• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всички имаме коли, нали ?
ebahti - майстор
1-3-2
iivanov - майстор
Стефко написа:
Мисли си каквото искаш, и спазвай тъпите закони. Аз следвам моята логика, и до сега не съм сгрещил. Вече 40 г съм шофьор, и съм видял не една и две катастрофи с използвано предимство по закон. Никога не се знае кой как мисли за ситуациите по книга. Аз искам да съм жив, макар и да не съм използвал предимството си.
Батя го подържам.Предпочитам да не коментират правото на преминаване над бездиханното ми тяло.Не че има гаранции...
pavkatay - майстор
Правилото за предимството на десностоящия, което в България никой не спазва (и повечето не го знаят) ИЗОБЩО не касае посоката на движение на превозните средства :| :| :| :| :| :| :| :| :| :|
пп Много често чувам понятието 'главен път', когато се има предвид кой има предимство. Това пък не го разбирам.
Стефко - специалист
ebahti написа:
1-3-2
От практиката и аз залагам на тоя вариант. Според закона за движение по пътищата не е правилен. За това винаги съм предпазлив, даже и страхлив. Но предпочитам да съм жив. Особено, ако видя пък автомобили с регистрация Пк и Сф. Там са ненадминати джигити. И статистиката го доказва. Най-мразя левия завой. Даже понякога правя други маршрути, но да няма ляв завой.
LazarGanev - "Велик майстор"
pavkatay написа:
пп Много често чувам понятието 'главен път', когато се има предвид кой има предимство. Това пък не го разбирам.
Кое не разбираш Павка - че има "Път с предимство пред всички останали пътища" ли? На нерегулирано кръстовище предимството е дясностоящия.., но ако единият път е с предимство, превозните средства, които се намират на него също са с предимство, а помежду си използват предимството на дясностоящия.
inspo - майстор
Стефко написа:
Мисли си каквото искаш, и спазвай тъпите закони.
ebahti написа:
1-3-2
iivanov написа:
Батя го подържам.
Стефко написа:
ebahti написа:
1-3-2
От практиката и аз залагам на тоя вариант.
Вий сте луди бе ... :-D
А колкото до реална такава ситуация по пътя. Там където е по-възможно да се случи има и знаци.
Друг е въпроса колко се спазват.
Стефане мислех, че въпроса на темата е за това кой е правилният вариант?
Ако ще залагаме на варианти аз залагам за камиона :lol:
Стефко - специалист
А знаеш ли колко абсурдни знаци-хранилки има поставени? Но това е друга тема.

Иначе, правилния вариант не е тоя от закона за движение по пътищата. За мен, тоя който се движи в права посока на нерегулирано кръстовище, е с предимство пред тоя пред него, но който му предстои ляв завой. А тоя от схемата, с №2 няма предимство пред №3, тъй като №3 е негов дясностоящ. И така №3 изчаква №1, и тогава преминава. И последен е №2.

Прикачен файл

1198309_t.jpg
1198309_t.jpg (4.66 KиБ) Видяна 3547 пъти
8180 - майстор
inspo написа:
3 - 2 - 1 По правото на дясностоящия.
Напълно съгласен с колегата, макар преди време да не се разбрахме особено в една друга тема:
viewtopic.php?t=21987

Задачката има няколко страни:
1. По право - Съвременният правилник казва 3-2-1.
2. Историческа - не си спомням кога, в тогавашният Правилник правата част на "Т" беше "главна" - (1-3-2). Освен че има някаква интуитивна логика, у някои стари шофьори е останал спомена.
3. Дисциплината - не знам дали ще го доживея, в такава ситуация всички да спрат и да покажат с ръка, светлини и действия, че познават и се канят да спазят Правилника. В София има лек оптимизъм.
4. Както в посочената тема, все още съм на мнение, че в Сф., в службата за знаците е пълно безхаберие. (спам в тази тема, сори). Нещо повече - по моя маршрут, за куриоз има 2-3 кръстовища със сериозни задръствания, когато работят светофарите, когато са спрени в същите часове - няма, чак да не повярваш!?
Стефко - специалист
Значи моята страна е историческа 1-3-2. Все пак съм взел книжка през 1972 г., а не съм си я купил сега. Защото в момента е абсолютно невъзможно да преминеш през психотеста, ако не си платиш.
dadko - майстор
Същата задачка я предложих като анкета в предишната ми фирма. От 10 анкетирани ( активни шофьори) правилен отговор дадоха двама-трима. И след обсъждане ( дори спор) не промениха мнението си. Някоиот тях доста време умуваха, преди да дадат отговор, време, с което не разполагат на кръстовището. В условието на задачата изрично беше упоменато, че е от равнозначни пътища и нямаме път, който да е с предимство, от което следва, че е валидно правилото на десностоящия -съответно- който има дясностоящ- следва да го пропусне.
Имаше и тълкуване, че кръстовището е "Т"-образно и тези от правата имали предимство пред тези от пряката и какви ли не вариации- например, че завиващият наляво ( който е с предимство и трябва да премине пръв- трябва да пропусне този, който се движи направо..... това е така, ако има сфетофар, но на нерегулирано кръстовище при пресичане на равнозначни пътища- правилото е на десностоящия. Толкоз. Не знам различни правила за движение ли учат, след като има различни отговори- направо ми е чудно. Друг е въпроса, че правилата за движение не се спазват. Особено при нерегулирано кръстовище. Живея в квартал, където 80 % от кръстовищата са такива и дори ми се случи 4 коли да се засечем на едно нерегулирано кръстовище и никой не беше дал мигач, че иска да завива нанякъде(което няма значение, де). Този казус не е засегнат в правилника за движение , но аз бях участник в точно такава ситуация. В този случай важеше правилото не на десностоящия, щото всеки имаше десностоящ на себе си, а правилото на нахалния. За момент всеки явно се позачуди какво да направи, щото наистина си беше за чудене, седяхме за кратко така, спрели и четиримата... докато не дадох повече газ и преминах , след което за останалите беше лесно. ;-)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Задачка - закачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: