Всички имаме коли, нали ?
VLADO66 - майстор
Ами майка ми/бог да я прости/ навремето купиха с баща ми/и той е покойник/ един Кадет с пълномощно от инвалид.Кадета ми дойде като наследство,поразтърсих се и разбрах че инвалида е починал и подарих колата на племенника ми щото не ми се разправяше с бумаги, а и надали щях да мога да го продам.
ArturDent - Почти Безобиден
l_bonev написа:
Това , че новият собственик не я е прехвърлил в КАТ си е негов проблем , не е твой.
Изобщо не си прав - виж цитираните закони от hidrazin.
След продажба колата се отписва и от Общината (местни данъци и такси) и от КАТ.

П.П. Ама да им имам информационните системи...бла, бла "електронно правителство".
sspoko - специалист
ArturDent написа:
l_bonev написа:
Това , че новият собственик не я е прехвърлил в КАТ си е негов проблем , не е твой.
След продажба колата се отписва и от Общината (местни данъци и такси) и от КАТ. .
да така както колегата цитира закона за движение по пътищата излиза че и двамата трябва да представят договора в кат, вчера колегата изпрати жалбата когато имам резултат ще пиша пак
hidrazin - майстор
Преди години един приятел имаше подобен случай - продадена кола и купувачът не беше я регистрирал никъде. После прави ПТП и бяга от него. Съответно той представя договора за покупко/продажбата. Повече него с нищо не го занимаваха. Почнаха да издирват купувача по данните от договора. Оказа се че отдавна вече не живее на адреса където се води по адресна регистрация. Е, ония бяха бесни. Освен всичките неща по закона за движение по пътищата му нашибаха и глоба за непроменената регистрация. :shock:
:partyman:
Chefo77 - майстор
ArturDent написа:
l_bonev написа:
След продажба колата се отписва и от Общината (местни данъци и такси) и от КАТ.

П.П. Ама да им имам информационните системи...бла, бла "електронно правителство".
И как точно се отписва от КАТ, ако не е тайна?
От Общината се отписва - когато поискаш или когато ти дойде призовка за данъци. Когато е второто, отиваш на място, представяш договора и ако имаш да даваш ДО края на месеца от договора, плащаш, ако не - трият.
Е как се отписва - ами отиваш в КАТ и отписваш...
Както при бракуване на автомобил (за скрап), но без цялата бумащина - единствено носиш документа за продажбата.
Chefo77 - майстор
ArturDent написа:
Е как се отписва - ами отиваш в КАТ и отписваш...
Както при бракуване на автомобил (за скрап), но без цялата бумащина - единствено носиш документа за продажбата.
Знаеш ли - продал съм няколко коли, но не помня да съм отписвал в КАТ, само в данъчното ... :?
Обаче това, заради което ще се извиня, е че наистина има текст в закона, който задължава това да се случва!!!
Закон за движението по пътищата:
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
А най-интересното е, че никой, ама никой покрай мен който сменя колите често, не го е правил и никой нотариус не ми го е казвал!
И макар, че на практика май май почти никой не го прави, на теория съществува :)
Така че ... :roll:
Аз пък ще ти кажа че преди около седмица продадох една кола и нотариуса (познат), изрично ми напомни за общината (2 месеца) и КАТ (2 седмици).
Опасността (освен глобата по закон) е ако се извърши престъпление с "твоя" автомобил.
Повечето хора не го правят, защото повечето купувачи съвестно си вписват автомобила на тяхно име - с това и регистрацията на автомобила на твое име отпада. КАТ имат единна система, за разлика от общините.
А от общината всички отписват, защото им идват всяка година "честитки".

Ако КАТ/МВР/НАП започне да си събира глобите, всички ще почнат да спазват закона (да си отписват колата).

П.П. Ако се извърши тежко престъпление с тая кола, например въоръжен грабеж, ще дойдат ония момчета с качулките, ще ти хвърлят един бой, ще те вкарат в ареста и недай си боже да не си пазиш договора за покупко-продажба... Върви доказвай че нямаш сестра. МВР си проверява номерата в тяхната база, а не в тази на Общините (дето му викате данъчно), а не трябва да се бърка с НАП.

П.П.П. Никой нотариус не е задължен да ти казва за отписването. Това е на добра воля от негова страна.
"Ignorantia legis non excusat" - Непознаването на закона не е извинение.
genkogenev - специалист
ArturDent написа:
Аз пък ще ти кажа че преди около седмица продадох една кола и нотариуса (познат), изрично ми напомни за общината (2 месеца) и КАТ (2 седмици).
Опасността (освен глобата по закон) е ако се извърши престъпление с "твоя" автомобил.
Повечето хора не го правят, защото повечето купувачи съвестно си вписват автомобила на тяхно име - с това и регистрацията на автомобила на твое име отпада. КАТ имат единна система, за разлика от общините.
А от общината всички отписват, защото им идват всяка година "честитки".

Ако КАТ/МВР/НАП започне да си събира глобите, всички ще почнат да спазват закона (да си отписват колата).

П.П. Ако се извърши тежко престъпление с тая кола, например въоръжен грабеж, ще дойдат ония момчета с качулките, ще ти хвърлят един бой, ще те вкарат в ареста и недай си боже да не си пазиш договора за покупко-продажба... Върви доказвай че нямаш сестра. МВР си проверява номерата в тяхната база, а не в тази на Общините (дето му викате данъчно), а не трябва да се бърка с НАП.

П.П.П. Никой нотариус не е задължен да ти казва за отписването. Това е на добра воля от негова страна.
"Ignorantia legis non excusat" - Непознаването на закона не е извинение.

Съгласен !!!
От началото на февруари тази година за неотписан автомобил в КАТ в срок 2 седмици се налага административна глоба от 20 до 100 лева - проверено . Глобяват и за един просрочен ден - проверено .
Така че ..... съобразете се с това изискване .
Става лесно : С копие на договора за продажба се отива в деловодството / там където се правят книжките / по стълбите- гишето от ляво . Попълва се една елементарна декларация за 20 секунди и това е .
inspo - майстор
ArturDent написа:
Айде сега веднага ще дойдат и ще те пребият... Ами ако колата ти е била открадната и си имаш документи за нея...

Тая система за покупко продажба на коли е толкова издухана, че няма накъде.
Да не говорим, че има къде къде по куци моменти в процеса на регистрация та направо е плачевно.
Пример: Продавача попълва една декларация, че колата е само негова. Нотариуса подписва договора. Парите се плащат.
И чак при регистрацията в КАТ проверяват дали колата няма втори съсобственик. И ако има не ти я регистрират.
Колко народ е изгорял така- не е истина.

Тема "Обжалване Снимка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: