Всички имаме коли, нали ?
geordgeo - специалист
kuger написа:
А тия педaли от Лука държат цена от 2,09 лв.,явно на Златев му трябват още парички!
Няма да се наядат, да им приседне!
Интересното е, че една единствена (Лукойлска) бензоностанция в Пазарджик (на кръговото на моста на Марица) държи цена на А-95 на 1.95 лева вече доста време, останалите са си 2.05 и нагоре...
DundyTheCroc - майстор
Гарантирам ви, че почти всяка бензиностанция в България може да продава на цените на Марешки без да е на загуба. За съжаление като скачахме по площадите за демокрация забравиха да ни кажат, че основна цел на частника е печалбата, дори тя да е за сметка на парите, здравето, дори живота на хората.
kozl - майстор
А ба мноо социализъм в тая тема, а пазарна икономика ич я нема :?
DundyTheCroc - майстор
kozl написа:
А ба мноо социализъм в тая тема, а пазарна икономика ич я нема :?
Точно, както липсва пазарната икономика и при определянето цената на горивата :-D
kozl - майстор
Пазарна икономика............Ами цената се определя от търсене и предлагане. Като гледам :shock: търсенето не е намалело. Що да пада цената :?
Появява се нова бензионостанция - значи предлагането се увеличава - цената пада :shock: . Дали па туй не е пазарна икономика :? И значи ли това, че са малко бензиностанциите :?
DundyTheCroc - майстор
Пропускаш отричания от всички, включително и държавата, картел за цените на горивата. При картела няма конкуренция, а предварителна договорка на цените между участниците. Доказателства за това колкото искаш, най-вече еднаквите цени на големите вериги в цялата страна, както и смяната на цените в един и същи ден. Няма как цените да са еднакви навсякъде предвид различните разходи за заплати, за транспорт на горивата, уж различните вносители от различни места. Пропускаш и още нещо, пазарна икономика може да има само при активно и ефективно регулиране от страна на държавата, а нашата е абдикирала. Отдавна е доказано практически, че свободния пазар бързо се изражда в нещо друго без ефективен контрол. Конкретно за Марешки явно е достатъчно голям и защитен за да може да си позволи да подбие цените.
kozl - майстор
Пазарна икономика и държавна намеса :roll: на народа в интереса :shock: Това не е пазарно, а социално.
Ти смесваш социалното с пазарното.
А в държавите около нас и там ли има картел :? Ако тъй де е картела :?
DundyTheCroc - майстор
Колега Kozl, един личен въпрос, учил ли си някаква икономическа дисциплина? Явно не си, понеже иначе щеше да разбереш, че без държавна намеса пазарната икономика много бързо се изражда в картел, монопол, олигопол и т.н.Държавната намеса е дотам да осигури нормалното функциониране на пазарната икономика. И още нещо, ако държавата няма социална функция за какво ни е? Държавата е договор, ти си плащаш данъците, тя ти осигурява спокойствие и нормални условия за живот, за бизнес, за личностна изява в рамките на закона. Заради грешното ни разбиране за демокрация, пазарна икономика и т.н. сме го докарали до това дередже.
kozl - майстор
Не знам дали сме колеги, аз съм стр.инж. Всичко тва дето пишеш ми се струва, че съм го учил щото ми напомня не само за социализъм, но и за комунизъм даже.
И още нещо, ако държавата няма социална функция за какво ни е? Държавата е договор, ти си плащаш данъците, тя ти осигурява спокойствие и нормални условия за живот, за бизнес, за личностна изява в рамките на закона.
Не лежи на тая. Комунистическа държава = на всеки според потребностите :? Абсолютна социална ф-ия. Нема такава държава. Т.е. има в утопията и мечтите.
Държавата е структура за налагане на ред. Е чия е ползата от тоя ред :?, това е болна тема :roll:
Не може да търсиш социално в държава без икономика. А социалното в повечето случаи забавя развитието на икономиката, че даже може да я удави.
Ама аз имам един таков лаф:
"Докато чекаме държавата да ни оправя шъ търпим незадоволени"
И за сведение съм живял в една непазарна икономика изцяло контролирана от държавата. :wink:
Ма нямаше демокрация, а сега има :roll:
DundyTheCroc - майстор
Колега във форума имах предвид, дано нещо не те е засегнало това. Ако във всичко виждаш само комунизъм се нарича параноя и понякога се лекува. Явно изобщо не четеш какво пиша, ами си пееш като навита латерна. Ако си учил нещо за държавата и икономиката ще да е било преди 89-а, трябва да си опресниш знанията. Нещата, които ти казвам, са от трудовете на видни светила в икономиката, при това западни. Не е нужно сами да минаваме през дивия капитализъм за да стигнем до извода, че не е работеща система. Това ти го казвам като дипломиран финансист, макар да не работя в тази сфера :wink:
п.п Видях, че си допълнил, според теб какво е демокрация?

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: