Всички имаме коли, нали ?
lov - майстор
Еее..не си само ти фиятаджия у форума. :) :)
Neno Er - специалист
lov написа:
Еее..не си само ти фиятаджия у форума. :) :)
Аз бях тръгнал да питам нещо за Пунтото и видях този въпрос.
shotik - майстор
Сега , за да не отварям друга тема , имам следното питане - приятелят ми си купи друго Пунто 1.1, 2004 г , има проблем с резба на главината за болтовете на джантите. Какъв е размера на болта и резбата му , питам , защото с тези болтове които е сега ,при продажбата са били стегнати лети джанти и като е сменил с железни , с гумаджията са видяли , че нещо резбата е сдъвкана , но са успяли да ги монтират със зор. Та ,ако до пролетта се движи , а то ще е само по изключение тук в града,тогава с какъв размер метчик да опитам да оправя резбата ?
Andri01 - майстор
Мисля че е нестардартна: 12х1 или 14х1.
DundyTheCroc - майстор
С тези сдъвканите резби не е ли по добре проблемната главина да се направи със шпилки и гайки
п.п. 12х1.25 би трябвало да са
shotik - майстор
DundyTheCroc написа:
С тези сдъвканите резби не е ли по добре проблемната главина да се направи със шпилки и гайки
п.п. 12х1.25 би трябвало да са
Аз не съм ги виждал, това ми е казано и поне не съм регистриран във форума на Фиат , не съм и опитвал да търся ,а тук в темата пише че има фиатаджии и затова поставих въпроса.

Аз също смятам ,че са 12 Х 1.25 , но живи и здрави до пролетта , тогава ще видя какво ще се прави .
Благодаря за отговорите !
Kirilpm - специалист
Не си играй със метчик,няма файда,нова главина или разпробиване и ремонтен болт,но пак е временно решение.Тези резби са ситни и не бива да се стягат с гайковерт.Размера е 12х1.25,когато вземеш нови или втора ръка главини задължително нови болтове,за такива бих те посъветвал да посетиш някои магазин за руски авточасти,размера е абслютно същия,а цената е смешна.И повече никога с гайковерт,един нормален гайковерт 1/2 който се ползва по сервизите ги натяга с 10 пъти по-голям от предписания момент.
Neno Er - специалист
Kirilpm написа:
... по сервизите ги натяга с 10 пъти по-голям от предписания момент.
Верно. Така ми съсипаха резбите на два болта. :evil:
Kirilpm - специалист
Ами хората си казват 8.5кгс и 10 да им направиш и 12 не е фатално и 20кг ще си остане без последствия,освен зора за този който сменя гума на пътя с фабричния ключ.А един приличен гайковерт без напрежение може да ги стегне на 70-80кгс.На повечето коли размера е 12х1.5 или 14х1.5 и понеже и болтовете са добри и не се затягат всеки ден рядко има проблеми.А ако тръгнеш да оправяш с метчика ще пренарежеш вече провлачена резба и при първото стягане болта ще изтърве,тръгнеш ли да минаваш на 14 трябва да дупчиш джантите и да правиш болтове на струг,14х1.25 не съм срещал по колите.
shotik - майстор
Преди малко разбрах ,че болтовете ,когато са стягали летите джанти са били завъртяни и са захванали до към средата на резбата , след това е имало ръжда и боклуци , гумаджията не е имал метчик с който да прокара резбата и е навивал яко с гайковерта . Да се надявам , че е само това , а не е скъсана или завлечена резба , която да не може да се оправи.

Тема "Източване бензин на Фиат Пунто" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: