Всички имаме коли, нали ?
Gnus - специалист
Може би продавачът е проверил в кат или общината, иначе те няма как да разберат и в рамките от един месец да го търсят за регистрацията.

И аз знам, че регистрацията на продавача автоматично се закрива в общината, когато новият собственик се регистрира. Но ето един случай който оправдава изричното ходене да се дерегистрира:
Баща ми продаде стария опел на едни цигани и отиде в общината да го отпише от свое име. Отписали го, но му казали, че отписването е щяло да стане служебно при регистрацията от страна на купувача.
След време се оказа, че това е било крайно предвидлива постъпка, защото циганите не го регистрирали в общината, да не говорим за плащане на данъци. И така, докато един ден ги спират. Не съм сигурен дали са им взели номерата или цялата кола, но купувачът (да не повтарям от кой етнос) е дошъл при баща ми да го кара да ходят да оправят положението. Баща ми, естествено, не съдействал по никакъв начин, защото вече няма нищо общо с тази кола...
gogyto - специалист
От скоро след пререгистрация(регистрация) в КАТ, автоматично се декларира в МДТ, без да се налага да се ходи там както от новия така и от бившия собственик.
Срока е две седмици (14 дни), след покупката по договор или фактура за регистрация, ще имаш малка глоба.
nikolovvd - майстор
При регистрацията на автомобила в КАТ, автоматично става отписването на стария и съответно вписването на новия собственик в регистрите на общината. Но има едно голяма АКО!
Ако новият собственик реши да мине тънко, а стария не си направи труда да го отпише в общината данъка си му върви, а колата я кара новия собственик. Това се получава при покупко-продажба на вече регистриран в КАТ автомобил.
Какво според мен може да се направи на този етап не съм сигурен, но един приемо-предавателен протокол със заверка от нотариус може да свърши някаква работа. Като причина за закъснялото предаване на автомобила може да се посочи престой в автосервиз за отстраняване на неизправности.
В противен случай при регистрацията на автомобила в КАТ, на ред с другите документи може да получите и наказателно постановление за неспазен срок.
Така ми се получи на мен преди години, когато отидох да извадя на сина лична карта. Понеже бях закъснял 2-3 месеца с докумунтите за личната карта ми подадоха да подпиша наказателното постановление за 20 лв.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
gogyto написа:
От скоро след пререгистрация(регистрация) в КАТ, автоматично се декларира в МДТ, без да се налага да се ходи там както от новия така и от бившия собственик.
Срока е две седмици (14 дни), след покупката по договор или фактура за регистрация, ще имаш малка глоба.
Така ще да е. Дано е отърва с малка глоба и продавачът автоматично да го отрегистрират
Благодаря на всички, помогнахте много
ArturDent - Почти Безобиден
Не съм сигурен дали тези "автоматични" дандании работят когато продавача и купувача са от различни общини (МДТ и КАТ).
Поне преди време, когато бяха в една община - не се минаваше в КАТ на канала, а при различни - трябваше да висиш.
nikolovvd - майстор
ArturDent написа:
... когато бяха в една община - не се минаваше в КАТ на канала, а при различни - трябваше да висиш.
Защото във вторият случай се смена номера на автомобила, а в първия не.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Днес успях да мина едното гише, утре още 2-3, живот и здраве и готово!
На опашчицата имаше няколко гастрольора от чужбинско и мноого добре си припомниха защо са там
ArturDent - Почти Безобиден
nikolovvd написа:
ArturDent написа:
... когато бяха в една община - не се минаваше в КАТ на канала, а при различни - трябваше да висиш.
Защото във вторият случай се смена номера на автомобила, а в първия не.
Да де ама аз говоря за канала.
Поне в нашия КАТ са
- гишета за докумети
- канала за проверка на номер на рама и двигател и "технически преглед" - който не се прави
- пункт за смяна на номерата
Разбирам за първото и последното, но нали уж КАТ са свързани - би трябвало да имат цялата необходима имформация.
Токова ли няма връзка между КАТ в един град с КАТ в друг.
И как очаквате КАТ в един град да се свърже с МДТ в друга обшина?
Абе да им имам иформационните системи....
inspo - майстор
Аз да питам, има ли я още проверката за съсобственици която правеха в КАТ?
Щото това е най-гадния момент при покупката на кола и бая народ е изгорял.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Имам си нов талон :-). Глобата за забава е 20 лв.
Това със съсобствениците е явно работа на нотариуса
Не са ми проверявали колата

Тема "Регистрация на автомобил след покупка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: