Е точно тази сметка се опитвам да си направя и аз - тези 4000 за миналата+1000 за следващата и примерно 500 за по-догодина не правят ли една сериозна сума?
ами ники_сап по принцип е прав ... разходите се събират. Пък и колата ти е несигурна и в моменти когато най ти трябва се разваля.
Нооо.... с това не съм съгласна (ако имаш превид закупуване на кола с КРЕДИТ):
Целият проблем е в сигурността на доходите - ако имаш сигурен доход можеш да си позволиш и по-нова и по-добра кола.Поне аз съм на такъв принцип - по-добре 13 годишна кола, но моя, отколкото нова, която принадлежи обаче на банката.
Та в крайна сметка, моя извод е:
- Ако човек има пари и си хареса нещо новичко, по-добре е по-новичка кола (или поне на малко километри).
- Ако няма пари - кара си старата и си я закърпва и поддържа докато грохне.
- А за тези които имат пари и искат да карат стара кола (примерно някаква стара кола любимка, или рядко срещана и т.н.), то си купуват нова кола за ежедневно ползване и си карат старата от време на време за кеф. Както правят богаташите с ретро колите.

... той каза че като влезне във сервиз винаги сметката му започва от 1000лв. на горе колата му беше някакъв спортен модел мерцедес поръчковами така е, дори и да не е спортен поръчков скъп модел. Съпруга ми кара сравнително нова кола, висок клас. При него като се развали нещо (пък и даже да не се развали, последния път даде електрониката някаква грешка без причина) и светва една лампичка - "Закарай ме на ремонт", аз така съм я кръстила тая лампичка. И.... колата не може да вдигне повече от 80км/h докато не отидеш на сервиза, с един кабел да ти "прочетат" диагнозата и да изтрият грешките.
И друг пример - смятата на сприрачките при него струва близо 700 евро. При мен, къде има няма 200 евро. Но, все пак неговата кола върти по 45.000 км на година. Аз ако навъртам толкоз много с мойта може би ще ме издържи година-две още, не повече.