A след като филтрира изгорелите газове и намалява Азотните окиси и Въглеродния окис какво е?Носач може би?
Всички имаме коли, нали ?
Kirilpm
- специалист
585 мнения в "Събирам мнения за първа лично моя кола."
DundyTheCroc
- майстор
- На линия
Катализатора не филтрира нищо, както се подразбира и от името му, а спомага за превръщането на вредните NO и CO съответно в N2, О2 и СО2. Разбира се катализатора си има живот, който зависи основно от качеството на горивото и състоянието на двигателя. При дизелите DPF наистина е филтър, това доколко удачен и безпроблемен е е друг въпрос.
Kirilpm
- специалист
Аз отново питам какво е тогава?След като на входа му подаваме нещо вредно и отровно,а на изхода излиза нещо,което не е отровно и не е толкова вредно?Просто принципа на работа е различен,филтрите с активен въглен да не би да не са филтри?Или центробежните филтри?А до запушването му се стига и от много кротко каране и от неизправен дебитомер или ЕГР клапан и по още куп причини.А въпросът първоначално беше че турбодизелите не са особено удачни за градско каране на къси разстояния,от една страна турбината не е хубаво да се напъва при студен двигател,от друга страна трябва да се разтрива от време на време независимо дали е с променлива геометрия или с разтоварващ клапан и двете засядат,когато се образува нагар,а и по лопатките се образува достатъчно количество нагар.И така попадаме в омагьосан кръг,понеже и повечето съвременни дизели загяват бавно,няма как за 5км в посока примерно градски пробег хем да пазим студената турбина,хем да я поразвъртим,за да се самопочисти.И накрая губим икономията в ремонти и профилактики.Повечето турбо дизелови двигатели не се плашат от стъпка убива ги прекалено кроткото каране,всъщност не ги убива ами бавно и сигурно ги удушава.А в на колегата случая един път на две седмици да се разходи до Созопол примерно или до Слънчев бряг на колата и стига,едва ли има някои,който с месеци кара само градско(аз лично не бих издържал).
Стиви
- специалист
Катализатора КАТАЛИЗИРА, което си личи от името му. За разлика от филтъра, не задържа нищо в себе си, а дори е точно обратното - отдава.
Честита нова кола Колега! Пожелавам ти много безаварийни километри с нея и много незабравими спомени на задната седалка. Много пари да ти изкара, като те вози по обектите.
Не обръщай внимание на форумния трол. Завижда ти и има защо. За разлика от него, ти гледаш в бъдещето и виждам, че добре се развиваш, като за човек без опит. Питай и ще помагаме с каквото можем и в професионален план. Виждам, че и ти помагаш с практични съвети.
Chefo77 написа:Нали знаеш, че на Тинки всички са му виновни. Тяхните ценят парите и затова ги имат в изобилие. Той също ги цени и също е въшлив с пари. Сега ще възпита и сина си така, нека и той да стане богат човек!toolegittoquit написа:Ами то си е до човека, приятелю. До човека, който си възпитал, не до човека, който купува. Интересно ми е, дали ако имаш възможност, ще държиш детето си по квартири до края на живота си, макар да имаш възможност да му вземеш жилище ... щото нали, можело да не оценява парите.nv952 написа:Шест страници тема и си се включи чак след като купих колатаНе си я купил ти, приятелю, а вашите. Чии са парите, да припомним? Не че нещо, но на мое дете не знам дали някога бих му купил кола. Като иска - да работи и да си купува. Такива неща наготово водят после до никакво уважение към парите и респект към труда. И това, което ти се дава на готово, често не го оценяваш и пазиш.
В същото време, то може и за един шоколад да не е благодарно![]()
Извинявай, просто някои заучени фрази ми звучат много елементарно... и на теб биха звучали така, ако погледнеш отстрани.
Имам приятел, който имаше две дъщери. И все тръбеше наляво и надясно, че му било лесно - че нямал ангажимент към тях и родителите на бъдещите зетьове трябвало да мислят за апартаменти, той - не. Роди му се трето дете, момче ... И като му казах, че "Искам да те видя сега, дали ще купиш апартамент на синковеца, а на щерките ще обясниш, че те са ти по-малко деца, отколкото той", започна да мънка...
Честита нова кола Колега! Пожелавам ти много безаварийни километри с нея и много незабравими спомени на задната седалка. Много пари да ти изкара, като те вози по обектите.
Не обръщай внимание на форумния трол. Завижда ти и има защо. За разлика от него, ти гледаш в бъдещето и виждам, че добре се развиваш, като за човек без опит. Питай и ще помагаме с каквото можем и в професионален план. Виждам, че и ти помагаш с практични съвети.
Kirilpm
- специалист
Аз пък ще кажа че направо изгаря част от вредните частици и ще напишем едно и също нещо по още 10 начина.Ако и на практика не задържа нищо защо се затлачва?Мога да дам доста примери за коли,на които турбините са в добро състояние,дюзите също,двигателя не гори масло,но катализатора е запушен.Просто е различен от останалите филтри,които са пасивни и прекарваме през някаква преграда нещо за да го превърнем в по-чисто,това са пасивни филтри,разликата е там че катализатора е активен филтър и превръща,газове които са отровни за нас(CO),в такива,които са безобидни(CO2).Макар че последните две страници са за триене,радвам се,че се появиха хора,с които може да се говори и да се води разумен спор,а не форумни професори,които един път не са почесали с изцапани ръце,но щедро раздават акъл.
hidrazin
- майстор
Kirilpm написа:...Ако и на практика не задържа нищо защо се затлачва?....разликата е там че катализатора е активен филтър и превръща,газове които са отровни за нас(CO),в такива,които са безобидни(CO2).....Ами колко човека още трябва да ти го обяснят? Като ти чета последния пост и аха, аха да откриеш топлата вода.
След като катализатора превръща едни ГАЗОВЕ в други от какво би се задръстил? Ми от проблемен двигател.
Двигател който изхвърля в изпускателната система (а първи там е катализатора) не изгорели продукти - масло, гориво, присадки които някой е имал глупостта да сложи...
Демек имаме изхвърляне не само на газове ами и на механични примеси. Например маслото изхвърлено в катализатора понякога не може да изгори и "коксува" в него.
Погледни в някой комин от който тече катран и ще видиш същото - недобре изгорели продукти отложени в комина.
Всичко това говори за проблемен двигател - горящ масло или работещ с много обогатена смес.
Друго - прави разлика между запушен катализатор и не работещ катализатор. За първото писах по-горе.
Катализатора си има живот. Живота му зависи основно от горивата с които караме.
Колкото и добре да са пречистени горивата, в тях малко или много има каталитични отрови.
За конкретния случай една от основните е оловото. Също така попаднало в него масло или допълнително сложени присадки.
Просто оловото (също и някои съединения) убиват катализатора като блокират каталитичното му действие.
КАТАЛИЗА
Това че един катализатор вече не работи съвсем не означава непременно че е задънен, задръстен .... механични и работи като тапа.
Просто не си върши работата - да превръща едни ГАЗОВЕ в други.
И на последно място - не, катализатора не е филтър. Посочените от теб примери го показват още веднъж.
След като на входа му подаваме нещо вредно и отровно,а на изхода излиза нещо,което не е отровно и не е толкова вредно?Просто принципа на работа е различен,филтрите с активен въглен да не би да не са филтри?Или центробежните филтри?И филтрите с активен въглен, и центробежните филтри, и шотовите филтри, и филтрите за кафе, и .... всички филтри ЗАДЪРЖАТ част от преминаващото през тях.
Катализатора нищо не трябва да задържа. Той само ПРЕОБРАЗУВА преминаващото през него.
И да, когато стане филтър (задържа неща) идват проблемите. А ги задържа защото нормално не би трябвало да ги има и да минават през него - проблемен двигател.
Пък форумните професори често знаят доста неща. А този дето си цапа ръцете често не е необходимо да знае.
Той си е бачкатор - "Върви да изчистиш комина!" и той го чисти. Не му е работата да знае защо се е задръстил комина.

P.S. Аз спирам за катализаторите. Ако си разбрал нещо - добре. Ако не - си е за твоя сметка.
profesionalist_wood
- майстор
Ще трябва да назначат всичките форумни професори в Мерцедес
Богати ще станете,гарантирам ви го 

toolegittoquit
- майстор
Стиви написа:----Стиви, регистрирал съм се в този форум да задам въпрос, да обсъдя някоя тема с приятни хора. Не за да ме вкарват хора с психологически отклонения в техни си интриги. Искам публично извинение. Вече втори път ме обиждаш ей така. Не знам с кого си ме припознал, но не си прав. И другото, Стиви. Забележи, че не ти говоря вече нито на "приятелю", нито на "колега". Прекали с тона си.
Мисля, че ясно се изказах в темата. Парите на готово ги има момчето в момента, но освен ако после някой не му дава ей така пари за поддръжката, която едва ли ще е от най-евтините, едва ли ще има възможност да извършва такава адекватна и колата ще стои месеци пред блока развалена. Не е въпроса колко пари ще извадиш на куп, а в дългосрочен план какво можеш да си позволиш. Не да си купиш лъскава кола с пари, които си ги гладувал няколко години, а после да стои пред блока, защото пак нямаш пари и за бензин.
Що иде реч до Катализатора - той не е филтър за твърди частици, а за химическо преобразуване на отровни в по-малко отровни вещества, които се отделят при горенето в ДВГ. Той се задръства обаче физически или се убива химически при неправилно гориво или работа на двигателя.
Тема "Събирам мнения за първа лично моя кола." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература