луди бе ...ebahti написа:1-3-2От практиката и аз залагам на тоя вариант.

А колкото до реална такава ситуация по пътя. Там където е по-възможно да се случи има и знаци.
Друг е въпроса колко се спазват.
Стефане мислех, че въпроса на темата е за това кой е правилният вариант?
Ако ще залагаме на варианти аз залагам за камиона

Стефко
- специалист
А знаеш ли колко абсурдни знаци-хранилки има поставени? Но това е друга тема.
Иначе, правилния вариант не е тоя от закона за движение по пътищата. За мен, тоя който се движи в права посока на нерегулирано кръстовище, е с предимство пред тоя пред него, но който му предстои ляв завой. А тоя от схемата, с №2 няма предимство пред №3, тъй като №3 е негов дясностоящ. И така №3 изчаква №1, и тогава преминава. И последен е №2.
Иначе, правилния вариант не е тоя от закона за движение по пътищата. За мен, тоя който се движи в права посока на нерегулирано кръстовище, е с предимство пред тоя пред него, но който му предстои ляв завой. А тоя от схемата, с №2 няма предимство пред №3, тъй като №3 е негов дясностоящ. И така №3 изчаква №1, и тогава преминава. И последен е №2.
Прикачен файл
1198309_t.jpg (4.66 KиБ) Видяна 3547 пъти
8180
- майстор
inspo написа:3 - 2 - 1 По правото на дясностоящия.Напълно съгласен с колегата, макар преди време да не се разбрахме особено в една друга тема:
viewtopic.php?t=21987
Задачката има няколко страни:
1. По право - Съвременният правилник казва 3-2-1.
2. Историческа - не си спомням кога, в тогавашният Правилник правата част на "Т" беше "главна" - (1-3-2). Освен че има някаква интуитивна логика, у някои стари шофьори е останал спомена.
3. Дисциплината - не знам дали ще го доживея, в такава ситуация всички да спрат и да покажат с ръка, светлини и действия, че познават и се канят да спазят Правилника. В София има лек оптимизъм.
4. Както в посочената тема, все още съм на мнение, че в Сф., в службата за знаците е пълно безхаберие. (спам в тази тема, сори). Нещо повече - по моя маршрут, за куриоз има 2-3 кръстовища със сериозни задръствания, когато работят светофарите, когато са спрени в същите часове - няма, чак да не повярваш!?
dadko
- майстор
Същата задачка я предложих като анкета в предишната ми фирма. От 10 анкетирани ( активни шофьори) правилен отговор дадоха двама-трима. И след обсъждане ( дори спор) не промениха мнението си. Някоиот тях доста време умуваха, преди да дадат отговор, време, с което не разполагат на кръстовището. В условието на задачата изрично беше упоменато, че е от равнозначни пътища и нямаме път, който да е с предимство, от което следва, че е валидно правилото на десностоящия -съответно- който има дясностоящ- следва да го пропусне.
Имаше и тълкуване, че кръстовището е "Т"-образно и тези от правата имали предимство пред тези от пряката и какви ли не вариации- например, че завиващият наляво ( който е с предимство и трябва да премине пръв- трябва да пропусне този, който се движи направо..... това е така, ако има сфетофар, но на нерегулирано кръстовище при пресичане на равнозначни пътища- правилото е на десностоящия. Толкоз. Не знам различни правила за движение ли учат, след като има различни отговори- направо ми е чудно. Друг е въпроса, че правилата за движение не се спазват. Особено при нерегулирано кръстовище. Живея в квартал, където 80 % от кръстовищата са такива и дори ми се случи 4 коли да се засечем на едно нерегулирано кръстовище и никой не беше дал мигач, че иска да завива нанякъде(което няма значение, де). Този казус не е засегнат в правилника за движение , но аз бях участник в точно такава ситуация. В този случай важеше правилото не на десностоящия, щото всеки имаше десностоящ на себе си, а правилото на нахалния. За момент всеки явно се позачуди какво да направи, щото наистина си беше за чудене, седяхме за кратко така, спрели и четиримата... докато не дадох повече газ и преминах , след което за останалите беше лесно.
Имаше и тълкуване, че кръстовището е "Т"-образно и тези от правата имали предимство пред тези от пряката и какви ли не вариации- например, че завиващият наляво ( който е с предимство и трябва да премине пръв- трябва да пропусне този, който се движи направо..... това е така, ако има сфетофар, но на нерегулирано кръстовище при пресичане на равнозначни пътища- правилото е на десностоящия. Толкоз. Не знам различни правила за движение ли учат, след като има различни отговори- направо ми е чудно. Друг е въпроса, че правилата за движение не се спазват. Особено при нерегулирано кръстовище. Живея в квартал, където 80 % от кръстовищата са такива и дори ми се случи 4 коли да се засечем на едно нерегулирано кръстовище и никой не беше дал мигач, че иска да завива нанякъде(което няма значение, де). Този казус не е засегнат в правилника за движение , но аз бях участник в точно такава ситуация. В този случай важеше правилото не на десностоящия, щото всеки имаше десностоящ на себе си, а правилото на нахалния. За момент всеки явно се позачуди какво да направи, щото наистина си беше за чудене, седяхме за кратко така, спрели и четиримата... докато не дадох повече газ и преминах , след което за останалите беше лесно.

Тема "Задачка - закачка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература