Всички имаме коли, нали ?
Neno Er - специалист
Изчетох всичките мнения или както казват специалистите-постове и срещнах доста истини, но и много грешки.
Автомобилния акомулатор се зарежда със заряден ток равен на 1 десета от неговия капацитет, или 55ачаса-5,5ампера. На най-обикновените зарядни наистина зарядния ток е около3-4ампера. На по-сложните, е с регулируем трнсформатор, т.е. с няколко изходни напрежения. Колкото са повече и с малка стъпка във волтажа, толкова по-добре. Зарядния ток се регулира с промяна на напрежението. А най-сложните, автоматично си поддържат зададения заряден ток, имат цикъл заряд-разряд и разни други екстри.
В обикновените зарядни има изправителни диоди-до 4 бр. в зависимост от избраната изправителна схема, или селенов пакет в схема "Грец". Няма никакви филтриращи кондензатори, "Шотки" и др.
По-лесният начин е: траф с изходно напрежение 13-14в. и около 250 вата мощност и 4 бр. мощни изправителни диода свързани в "Грец".
Най-лесният е от магазина , или при майстор-ел.инженер.
Аз не съм такъв.
Знаете приказката за брашното и хлебаря.
:?:
ELEMENTAL - специалист
Neno Er написа:
В обикновените зарядни има изправителни диоди-до 4 бр. в зависимост от избраната изправителна схема, или селенов пакет в схема "Грец". Няма никакви филтриращи кондензатори, "Шотки" и др.
:?:
В обикновените зарядни няма филтриращи кондензатори и Шотки изправителни диоди, защото не е необходимо.Темата обаче не е "Направете си обикновено зарядно", ами "Зарядно за акумулатор от захранване на РС".В импулсните захранвания (каквито са захранванията на РС-тата) се слагат Шотки диоди, защото те са по-бързи от обикновените изправителни диоди.Слагат се и филтриращи кондензатори, защото:
1)на процесора ти няма да му се услади да се захранва с променливо напрежение
2) обратната връзка на захранването няма да е ефективна без тях
3)захранването няма да е стабилно.
Ако тези елементи не бяха необходими нямаше и да се слагат, защото са си един сериозен разход за производителя.
Neno Er написа:
По-лесният начин е: траф с изходно напрежение 13-14в. и около 250 вата мощност и 4 бр. мощни изправителни диода свързани в "Грец".
+мощен резистор, реостат или лампа
Neno Er написа:
Най-лесният е от магазина , или при майстор-ел.инженер
мда, ако е при ел.техник не става, щото той не е учил електротехника и електроника, ами скоростно сеене на кромид лук
:lol: :wink:
emil_v r - майстор
ELEMENTAL написа:
Neno Er написа:
В обикнов
Neno Er написа:
+мощен резистор, реостат или лампа

Pak nema da stane щот 13-14В са малко .
Става с две импулсни от комп. вкл. последователно (12+5+ товарите)

+ лампа 12в от фар .
Neno Er - специалист
Наистина грешката е моя.
Не вникнах напълно в темата.
Но съм категоричен, че зарядно за PC не може да се използва за зарядка на автомобилен акомулатор. :datz:
ELEMENTAL - специалист
Neno Er написа:
Но съм категоричен, че зарядно за PC не може да се използва за зарядка на автомобилен акомулатор. :datz:
То може да се използва като зарядно, ама след преработка.Друг е въпроса, че е много по-лесно и евтино да се използва готово зарядно.
emil_v r - майстор
Не се притеснявай и ние( без Елемент.) не сме вникнали.

Наай безотговорното зарядно , от което на Елементал ш'му се изправи волтмера е --

лампа 220в 150 ват след нея диод/ 400в 10а ,
това във фазата , а нулата от занул. пластинки.
без нищо друго .
По принцип добрия техник и в клозета да го затвориш , пак щ'и зареди акум. !
krasiorocknroll - специалист
Зарядно за акумулатор от захранване за РС.Не е достатъчно ефикасно/или друг синоним на думата/.Не си заслужава,излишно напъване.Аз съм си направил зарядно 14волта с 20 амперови диоди и съм монтирал основа за предпазители/едисонова резба/ последователно на първичната намотка на трансформатора,където завивам лампа регулираща зарядния ток :wink: :supz:
emil_v r - майстор
Da Krasi , и за мен най - добрият баласт е в първичната , и не се товари нищо .
Мойто обаче има и реле с компаратор дет изключва при 14 в
(само да не заспорим 13,5 - 14 или 14,2в :) ) + вграден волтмер , диоди против обр. вкл.
Ако снимаш твойто - ще снимам и мойто да се похвалим .
Минал съм през селенови , транзист. ... тирист или симисторни зарядни , през разни - безобразни автоматики за изключв.
и това сега се дадявам да ме надживее :)
Прави са хората да искат да си направят - тия повечето на пазара верно са безобразни , и смехотворни .
Neno Er - специалист
emil_v r написа:
Прави са хората да искат да си направят - тия повечето на пазара верно са безобразни , и смехотворни .
Да не говорим, че са направени от какво да е и я издържали, я не.
Пък и друго си е да ти излезе от ръчичките.
колеги малко помощ може ли това зарядно става ли за зареждане на акумулатор защото според мен щом е 24vdc/5a ще трябва да зарежда два акумулатора на веднъж.
ИзображениеИзображение

Тема "Зарядно за акумулатор от захранване за РС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: