Всички имаме коли, нали ?
rendo - специалист
По - интересното е, че американеца си вярва че тия 5000 кубика на воената машина ще дадат разход 16 л. на 100 км
Предполагам, че е станало грешка в превода не трябва да е литра а галона :D
Тани - модератор
Е какво те учудва? Аз имах една Сиера 2300 кубика ,която гореше 4,8 л/100км а си тежеше доста . А си беше чист дизел :wink:
VLADO66 - майстор
То при хамериканците може да се говори и за моточасове и машиносмени :-D
Тани - модератор
Е какво ви се вижда странно не знам! Ето малко и от конкуренцията:

Марка BMW
Модел X
Подмодел X5 (E70)
Модификация 4,8i (355 Hp)
Мощност 355 к.с.
Максимална скорост 240 км/ч
Ускорение от място до 100 км/ч 6,5 с.

Обем на двигателя 4799 куб. см.
Максимална мощност при 6300 об./мин.
Въртящ момент 475/3400 Н*м
Горивна система Многоточково впръскване (многоточков инжекцион)
Разположение на цилиндрите V-образен
Брой цилиндри 8
Тип гориво А-98
Задвижване Пълно постоянно
Разход (в града) 16.9 л./100 км.
Разход (извън града) 9.2 л./100 км.
Разход (комбиниран) 12.0 л./100 км.

Собствена маса 2180 кг.
Допустима маса 2830 кг.
Размер гуми 255/55 R18
VLADO66 - майстор
В Автобилд развенчаха разхода по спецификация дори при много по-малки автомобили.Лабораторните условия при които се отчитат тези разходи нямат много общо с реалните условия.
Тани - модератор
Напълно съм съгласен- винаги съм давал за пример една лична случка. Преди няколко години трябваше да карам родителите си до летището в София , но времето беше лошо и се наложи да минем през Пловдив , а от там разстоянието е по-голямо и трябваше да компенсирам с по-висока скорост. После като трябваше да ги взимам тръгнах от Пловдив - Метро в Тракия час и 55мин. преди да им кацне самолета и като кацаха вече бях там! Карането и в двата случая беше много динамично - чести бързи ускорения последвани от спирачки и съответно горивото за изненада на баща ми беше свършило. Забравих да спомена , че колата беше на баща ми, а той беше заредил резервоара догоре. Каза че не е възможно да гори 9-10 л/100км , защото "винаги му горяла 7 както и да я карал!" Казах му че това са глупости и както може да гори повече , така може и по-малко. Почти се скарахме и понеже аз карах реших да му докажа "теорията" си на практика,така или иначе бяхме заредили отново резервоара догоре. Следващите 150 + 3-4 км за да стигнем до бензиностанция карах с 90км/ч - нито повече нито по-малко - никакво ускоряване - просто служех на автомобила като темпомат :) Исках да ги закръглим на 200 , но на никой в автомобила не му издържаха нервите да карам така. На бензиностанцията заредихме догоре отново и за да няма никакви съмнения даже го напълнихме буквално "догоре" - докато преля .Събра по-малко от 7 литра с които обикновено баща ми минаваше 100км , но бяхме минали 150!Малко над 4 л/100км. Същия този автомобил който ненатоварен на отиване беше горил около 10! Оттогава , когато някой ме попита колко гори автомобила(без значение за какъв автомобил става въпрос) му казвам - "Колкото си искам" За съжаление все е в горната половина , когато не си поставя за цел да съм икономичен!
В този ред на мисли тестовете ще покажат каквото си поискат! Разхода в спецификациите трябва да се предвиди като минимален , а оттам нагоре - кой колкото му е тежък крака :wink: !

ПП колкото е по-мощен двигателя-, толкова разликите между различните стилове на шофиране са по-малки , така че колкото е по-малък автомобила/двигателя , толкова разликите ще са по-големи!
profesionalist_wood - майстор
Тани тези 14,5 на 100 не е в литри а са в галони....1 US gallon = 3.78541178 liters, 3,90$/3,785=1,03$x1,47=1,51лева за литър, при средна заплата около 1500$ и нагоре!Нали за американеца дето взима заплати от порядъка на 2000-5000 долара не го интересува колко харчи колата му... Тук 2,72лв за литър при 500лв!! Баси държавата...

Цитирам дословно от сайт ДНЕС.БГ

....Над две трети от американците не одобряват начина, по който президентът Барак Обама се опитва да овладее поскъпването на горивата и повечето не смятат, че той е виновен за високите цени. Това сочат резултати от анкета на Ройтерс и института Ипсос, публикувани тази нощ.

68% от американците не одобряват политикатакъм поскъпването на горивата, показва
анкетата, извършена в понеделник и вторник.

Растящите цени на горивата се превърнаха в един от най-важните проблеми в предизборната кампания за президентските избори в САЩ през ноември. За изминалия месец цената на галон бензин в САЩ се повиши с близо 30 цента до 3,90 долара, посочва Ройтерс.

Мнозинството избиратели не одобряват начина, по който президентът демократ се опитва да овладее поскъпването на горивата. Според Ройтерс това ще създаде проблеми на Обама за предстоящите избори.

Неодобрение изразяват 89 на сто от избирателите, подкрепящи републиканците, 52 на сто от гласуващите за демократите и 73 на сто от независимите.

Участниците в допитването обаче са склонни да винят за високите цени на горивата не политиците, а петролните компании, които искат да извлекат максимални печалби, добавя Ройтерс.

Ето и друго нещо от аутомедия:

...$0,05 за литър бензин във Венецуела

Десетте държави с най-евтиното гориво в света.
Протестираме, блокираме пътища, затваряме граници, но въпреки това цената на петрола не спира да върви нагоре. Всеки ден бензинът и дизелът са с нови, по-високи цени и както изглежда Европа не е в състояние да се справи с този проблем.

И докато тук на Стария континент плащаме една от най-високите цени за литър гориво, която в момента в България е около 2.63 лева за литър бензин А-95 и около 2,68 лева за литър дизел, в държавите, от където петролът идва, плащат жълти стотинки.

Най-евтин е бензинът във Венецуела, където цената е само $0,05 литър. Това означава, че 45-литров резервоар се пълни за смешна сума от $2.25. В Саудитска Арабия пък плащат по $0.13 за литър, а в Либия - $0.14.

Подобно е положението и в Туркменистан, Бахрейн, Кувейт, Катар, Египет, Оман и Алжир, където цената за литър бензин не превишава $0.32.

Десетте държави с най-евтин бензин в света

1. Венецуела - $ 0,05 / л
2. Саудитска Арабия - 0,13 $ / л
3. Либия - $ 0,14 / л
4. Туркменистан - $ 0,19 / л
5. Бахрейн - $ 0,21 / л
6. Кувейт - $ 0,22 / л
7. Катар - $ 0,24 / л
8. Египет - $ 0,30 / л
9. Оман - $ 0,32 / л
10. Алжир - $ 0,32 / л
profesionalist_wood - майстор
В момента България ползва газ за 550$ на 1000 кубика. Най скъпия газ в ЕС! Шистовия газ се оценява на около 200$ за 1000 кубика - почти три пъти по евтино.
В САЩ шистовия газ е стигнал цена от 80$ за 1000 кубика !
VLADO66 - майстор
И по този начин западните икономики се декапитализират,а ония с чаршафите строят най-високия небостъргач,най-луксозния хотел,най-големия изкуствен остров,въобще всичко най.

Тема "Забавен въпрос :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: