• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 20
Всички имаме коли, нали ?
vanci88 - напреднал
7 градуса на асфалта и слагаш зимните.
Много хора си мислят,че като на обяд е 15 градуса /есен и пролет/ и може с летни - а всъщност пътуват сутрин и вечер до работата.
gattaka - специалист
Абе за F1 пилотите незнам,тях по принцип нищо не ги оправя докато не ги споменат в новините!Лошото е,че покрай такива "състезатели" страдат невинни хора!
Аз лично съм си сметнал,че със зимните гуми,които са ми 2-ра ръка карам не повече от 3-4 месеца, съответно ще изкарат поне 2 сезона(с оглед на това,че са 2-ра ръка!).
Налага ми се да пътувам доста често от Пловдив за Габрово през зимата и как да се доверя на всесезонни гуми?
25th Hour - специалист
Качествата на всесезонната гума в БГ са точно равни на универсалния модификатор или на ония магнити, където намаляват разхода....също така и на шампоана, който намалява пърхута ДО 85%....
Pinto - специалист
Тя тая тема е безкрайна. Чел съм доста из другите форуми и тук става така. Все едно, че са пуснати две развалени грамофонни плочи и си свирят и двете като всеки си слуша неговата плоча. Според мен и както каза колегата няма универсално решенение. Географско положение на населеното място, специфика в климата и още доста неща. Не може да се каже например, че зимните гуми се слагат на 01.11. Не знам гума втора употреба с ДОТ хх00 или хх01 дали е по-добра от всесезонна с ДОТ хх10. И пак да уточня, за тези които много карат, налага им се да минават проходи из планината или живеят в населено място където вали много сняг - задължително нови зимни гуми, за летните може да се направи компромис с втора употреба. Но за хора, които карат малко и живеят някъде, където пада сняг 1-2 пъти в годината може да се кара и с НОВИ всесезонни гуми.
И още нещо. Гумата е страшно важна за безопасността на движението, но май че най-важно е задкормилното устройство.
cakev79 - специалист
gattaka написа:
Абе за F1 пилотите незнам,тях по принцип нищо не ги оправя докато не ги споменат в новините!Лошото е,че покрай такива "състезатели" страдат невинни хора!
Аз лично съм си сметнал,че със зимните гуми,които са ми 2-ра ръка карам не повече от 3-4 месеца, съответно ще изкарат поне 2 сезона(с оглед на това,че са 2-ра ръка!).
Налага ми се да пътувам доста често от Пловдив за Габрово през зимата и как да се доверя на всесезонни гуми?
Както си се доверил на втората ръка.Така като гледам преди да ги хвирлиш те вече са поне на три години.Тя гумата си старее и без да се ползва.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе гума на старо (та това е консуматив), е като масло втора употреба или като....презерватив втора употреба.
А колегата дето си е направил сметката, че ще изкара още 2 зими - гумата старее и без да я караш. Сигурно си виждал москвич с нацепени гуми и голям грайфер.

П.П. На новите гуми има едни цветни нишки - знаете ли за какво са ?
Да - означават годината на производство! Точно заради стареенето на гумата.

П.П.П. На Въпроса: Какви гуми ползвате ?
Моите са кръгли и черни, нови (зимни и летни).
gattaka - специалист
Незнам за какви гуми 2-ра ръка се сещате,но аз с моите, и зимни и летни до сега нямам проблеми! И честно казано предпочитам гума 2-ра ръка,която е стояла 2-3 в склад(сигурно,проверено в моя случай) отколкото чисто нова китайска на малко по-висока цена!
Естествено,че ако имам възможност бих си взел 4 броя чисто нови Мишлен примерно,но всеки според възможностите си!
Иначе летните ми са 4 броя такива,само,че както казах 2-ра ръка:
http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?d ... sowigan=So
Много добре се държат на пътя! :)
ditronix - специалист
Това за цветните ленти за пръв път го чувам! :shock: Не на всяка гума от една и съща серия и марка ги има и ако ги има -не са еднакви.А за седмицата и годината на производство-отстрани на борда на всяка гума има едно надписче DOT и цифри,примерно 3409 ,които означават че гумата е слязла от линията през 34-та седмица на 2009 година.Ако цифрите са три-първите две са седмицата ,а третата-последната цифра от годината на стариоя век-448 означава 44-та седмица на 1998 година.
25th Hour - специалист
Разликата в спирачния път / тук дори не споменавам возия, шум или каквото и да е/ та разликата в спирачния път на зимна гума през лятото и лятна гума през зимата при да кажем 60 км/ч е няколко метра 2-3-4.

За всички, които твърдят, че по-добре втора ръка или "всесезонна" само ще спомена, че огромен процент катастрофи се причиняват именно защото на водача не са му стигнали 2-3 метра а често много по малко. Никой не се е ударил защото не са му стигнали 10-20-50 метра.

Не дай си Боже работата опира до метър два и тогава 50-60 лева разлика за комплект предни читави гуми ми се вижда много малка....
Chefo77 - майстор
Във вторник смених прекрасните втора ръка Michelin Energy с DOT 4307 с 6 мм грайфер с 4 нови, Nexen CP 641, произведени в Корея. Ами новите са МНОГО по-тихи, МНОГО по-стабилни, с МНОГО по-добро спиране, защото не блокират четвърт секунда след като натисна педала.
Накратко - единственото, за което съжалявам, е че в началото на лятото си позволих да спестя някой лев от нови гуми. Като добавим факта, че за една гума втора ръка на 3, 4 или 5 години ми искат между 45 и 60 лева (!!!), а новата ми струваше 88 лева с всичките отстъпки, е.ал съм ти втората употреба. Не защитавам кучите марки, а новата гума след подбор. Специално за този модел на Nexen ме навиват от миналата година, ама нали съм си дървена тиква, не ми се рискуваше ...
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 20

Тема "Какви гуми ползвате ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: