iliya_i написа:Chefo77 написа:Чефо, извинявай, помислих, че е оня с двете мнения. А за какво ти е циркулацията - да грее допълнително. Тя температурата нан целия двигател е еднаква. Чакаш да изстине. Инъче може да го прегрееш и от работа на място.iliya_i написа: Абе многознайко, ти колко коли и колко хиляди километра имаш. Аз съм шофьор от 30 години, 500хил. км и 6 автомобила (без да броим слушебните. Може би съм карал повече коли, от колкото книжки си прочевл.Хич не ми дреме от колко години си шофьор, нито колко коли си сменил. Като ти гледам "опита", май си поредния геврекчия, мислещ се за голямата работа...
Чул, че шофьорите говорели, и той барабар Петко с мъжете.
Истината е, че след като веднъш си установил проблем, не трябва да разчиташ на аларми и внимание, а да се отстрани проблема.

И аз веднага те награбих, разбира се

Циркулацията е, защото двигателят е мястото, в което се произвежда температурата, респективно мястото, от което трябва да се изведе - защото той е компонента, който ще дефектира, ако е прекалено висока.
Най-доброто за него е да се остави да работи на място и да се набримчи парното на максимална степен и на горещо. Разбира се, ако имаш ръчно включване на радиаторната перка - се включва.
Не го обяснявам на теб (защото съм сигурен, че го знаеш, просто си изключил), а на тези, които ще прочетат темата.
Вярвай ми, след като съм фен и админ на автомобилен форум на марка с алуминиеви двигатели, съм прочел много -
ама много - информация за прегряването (единствена болка на К-серията на Ровър).
Иначе на Фиатката си имам допълнителен бутон за перката, гледам над 100 градуса да не се качва. Датчици-матчици ...

Троле, над 130 са опасни. Фиатката няколко пъти е влизала в червената зона в предишни времена - още си е с оригиналния двигател ;)