Всички имаме коли, нали ?
съб мар 01, 2025 4:18 pmНиколов Н. написа:
"По добре да си замълчиш и да те мислят за глупак, от колкото да си отвориш устата и да го потвърдиш." :lol:

Щом нямаш мнение, защо не "млъкваш"?
hidrazin - майстор
съб мар 01, 2025 1:41 pmtorbalan написа:
Значи през периода от 15 ноември до 1 март мога да шофирам с гуми, предназначени за зимни условия, дори да нямат и следа от грайфер.
То в интерес на истината съм виждал един голфаджия посред зима с гуми без грайфер, но не знаех, че е легално...
Не, не можеш да шофираш с гуми без грайфер. Нито пък е легално. Вероятно нямаш книжка? :-D
Щото тези които имат би трябвало да знаят елементарни неща като това:
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
.....
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм
Няма значение дали лято или зима, като зимата се отнася само за зимните гуми.
:partyman:
Николов Н. - специалист
Защо трябва да се пускат тъпи теми ,след като си има Закон за движението по улиците и пътищата? А той е задължителен ,даже и за такива като тебе! Е, освен за трупане на цифрички с глупави констатации, лични примери - кой ли го е..е ти какво правиш, караш или мислиш!? :lol:
В кой " закон за движение по улиците и пътищата" се упоменава задължително ползване на летни гуми при МПС?
Въпрос на лична преценка е, през вече упоменатите времеви периоди, с какви гуми- летни/зимни/всесезонни, ще си караш возилото.

За "собственото" мнение да напомням ли?
torbalan - Дървен философ
съб мар 01, 2025 4:28 pmhidrazin написа:
съб мар 01, 2025 1:41 pmtorbalan написа:
Значи през периода от 15 ноември до 1 март мога да шофирам с гуми, предназначени за зимни условия, дори да нямат и следа от грайфер.
То в интерес на истината съм виждал един голфаджия посред зима с гуми без грайфер, но не знаех, че е легално...
Не, не можеш да шофираш с гуми без грайфер. Нито пък е легално. Вероятно нямаш книжка? :-D
Щото тези които имат би трябвало да знаят елементарни неща като това:
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
.....
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм
Няма значение дали лято или зима, като зимата се отнася само за зимните гуми.
Олекна ми. :)
Че имам книжка, имам.
Че е от скоро, от скоро е.
Но гледам гумите да са ми читави(и това от преди да имам книжка, когато шофираше само жена ми). Тези, които изхвърлям, ги вземат да ги продават втора употреба, защото още имали грайфер.
hidrazin - майстор
съб мар 01, 2025 6:50 pmtorbalan написа:
Олекна ми. :)
Че имам книжка, имам.
Че е от скоро, от скоро е.
Но гледам гумите да са ми читави(и това от преди да имам книжка, когато шофираше само жена ми). Тези, които изхвърлям, ги вземат да ги продават втора употреба, защото още имали грайфер.
Е, щом имаш книжка от скоро то тези неща би трябвало да ги знаеш по-добре и от мен... :)
Защо? Ми защото книжката ми е от 10-тина години ПРЕДИ да бъде публикуван в ДВ сегашния закон и правилника за прилагането му.
И това ти решение да караш с читави гуми е само похвално.
Нооооо... да те успокоя.
Тези 1,6 милиметра не са българско "изобретение". България е последната дупка на кавала и само копира или и налагат регулации.
Толкова е минималната дълбочина на протектора в повечето държави от ЕС. Да не кажа всичките.
Включително Финландия, Германия, Норвегия, Нидерландия ...
А можеш ли да сравниш климата в изброените с този в БГ ? :-D
Както винаги сме по-набожни и по папата.
"У нас няма закон, който да задължава шофьорите да сменят зимните си гуми с летни..."

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgari ... ni-2466985
hidrazin - майстор
съб мар 01, 2025 8:26 pmТрифон П.Трифонов написа:
"У нас няма закон, който да задължава шофьорите да сменят зимните си гуми с летни..."
Лимка е излишен. Това трябва да го знае всеки който има книжка.
Ако не - да ходи да си взима прасето, виното, ракията ... които е дал за книжка и да я ВРЪЩА обратно за анулиране.
Николов Н. - специалист
Остава и тъпите милиционери да го научат. Днес ,на входа на Ахтопол-проверка за алкохол, оборудване на колата,... -
- " Знаете ли ,че от днес трябва да си смените гумите?
- Моля? С какви?
- Ами вие сте със зимни ,а трябва да сте с летни!
- Добре,покажете ми правилника и точката ,в която го пише?!
- Ами,грайфера трябва да е 4мм!
- Старшина/ без Г-н!! / това важи въобще за гумите и то през зимата. За лятото грайфера е минимун 2мм.! Това знаете ли го?
- Добре,добре ,приятен път!!
Тъпи ченгета!! Правят се на умни ,а 80% от тях нямат и 8-ми кла, но вземат почти колкото мене!
hidrazin - майстор
Че то ти книжка имаш ли? Май не.
И това е някакъв виц - вероятно от тъпия Фейс.
Доказателства - НЯМАШ. Както винаги.
Няма и кой да ти вярва на драсканиците.

Тема "Време е за летни гуми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: