• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 46
Всички имаме коли, нали ?
DMN - майстор
На който му е интересно :) . Днес успях да закача осцилоскопа към акумулатора при работещ двигател. Зададох му да улавя само променливата съставка и така се виждат само пулсациите при напрежение 14.1V с пуснати фарове( къси и дълги). Пулсациите са около 50-60 миливолта(0.05-0.06V), така че според мен не е проблем измерването на напрежението с обикновен мултицет, тия пулсации са малки и могат да се пренебрегнат. Ето снимката, осцилограмата не е с толкова идеални форми, като тия, които дадох за пример по-горе - но това е разликата между теорията и практиката :-D :
Прикачен файл:
P1130193.jpg
Нямах време да се занимавам с настройките на осцилоскопа и по-точно със задаване на филтри за подтискане на разни шумове, затова и честотата, която показва 18.4 Кхц, не е тази на полупериодите. Но тя може лесно да се изчисли, тъй като на осцилограмата се вижда разстоянието между полупериодите, а то в случая е около 800 микросекунди. И така по формулата f=1/T изчисляваме f=1/0.0008 и честотата излиза, че е 1250Hz(ако не бъркам някъде). Това е при обороти на двигателя около 900. Ако има прекъснал диод би трябвало да се види(някой полупериод ще липсва).
fox_vt написа:
kozl тия 59А е тока към акумулатора ли :?: А защо не слагаш в уравнението и скапан акумулатор.Алтернатора не подава сам ток към инсталацията-щом си измерил че подава 59А то колко подава и акумулатора и колко всъщност е потреблението в този момент( :wink:
Ако напрежението на клемите на акумулатора е над 13V, то със сигурност целия товар от 59А го поема алтернатора, обаче ако е под около 12.6V, тогава вече участва и акумулатора като захранващ(подпомагащ алтернатора), а не зареждащ се.
kozl - майстор
59А е тока измерен от генератора към акумулатора и т.н., при това максималния, който явно се ограничава от реле регулатора и това е предела на този генератор. Би трябвало нисана да е с генератор 100А, ама ей на компромис :? И както DMN е пояснил при включване на изброените консуматори се оказва, че консумацията е по-голяма от възможностите на генератора и напрежението в-у акумулатора спада. Инсталацията на колата почва да черпи и от батерията и от генератора. То това си е верижна реакция, защото пък като спадне напрежението и харчовете намаляват -по закона Ома и за мощност (P=U×U/R).
Ми то само ЕКУ-то мисля, че лапа към 15-20А. Е поне на моите дизели няма ЕКУ. :roll:
profesionalist_wood - майстор
Успях да отида на вилата. Та значи не съм палил форда от месеци и няма никакъв ток. Чак сега разгледах акумулатора и марката му е ,,,polar,, според вас читав ли е? Обслужваме е,не е запечатан
jorkataG - специалист
Сложи го да се зареди и ще си покаже че иначе требе на боб да гадаем :-D
долей ако трябва дестилирана вода и огледай с фенерче дали по плочите има едни бели кристалчета доколкото може да се види. Ако има значи е сулфатизирал. По принцип може да се спаси ако ги има но трябва импулсно зарядно и да се пусне на 5% от номинала, после да се разреди тотално и пак да се зареди.
Погледнах го.Има бели кристали.... това означава ли че е за боклука?а иначе опасно ли изпаренията че се пулих минута -две над отвора на 5 пръста разстояние от мен??
Изгледах го. Не мисля че може да стане така защото не знаем какво е слагано в акумулаторите за автомобили
Сигурно чифутите тайно бомбардират с електронния инжекторпляктор със неутрони акумулаторите излизащи от заводите да ги скапят и да ни вгорчат живота. :-D :lol:
egomen66 - майстор
Ако беше лесно производителите на акумулатори щяха да фалират. :lol:
Гумен,ами това е политиката на производителите :lol: само да муфтят кинти :-D
Сега съм се спрял на един корейски акумулатор Solite,дали са хубави :?
velsi - Почетен майстор
Може би зависи от производителите. Акумулаторът, който смених на колата си тука имаше 7 години гаранция!
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 46

Тема "Обслужва ли се "необслужваемия" акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: