crez написа:Johny написа:Има специални чугунени електроди. Виждал съм да заваряват и с обикновени, като навиват около тях меден проводник. Потърси специалист заварчик - по-евтино ще ти излезе.Навива се меден проводник да отвежда бързо температурата от електрода, защото прекъсването на чугунената заварка не е за препоръчване, а продължетелното заваряване може да прогори заварявания материял. Заваряването на чугун и алуминий е тънка работа и не е за направи си сам. Мисля че по време на заварката блока се загрява с външен топлинен източник, нещо е свързано със зърнестата структура на чугуна.

Тук нещо не съм съгласен.Както и това че чугуна се заварява с ЦО или със стоманен електрод.Заварка става да но каква?Да, казват много хора държи от много години,но не навсякъде е добре да се ползва този български вариянт.

Освен това медната тел се навива не за топлопроводимост а за да стане метала на шева мек и ковък и да поеме температурните разширения от заварката.Ако медта я няма на електрода шева става,твърд по-здрав от самия детайл и съответно чугуна се пука.
И още че за препоръчване при заваряване на чугун е заварката да става на кратки малки тирета(прекъсване)

А най-добре е с електроди за чугун!