Всички имаме коли, нали ?
lov - майстор
Какво да правиш така сме устроени ние българите а Тинки е просто типичен пример. Винаги я караме с рогите на пред и с ''Кой аз ли не мога''. Пък после кат стане белята почваме да си скубим косите и да се питаме от де дойде.
Но май колегата пуснал темата ще трбва да я преименува щото почнахме от коли и стигнахме до типичния балкански инат.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Какво да правиш така сме устроени ние българите а Тинки е просто типичен пример.
Леле, как ме нарочихте. Коментирах само, че по едно време бяха плъзнали някакви турски котлони с 2 врътки тип кранче и един маркуч от бутилката до двойният котлон. С клапан на бутилката, така че да се спира.
Истината е, че аз готвя на не толкова закрито на газ. И не ми харесва туристическата бутилка директно, за това се чудих за готварска печка с газов котлон. А другото е, че то е и забранено да се зареждат бутилки, но се зареждат. Хайде по-полека с "типичните примери", може ли?
Chefo77 написа:
Те преди и инсталациите бяха двупроводни, но сега не са (не че не съм виждал де), нали?
...Тинки: :partyman:
Всички стари, в заварено положение са двупроводни. Включително и у нас.
За второто :partyman:
lov - майстор
А ми то така става докато си пишеш терзанията във форума можеше и да прочетеш малко наредбите за ползване и експлоатация на газови уреди. Това че си виждал турски китайски и не знам кави си котлончета това е без значение. Направени са достатъчно добре за да не стане беля ако се ползват в подходящите условия и се спазват елементарните мерки за безопастност. И в интерс на истината са правени точно за бедняци по колибите а не за големи сгради. Там дори и да изгасне пламъка или от някакъв теч няма как да се натрупа опасно количество газ че да стане кой занае каква беля. Пък и много не им пука за една колиба. Там човешкия живот няма кой знае колко голяма стойност.
Това че и ние тука също сме бедни не ни оправдава да сме толкова безотговорни към себе си и останалите около нас.
Кога се занимавах с това имах възможност да видя описани всички случаи на проишествия и причините довели до това. И с грубата статистика веднага се набива на очи че най много бяха случаите точно с малките бутилки. И няколко наистина фрапираци с последвала експлозия е че бутилката е сложена върху котлона на електрическата печка. Спрял тока ма му се пиело кафе сложил бутилката отгоре но забравил да спре котлона. Дошъл тока и вече е ясно какво е последвало. И още няколко подобни пак с такива чайници. Останалите случаи просто банална история с големи бутилки загряване с директен пламък при прехвърляне за по бързо.
В интерес на истината нямаме кой зна е колко нещастни случаи в миналото и само предполагам че системата с инструктажите е свършила някаква работа. Сега кат сме станали разграден двор и от немотията всеки може да прави каквото си иска.
Chefo77 - майстор
toolegittoquit написа:
Chefo77 написа:
Те преди и инсталациите бяха двупроводни, но сега не са (не че не съм виждал де), нали?
...Тинки: :partyman:
Всички стари, в заварено положение са двупроводни. Включително и у нас.
За второто :partyman:
Бабината ти трънкина, както се казва!
Ясно е, че в заварено положение са двупроводни инсталации, говоря за НОВОИЗГРАДЕНИ.
У вас пък хич не ме интересува - в моята къща съм я сменил с трипроводна.
Пак си вдигнал капаците ...
toolegittoquit - майстор
Chefo77 написа:
У вас пък хич не ме интересува - в моята къща съм я сменил с трипроводна. Пак си вдигнал капаците ...
Чефоооооуу, не случайно в другата тема писах, че при цялостен ремонт на инсталация трябва да се пускат кабели с 3 жила. Но от друга страна едно 60% от жилищата са с двупроводна инсталация. Защото у нас ремонт на инсталация се прави обикновено когато се запали. :lol: :partyman:
Знаеш ли в дома на родителите ми, където беше 1 предпазител 25А замостен с тел какъв зор беше докато ги накарам и уговорим да правим ремонт? Отговорът им - "Ама то си работи 20 години, не му трябва ремонт"..Бая навиване имаше. :lol:
lov написа:
А ми то така става докато си пишеш терзанията във форума можеше и да прочетеш малко наредбите за ползване и експлоатация на газови уреди.
Добре. Сам казвам, че искам да ги зарежа тия неща и се чудя за готварска печка с вграден газов котлон със съответните защити, а ти ми говориш врели-некипели. Много добре знам, че туристическата бутилка плесната на балкона да си готвиш не трябва да бъде. Виж, не съм идиот и не оставям газови уреди забравени без надзор. Камо ли да направя такава тъпотия като да си сложа бутилката върху котлона. Без това където живея аз едва ли скоро ще получим централна газификация. И да, знам че газта е опасна. Не съблюдаване на правилата събори цял блок в Русия. :!:
lov - майстор
toolegittoquit написа:
Добре. Сам казвам, че искам да ги зарежа тия неща и се чудя за готварска печка с вграден газов котлон със съответните защити, а ти ми говориш врели-некипели. Много добре знам, че туристическата бутилка плесната на балкона да си готвиш не трябва да бъде. Виж, не съм идиот и не оставям газови уреди забравени без надзор. Камо ли да направя такава тъпотия като да си сложа бутилката върху котлона. Без това където живея аз едва ли скоро ще получим централна газификация. И да, знам че газта е опасна. Не съблюдаване на правилата събори цял блок в Русия. :!:
Хайде изпълзи малко от черупката си и прочети пак каква тъпня си написал. До сега като на ''умен'' чиляк ти обеснявах че точно тези чайници са предвидени да се ползват само на открито. Тоест на терасата става а ти твърдиш обратното.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Хайде изпълзи малко от черупката си и прочети пак каква тъпня си написал. До сега като на ''умен'' чиляк ти обеснявах че точно тези чайници са предвидени да се ползват само на открито. Тоест на терасата става а ти твърдиш обратното.
Ако терасата е усвоена и е направена кухня, това става затворено помещение. А ако не е - значи бутилката я оставяш отвън на слънцето. И в двата случая си създаваш опасност за живота. Изрично да подчертая, че под "тераса" имах предвид усвоена такава, остъклена, заградена, със стена и масивни прозорци.
lov - майстор
И отнови вероятно пример за Ганьовщина. Кат е усвоявана случайно да е взето мнението поне на конструктор дали няма да претоварите нещо с допълнителните елементи.Или сте карали на принципа щом комшията го е направил що да не мога и аз. Хората си правят кухня за дя готвят в нея инвсичко да им е удобно и хигиенично а не да им стои за украшение и да се хвалят с нея. Нагледал съм се на такива ще мине с тенджерите през спалнята за да ги сложи на котлона на терасата щото да не им се цапа кухнята. Но да се върнем на темата. Бутилките не трябва да се излгат единствено на пряка слънчева светлина. А това е най лесното нещо да се измисли.Все някое щафче ще се намери. Пък е достатъчно и да се завие с нещо макар че за тази цел има и да се продават калъфи за бутилки.
Нещо ми омръзна да ти решам загадките по терзанията.То не бяха инсталации после коли и газови уредби котлони и тем подобни неща. Кат сме я подкарали ще стигнем и да бъркаме и манджите. За т'ва спирам да пиша в тая тема.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
...Или сте карали на принципа щом комшията го е направил що да не мога и аз.
Абе аз нямам тераса. :!: Нещо го караш по инерция и през просото. И аз просто се чудя дали да не си купя печка с вграден газов котлон, нищо друго не съм коментирал. Уж е много по-безопасно така от изпълненията с туристическа бутилка и приставка - котлон отгоре.
Andri01 - майстор
"Горение" с 2 газови и 2 ел.котлона ,от 89-та година. Работят се без грешка. Бутилката и изнесена през стената в навес зад стаята. Газта се спира само от копчетата на печката!

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: