• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 32
Всички имаме коли, нали ?
velsi - Почетен майстор
И какво стана? Пак стигнахме до извода, че сами почти нищо не можем да направим. Не казвам, че не трябва да го правим. Но се оказва загубена кауза.
Chefo77 - майстор
Можем, защо да не можем?
Само дето не искаме да приемем, че проблемът е в нас. Какъвто и закон да приемат, този който иска да си хвърля фаса през прозореца, ще го прави. Този, който осъзнае, че не е правилно, и без закон ще се спре.
И чак тогава идват мерките за тези, които не искат. Но тогава трябва тези мерки да се прилагат. Иначе са само закани на хартия, диск или спътник.
comunikator - специалист
Добре ,че подхванах някаква тема да си споделите болките по пътищата!
Pinto - специалист
Имам въпрос към колегите, отричащи карането на фарове през деня. Сигурно някой е правил калкулация какво е набутването от това упражнение. Ако има такова моля да бъде публикувано. Може би като видим потресващите резултати ние каращите на фарове ще се откажем. Предполагам става въпрос за много пари и средства. А дали се замисляте при силно слънце тъмно сива кола на асфалт от колко метра ще я видите със запалени фарове и без запалени. Дали си струва икономията от няколко стотинки?
sstefanov - майстор
В калкулацията трябва да се включи и част от цената на крушките.
ZMeyGorianin - майстор
Извън града-ДА задължително. В града, където се мъкнем с 20 км/ч от светофар на светофар и си дишаме във вратовете-не виждам смисъл. Същото се отнася и за коланите. Даже до едно време беше така по закон. Не виждам с какво един таксиджия или полицай е по недосегаем от произшествие в града от който и да е друг водач за да им се разрешава да управляват без колани. Макар, че вече ми стана навик да го закопчавам още със сядането и не ме дразни!
Chefo77 - майстор
Полицаите също са длъжни!
Единствените освободени, са таксиджиите - логиката била, че ако клиент ги нападне, да могат да избягат.
Пак някоя куха кратуна го е мислила.
Пък за коланите - доказано е, че точно при ниски скорости са най-ефективни. Мисля че беше до 50 или до 70 км/ч - достатъчно, за да си разбиеш муцуната във волана :)
torbalan - Дървен философ
таксиджиите и техните семейства също са гласоподаватели - те това е логиката...
8180 - майстор
По всичките въпроси, нещата са малко като "кокошката и яйцето".
Не ни е съвсем в ред манталитета, но не е първопричината - всички знаем как се държи нормалният българин в чужбина.
Бил съм няколко пъти на гости в Англия - голяма мъка беше преди 11.09, когато имаше кошчета по улицата и някак цялата обстановка ме заставяше да търся къде да си хвърля фаса. После ги махнаха (заради бомби) и стана по-лесно - като тук.
Самите англичани, считам не са особено по-различни. Когато тук нямаше още МОЛ и влязох в подобно чудо за пръв път (местните го водеха евтин магазин) ги гледах. Ако нещо падне (блуза, чорапи, очила) - изобщо не се навеждат да го вдигне, НО скоро дотичва чернокож/цветен (правя аналогия с нашите роми), на когото това му е работата.
Скромният ми анализ е - имперска ленивост, но уредена.
Фаровете (+габарити и др) са над 100W. Ако е от контакта, това са ок. 2ст./час, НО автомобилният начин за добив на електроенергия е един от най-абсурдните - вероятно 10% КПД като машинария. Като турим и възможно най-скъпото за целта гориво, очаквам ок. 30ст./час. Най тъпото е, че за целта (хармонизирано с новите ни "братя") се ползва ИЗЧЕЗВАЩО гориво. Ако сложим амортизация на крушки, алтернатор, ремъци, превключватели, евентуално инвестиции в автоматики, нищо чудно това "удоволствие" да ни струва и 40ст./час.
Пътищата - Стефанов и др. изредиха насоки (обществени и лични). Бих добавил един "страничен" проблем - запрашеността. Тя, освен от общата замърсеност и непочистване, се влияе и от растителността в доста голям периметър край улиците и пътищата - виждали сме как изглеждат "тайфуните" у нас.
Миенето на улиците - няма да разказвам за едни други времена, когато май и Българите бяхме по-читави. :)
lacezarasia - специалист
тъпо е да се пускат фарове в ясен слънчев ден. тъпанар е измислил и този закон.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 32

Тема "Късите светлини през деня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: