Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

toolegittoquit - майстор
Kirilpm написа:
Като си говорим за скъпо провери колко са компект сегменти,бутала и гарнитури за двигателя,за шлайф мога веднага да ти споделя актуални цени,че скоро го дават да се застудява
Когато нещата стигнат до там, тогава се сменя колата. Научих се да не се привързвам към тях. Отивам сутрин, на студеното, колата пали нормално. Толкова.
Chefo77 написа:
Само не разбрах, защо трябваше за втори път да си купуваш това, което не искаш. Мазохист ли си, толкова спешно ли трябваше да се оборудваш с кола ...!
Исках Fiesta, исках 4 врати. Не ми харесваше идеята за дизел, но беше доста запазена. Не обичам печки, но все пак окачването беше здраво, спирачки работят и т.н. Всъщност оглеждах не един автомобил. Не съм се хвърлил на първият, просто го имах предвид. Но да, от всички коли, които гледах и имах предвид, тази беше най-добре и се наложи да се съкрати времето за търсене. Другата кихна на пътя. Пътувай ти до работите по 30-40км пешачката или с автобуса. Невъзможно е.
На 5-ти имам много работа, свързана с доста пътуване. А другата кола в най-добрият случай има висящ ремонт за минимум 200лв, който няма да стане особено бързо. Имах ли други възможности?
egomen66 - майстор
5 ВАЖНИ ВЪПРОСА ЗА ЗИМНИТЕ ГУМИ

Въпрос първи: Какво представляват зимните гуми?

Зимните гуми придават на автомобила по-добро сцепление на автомобила с пътя при температури под 7 градуса по Целзий. Те са подходящи не само при заснежен, но и при заледен, заскрежен, студен и мокър асфалт. Направени са от по-мека гума, което включва примес с много по-големи количества естествена гума без добавки. Второ, повърхността на блоковете на протектора е покрита с малки назъбени цепки – наречени ламели. И трето, те разполагат с по-дълбоки бразди на протектора, отколкото конвенционалните всесезонни и летни гуми.

Въпрос втори: При какви условия зимните гуми са задължителни?

На практика дойде ли месец октомври то най-добре е да се подсигурим и поставим зимните гуми на своя автомобил. Препоръчително е също така техния ДОТ да бъде не по-голям от 3 години. Те придават значително по-добро сцепление на автомобила при студен, мокър, заледен, заскрежен и заснежен асфалт. Тайната на тяхното по-добро поведение на пътя през този период от годината е тяхното сцепление благодарение на ламелите, осигуряващи добро захващане на гумата за пътя при нейното въртене. Мекият материал, от който са изработени, също спомага за вкопчването на автомобила за пътната настилка и това го прави изключително стабилен и сигурен.

Въпрос трети: При какви услови трябва да шофираме със зимни гуми?

Най-добре е да се застраховаме и поставим зимните гуми към средата на месец октомври. Това се налага тъй като обилните и студени валежи от дъжд зачестяват. Ниските температури рано сутрин също така водят до изключително коварно заледяване на асфалта, което е недоловимо за обикновеното човешко око. Най-неприятни са участъците при надлези, тунели и мостове, където има течение и наличие на оттичащи се води. Затова, най-добре е да ги поставим месец октомври и да останем с тях до края на месец април поради силните пролетни дъждове, които могат да предизвикат риск от аквапланинг.

Въпрос четвърти: Трябва да ли да сменим и четирите гуми със зимни?

Отговорът на този въпрос е категорично – ДА. Дори и автомобилът ви да е с предно предаване и вие да искате да смените само предните две, то това ще позволи на задните да ви поднесат неприятни изненади при спиране.

Въпрос пети: Задължително ли е шофирането със зимни гуми в България?

Не. Задължително е обаче каналът на гумата да е минимум 2мм. Това е с 0,4мм повече отколкото при летните гуми. В „Законът за движение по пътищата" никъде не се споменава към днешна дата за подобно задължение, но ние силно ви препоръчваме да шофирате със зимни гуми през зимата. Така ще бъдете по-спокойни за вас, пътниците и останалите участници в движението.

Предлагам диалога по качествата на Фордооо да се прехвърлят в тази тема... :partyman:

http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... &start=140
Kirilpm - специалист
Имах ли други възможности?
Можеше да се закрепи вентото поне откъм долната част на двигателя и да си кюта още.Ремонта е елементарен,ако беше се държал като човек щях да ти го направя безплатно,понеже имам готов дорник и инструмент и не ми коства огромни усилия при положение че се хванеш да поразглобиш малко и да свалиш двете шайби.Предполагам и всички останали колеги,които пишат във форума са наясно,пък и инструмента е обикновен плосък райбер,сети се сам защо никой не ти каза.
toolegittoquit - майстор
Kirilpm написа:
пък и инструмента е обикновен плосък райбер,сети се сам защо никой не ти каза.
Отдавна го научих кой е тоя инструмент. Не искам да "закрепвам" постоянно. Искам кола, за която да не се притеснявам, че всеки момент може да кихне. И сега какво, очакваш да се държа по-"човешки" като ми изтъкваш нещо постфактум ли? Не беше проблемът само в двигателя. Двигателят беше само част от проблема. Но какво ли си говоря с теб въобще? Дори и фактури за части и ремонти да публикувам тук, пак ще твърдиш, че колата я поддържам с тел и пирони. И ще ми слагаш думи в устата, които не съм казал. Айде, със здраве! :evil:
п.п И само да те светна - има рециклиране на спирачни апарати задни, замяна на жила на ръчна, има хидравлична рейка прокапала, има прагове да се правят, във вала имаше и парче скъсан болт, което трябваше да се извади. Всичко това, казваш - без пари щеше да го направиш, а?
Омръзна ми да давам само пари на майстори. И то като отида, почват цените от 100лв нагоре. Не смениха болта на агрненажното колело, като го подлепиха. Сега болтът се скъса(главата) и вече има 2 счупени парчета във вала. И твоите "колеги", при които ходих да лепя за жалост тогава не ми предложиха твоят вариант. А го разбрах от 3-ти човек. При условие, че питах в 4 сервиза и всички отричаха да има такъв вариант, бях си намерил човек да го направи. Останалите бяха на вариант "сваляне на двигател - 600-800-1000лв" Сам си прави сметката, ако си го можел, какво говори това за останалите, които съм питал и са отрекли. И после пак се цупи като ощипана госпожица, като имам лошо мнение за майсторите и явно си го изказвам.
egomen66 - майстор
toolegittoquit написа:
Kirilpm написа:
пък и инструмента е обикновен плосък райбер,сети се сам защо никой не ти каза.
Отдавна го научих кой е тоя инструмент. Не искам да "закрепвам" постоянно. Искам кола, за която да не се притеснявам, че всеки момент може да кихне. И сега какво, очакваш да се държа по-"човешки" като ми изтъкваш нещо постфактум ли? Не беше проблемът само в двигателя. Двигателят беше само част от проблема. Но какво ли си говоря с теб въобще? Дори и фактури за части и ремонти да публикувам тук, пак ще твърдиш, че колата я поддържам с тел и пирони. И ще ми слагаш думи в устата, които не съм казал. Айде, със здраве! :evil:
п.п И само да те светна - има рециклиране на спирачни апарати задни, замяна на жила на ръчна, има хидравлична рейка прокапала, има прагове да се правят, във вала имаше и парче скъсан болт, което трябваше да се извади. Всичко това, казваш - без пари щеше да го направиш, а?
Омръзна ми да давам само пари на майстори. И то като отида, почват цените от 100лв нагоре. Не смениха болта на агрненажното колело, като го подлепиха. Сега болтът се скъса(главата) и вече има 2 счупени парчета във вала. И твоите "колеги", при които ходих да лепя за жалост тогава не ми предложиха твоят вариант. А го разбрах от 3-ти човек. При условие, че питах в 4 сервиза и всички отричаха да има такъв вариант, бях си намерил човек да го направи. Останалите бяха на вариант "сваляне на двигател - 600-800-1000лв" Сам си прави сметката, ако си го можел, какво говори това за останалите, които съм питал и са отрекли. И после пак се цупи като ощипана госпожица, като имам лошо мнение за майсторите и явно си го изказвам.
:arrow: http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 39#p744339
toolegittoquit - майстор
egomen66 написа:
...
Добре, сега като си радетел за гуми, кажи с какви изгодни да оборудвам калинката?
egomen66 - майстор
toolegittoquit написа:
egomen66 написа:
...
Добре, сега като си радетел за гуми, кажи с какви изгодни да оборудвам калинката?
Нови...зимни. :partyman:
Kirilpm - специалист
Значи напомняш ми на тези от най-древната професия с това извъртане на думите.Аз ти подавам пръст ти искаш да ми отхапеш ръката.Почерпката беше оправяне на проблема с шайбата и то при ЧОВЕШКО държание от твоя страна вадене на скъсания болт и монтиране на правилния болт както трябва.Пък до колкото разбирам ти искаш да ти подаря една нова кола.С прокапала рейка си карам кола от ВАГ групата вече 6 години откакто забелязах че е прокапала,е за толкова време съм долял половин литър,пък прокапалото си стои в маншона не се губи :lol: А за това че взимаш дарак след дарак никой не ти е виновен,има много читави коли на смешна цена,но те не отговарят на твоите високи изисквания,понеже ти си истинска принцеса и не можеш да караш работна кола без климатик.Сега очакваме нови включвания с форда,не искам да съм черноглед но с твоя тертип на подръжка скоро и форда ще се продава на цената на желязото :lol:
toolegittoquit - майстор
egomen66 написа:
Нови...зимни. :partyman:
Питам за марка и модел. :-D :partyman: Пренесох дискусията за колите в другата тема. Или си помисли, че Калинката ще я храня с АвиоДизел и ще носи Континентал-ки? Свърши се то с глезенето на колите. Една кола е като една жена - колкото повече я глезиш, повече ти се качва на главата. :lol:
stoianov_n - специалист
toolegittoquit написа:
Исках Fiesta, исках 4 врати. ....Имах ли други възможности?
http://www.cars.bg/c1392424
http://www.cars.bg/c1430668
http://www.cars.bg/c1431233
http://www.cars.bg/c1440984
http://www.cars.bg/c1152101
http://www.cars.bg/c1395863
http://www.cars.bg/c1457771
:-"
toolegittoquit написа:
Ще му сменя подгревните свещи. Па ти бутай, ако искаш. .
От форума на форд......
"моля за помощ,карам фиеста 1,8 Д,преди три месец изведнъж започна да не пали,смених свещите,горивния филтър също,четки със четкодържач и втулката на стартера,замерване компресия(1-28 бара;2-27;3-30;4-32),със бутане пали и от начало работи неравномерно,след това няма проблем.Всичките тези неща са правени от МАИСТОРИ.Благодаря ви много, предварително. "

:lol: :lol: :lol: :lol:

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: