• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46
Всички имаме коли, нали ?
vencil - специалист
Докато дойде време да я карам на преглед това вече ще е в историята :lol:, за истинските прегледи съм ама това тук няма как да оцелее.
brum - майстор
Уредите дето мерят мерят процентно съдържание на тия газове. Като заташип ЕГР-а на дизел и туй процентно съдържание пада значително. Та така дизел минава по-лесно. Преди години като имах вземане-даване с определени серии двигатели на VAG всичките бяхя със затапени ЕГР-и. Дали сега е по-различно - не знам. Ама вярвам помним скандала с VAG дето ЕКУ-то хващало кога е на дино и минавало в екологичен режим на изгаряне :) .
addicted - специалист
Сутринта си оставих колата на майстор за масло, още не ми е време за преглед. Та за 30-те минути дето бях при майстора дойдоха три съвсем читави бензинови коли върнати от преглед, буквално и трите които са чакали на пункта за прегледи сутринта. И колите си имат всичко, катализатори, ламбди, работят си, не светят чекове...и ги връщат...
Майстора няма какво да направи и вика "изчакайте да излекуват системата".
brum - майстор
Ако газ анализатора не е в час е съвсем възможно. Между другото тия при които ходех не мереха газове. Само ръгаха жица в аспуха и се правеха, че мерят. Та явно няма да ходя при тях за ГТП пак :) .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Уф, днес-утре трябва да мина преглед. Какво ми трябва? Данъка платен, малък талон, да търся ли големия? Документите на газовата, аптечка, пожарогасител, пари колкот кажат... Друго?

После и с другата кола, мъка
iliya_i - майстор
вт юли 23, 2024 1:48 pmn_a написа:
Уф, днес-утре трябва да мина преглед. Какво ми трябва? Данъка платен, малък талон, да търся ли големия? Документите на газовата, аптечка, пожарогасител, пари колкот кажат... Друго?

Трябва и голям. Или копие на големия. Аз си държа копие при документите които са на големи листи(гражданска, данък, двустранни протоколи за ПТП и т.н.).
hidrazin - майстор
вт юли 23, 2024 12:36 pmaddicted написа:
...три съвсем читави бензинови коли върнати от преглед, буквално и трите които са чакали на пункта за прегледи сутринта. И колите си имат всичко, катализатори, ламбди, работят си, не светят чекове...
И как разбра че си имат всичко и си работят добре? По приказки ли?
Това че има катализатор (евентуално) не означава че той работи.
Това че има ламбда сонда не означава че същата не е емулирана.
И все пак:
По дани на ведомството в рамките на вчерашния ден са били извършени 10 980 прегледите на автомобили. От тях 10 811 са преминали без проблем. 133 коли са били констатирани неизправности и на собствениците им са дадени 2 седмици, за да отстрани нередностите като през това време те имат право да управяляват автобила си. 36 коли са били дерегистрирани, докато собственикът не отстрани проблемите, заявиха още от ведомството.
Процентът е съвсем в нормите. Даже бих казал много малък при толкова много "изушени" катализатори и "излъгани" ламбда сонди.
:partyman:
P.S. След бегъл преглед на наредбата за ГТП и оценката за ЕКО категорията нашите май нещо са се "ос...али". :?
Европейските стандарти са в g/km (грамове СО за километър).
По нашата наредба са в % ... вероятно от изгорелите газове.
Ма ся не ми се чете, пък и много не ме вълнува. Вероятно на есен пак ще мина с песен. Както винаги.

P.S. 2
вт юли 23, 2024 7:54 ambigdragon написа:
При ГТП се контролира СО, а не СО2
Правилно. Само да уточниш на кои автомобили се контролира СО ...
Някъде преглед на бензинов автомобил стигнал 180лв.
https://www.dunavmost.com/novini/godish ... a-180-leva
Те това на мен ми казва, че колкото и да са "свързани" пунктовете с някаква си институция, мушенгиите си вървят по старому.
hidrazin - майстор
вт юли 23, 2024 11:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някъде преглед на бензинов автомобил стигнал 180лв.
Не знам защо. По-скоро е традиционната спекула - ОЙРОатлантическа.
Автомобил с технически преглед, извършен преди 1 година и струващ 45 лева, маркиран тогава като Еко категория 3, днес мина преглед за внушителната сума от 180 лева, получавайки нов стикер и нова категория Еко 2. Официалната цена към на конкретния пункт е 90 лева, а за коли с газова уредба – 100 лева.
И няма НИКАКВО основание ГТП да поскъпне със 100% - чиста проба спекула.
При условие че отпадат ЕКО стикерите.
Който не помни - предното увеличение за ГТП беше именно поради въвеждането на "скъпите" стикери.
Просто ... територия. :rock:
:partyman:
goran67 - специалист
вт юли 23, 2024 2:02 pmiliya_i написа:
вт юли 23, 2024 1:48 pmn_a написа:

Трябва и голям. Или копие на големия. Аз си държа копие при документите които са на големи листи(гражданска, данък, двустранни протоколи за ПТП и т.н.).
Вече не търсят голям талон. Само малкия.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46

Тема "ГТП вече само онлайн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: