Всички имаме коли, нали ?
andy_forresite - майстор
Днес записах 10 номера на автомобили с превишена скорост. Нарочно карах точно с 90 с мотора и всички ме изпревариха. Даже два ТИР-а. Как да процедирам :)
Тези изказвания и преразказвания на ЗДвП сякаш са от живеещ с мисълта шофьор как всички наоколо са идиоти и негодници, само той единствен в радиус от 3 километра може да кара.
infomar
andy_forresite написа:
В ютюб съм срещал следния клип - три колони автомобили, светофар и два пистови мотора преминаваха напред на светофар до спрелите 4-колесни. Един шофьор на скъп автомобил, пак така със слънчевите непрогледни очила (GoPro на каската на втория), нарочно сви наляво да стесни пространството с намерението да попречи на мотористите да го "изпреварят" с няколко метра. Първият вдигна визьора, последва кратка разправия с ръкомахане, мина първия, а втория ритна огледалото на шофьора на колата докато отпрашваше на зелено.
Толерантност. Който не знае тази дума, да провери в речника.
andy_forresite написа:
............ да се изпокараме и избием ... Станалото - станало. Който не кара, той не греши и на него не може да му се случи нищо. Нито куче може да пребегне и да бъде сгазено, нито нищо.

Явно се разминаваме в тълкуване на думата ТОЛЕРАНТНОСТ.
След като ТОЙ фактически е прегазил живо същество, (та дори това да е куче преминало без да се огледа) в резултат на несъобразената си скорост в населено място и след това е избягал, ме навява на мисълта, че ако беше дете, пак щеше да избяга.

НЕ, аз подобен човек не мога да поканя на кафе след този случай и да го помоля да не прави повече така. (Да му се моля...... а да му падна на колене не искаш ли?) Всеки да си носи отговорностите, или не си съгласен с отговорностите и необходимостта за спазване законите за движение... мотористите да ги нарушават, а ние да сме толерантни към тях :?
Мислех да забравя за случая, но ти ме амбицира да го гоня до дупка.... Тези дни имам ходене до Плевен и ако ми остане време ще се отбия до КАТ да питам директно първоизточникът на информация как да процедирам. Има ли справедливост, вярата в доброто в хората няма да се загуби.

п.с.
Просто се учудвам, как някой хора така както просто както си седят до масата, им скимва да хванат тоягаите или колите си и да подгонват някой мотористи... ей така... без нищо... просто им скимва... Това ще да е някой вирус от филмите... Ти нас за толкова прости ли ни имаш :?
hidrazin - майстор
andy_forresite написа:
Един дядо преди години тръгна с вила да ме боде докато с кросов мотор отивах до трасето да караме с приятели.
Не можеш с кросов мотор да отиваш до трасето. Трябва да си возиш тенекиите на ремарке или в камион, бус ...
andy_forresite написа:
Нарочно карах точно с 90 с мотора и всички ме изпревариха.
Предполагам това е било на някоя автомагистрала?
:partyman:
andy_forresite - майстор
На междуградски път, където дори без знак има ограничение от 90. Може да е 80, 60, но като няма знак е 90. Това го знаем. На таблото пишеше 94-95, а по GPS беше 89-90-91. Не съм поглеждал скоро измененията и допълненията в ЗДвП. Преди за мотоциклетите ограничението беше 80, а на магистрала - 100. Това си е предпоставка за ПТП и дори полицаите не се "сърдят" като караме с трафика.
По кроса тенекии няма. Те са предимно от пластмаса, алуминий и по водача е трико и пластмасови протектори. Метал имаш по двигателя, зъбчатките, веригата, осите ... по ботушите също.

Да разбирам ли че от писалите досега тук на никого не му се е случвало да прегази котка, куче, лисица или друго животно на пътя? Или вие ги виждате през нощта в полето, виждате какво има отстрани през храстите, преценявате кога бягащото животно ще смени посоката и пресичайки ви пътя вие вече сте на спирачката :) Всеки ден виждам по няколко по пътищата. Аме те сигурно марсианците ги блъскат. Случайно да знаете колко ПТП причиняват лосовете в някои щати? Тия шофьори да не са ги целили нарочно. За водача на шосеен мотор (пистов) е 90% падане ако мине през куче. На завой е 100%. Също така много ме съмнява че всеки ще спре ако удари човек с висока скорост. Когато се случи, чак тогава ще разберете ще спрете или няма да спрете. Без да се е случило няма как да знаете. Зависи от ситуацията. В такъв момент предполагам уплахата е гигантска, изпадаш в огромен стрес за супер кратко време, ще има треперене като от електричество и много ме съмнява човека зад волана да разсъждава нормално. Дори някой да се е напил до безпаметност или иска да се самоубие, винаги шофьорът го отнася, защото той е причинил болка, средна телесна повреда или недай си боже смърт. Някак ми е трудно да си представя как блъскаш циганче в махалата, наоколо 50 роми и сам в автомобила без дори отвертка за самозащита дали ще спреш. Спреш ли, дано си си написал завещанието... Сбогом. Те много от тези оказали се на грешното място в грешното време, след като са направили ПТП с човек с над 100 км, ударът е бил толкова силен, че няма как да е оцелял човека, са си мислили че ще спрат. Сигурно са и критикували как може, ама как въобще е възможно да не спре тоя ... убиец, смърт... Дано ние да имаме късмет и да не изпадаме в подобни ситуации, щото ще са най-неприятното нещо в живота ни досега.
Някои пистови мотори са с нервни двигатели и не "обичат" да ги караш полека продължително. Почва едно прекъсване, присецване, не иска да върви като му подадеш газ. След малко обороти ... 8-10-12 "часа" се изчиства, ама като намалиш пак започва да става неудобен за каране.
inspo - майстор
andy_forresite написа:
...............
Чукча писател, чукча не читател.....

А именно:
infomar написа:
Не се съобразява с никой и преди седмица с голяма скорост пред магазина без малко да сгази човек и премаза кучето му вървящо зад него, не спря и отпраши с по-висока скорост.
andy_forresite - майстор
Добре, признавам, поувлякох се :?
Това за "без малко да сгази човек..." е важно, а си го оставил на въображението ни. Като видиш полицейски патрул отиди и им кажи. По малките населени места с неголям трафик често се шофира бързо. Казвам ти, в който и град да съм ходил пеша или с някакъв превоз, съм бил свидетел на превишена скорост. Да не кажа всеки ден виждам. Нямаме радар да застанем някъде за половин час да видиш колко нарушители ще се намерят.
Буквата от номера е била "А". Прави каквото те акъл учи. Айде :yawinkle:
Chefo77 - майстор
Аз само да попитам - коя точно част от толерантността позволява на мотористите да карат в града почти задължително с 80-90 през деня и с над 150 вечер? Коя точно част ги задължава да форсират двигатели нощем?
Мисля, че прекалено голяма част от мотористите се самовъзприемат като безсмъртни лидери, на които всичко е позволено - от комплекси ли, от какво - не зная. И лошото е, че има наивници като теб (Анди), които вярват, че щом те се държат нормално, то всички мотористи са така. Груба грешка - по-голяма част са хулигани на две колела, каращи безразсъдно съвсем умишлено, считайки че това ги прави "свободни" и по-големи мъже. Ха ха ха...
И не се усещате, че когато тръгнете да защитавате сляпо членове на гилдията, че утре техните изцепки могат за рефлектират срещу вас или ваши близки.
Ники274 - специалист
bigdragon написа:
andy_forresite написа:
...... Защо пък един обикновен скутер да не мине напред, щом е широк 70-80 сантиметра?.......
Защото е забранено в ЗДП, не спазва хоризонталната маркировка.
Също така нарушаваш страничната дистанция, която двамата
водачи на автомобилите са преценили за достатъчна за безопасността. Пак от ЗДП

А ти като търсиш толерантност, спазвай закона и правилата.

Отиди в една по-друга държава и ще видиш дали ще ти минават тарикатските номера.
Редовно ще те канят на разговори, само че ще си плащаш масрафа, понякога и с преспиване...
bigdragon приказваш само да се намираш на приказка или хабер си нямаш от шофиране.
Карал съм в много други държави и почти навсякъде моторите си излизат на първа линия.Даже в цивилизованите държави когато светне зелено всички първо чакат позакъснелите пешеходци да преминат напълно пешеходната пътека,чак тогава тръгват с моторите и когато се изчисти пътя от двуколесни тръгват автомобилите.И никой не свири,никой не се сърди на другия.
Само ,че тук в Бг си е друго,всеки е голям шофьор и голям пич,някой ако го погледне лошо и е готов да скочи на бой.Отделно и заради пишман мотористите останалите се слагат под общ знамеател.
Аз например като си карам със скутера с 50км/ч по улиците във Варна и някой идиот ,решил,че му се пречкам или му закривам изгледа и решава да ме изпревари въпреки,че съседната лента е заета и ме тика в шахтите без капаци и бордюра без да му пука.Отделно ако е трудно да ме изпреварят ми се лепят до бронята,форсират и натискат все едно карат за квалификации.После като спрат на първото червено и отида да ги питам дали случайно не им е неудобно да карат така ми се разкрещяват като обезумели хиени всякакви хора... жени,бакшиши,баровци,средно статистически граждани и т.н.,всякакви са ми правили номера по пътищата и според мен излиза,че грешката е в нас,а не в другите. .Все още падане нямам за 4-5г и занапред се надявам да е все така.
Ама виж сега "Голям дракон",само колко му е акъла на Бг шофьора-като се кача в мерцедеса,а с него карам още по бавно с около 30-40... нито чувам свиркане нито форсиране,даже като ме изпреварват се обръщат на другата страна...виждаш ли какви са мишки.И като видя в огледалото моторист му правя път да мине,ама не само защото карам и аз мотор,а защото може да мине спокойно напред без да застраши движението и в случая му преча.
Повечето шофьори гледат да не ги изпревари никой,сякаш като пристигне пръв за където е тръгнал ще получи медал или ако изпреварят ще се чувства цял ден прекаран.Тия хора още не могат да разберат,че никога няма да са първи на пътя,все някой ще има пред тях и всичко им е в главата.Докато има такива шофьори,ще има катастрофи по пътищата,ще има и жертви.Жалка работа.
nikolovvd - майстор
Ники274 написа:
И като видя в огледалото моторист му правя път да мине,ама не само защото карам и аз мотор,а защото може да мине спокойно напред без да застраши движението и в случая му преча.
Просто спазваш чл.5 ал.2 на ЗДвП.
Няма да е лошо, когато тръгваме на път да прочитаме чл.5!
Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
2. трябва да опазва околната среда, като не изхвърля и не оставя на пътя предмети или вещества, както и да вземе мерки за отстраняването им или за предупреждаване на останалите участници в движението, когато това ги застрашава.
(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
2. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) с управляваното от него превозно средство да не затруднява другите участници в движението и живеещите в крайпътните имоти, като спазва действащите норми за шум и вредни емисии на отработени газове от моторното превозно средство, както и други норми и изисквания за опазване на околната среда;
3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)
(3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) На водача на пътно превозно средство е забранено:
1. да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества;
2. да управлява пътно превозно средство, спряно от движение.
Avas_co - майстор
Хайде да си го кажем честно, че в Клета Майка изтрещаването е тотално.
Това дали сме пешеходци, шофьори, мотористи е без значение.
Давам пример - тая вечер, към осем вечерта, си чакам на светофар за ляв завой, мисля бях пета кола ( то там в момента може да се прави само ляв или десен по някакви си причини), та малко след като светна зелено, някакъв индивид прескочи мантинелата между платната и си притепа пред колата пред мен, за да си отиде до колата, която беше паркирал в най-дясна лента.
Няма да коментирам каква му беше регистрацията, въпреки, че и това ..., но това е шофьор, светофара му е бил на колко метра да са били... и ти да скачаш ограда и да скачаш пред колите, наистина не знам, мисля че аз имам някакви проблеми, знам ли ?
Далеч съм от мисълта, че съм някакъв страшен шофер, напротив, и аз си върша по някоя и друга глупост всеки ден и си заслужавам псувните, там щото нещо съм се заблял или ... но все се опитвам да шофирам толерантно и да не се държа като някакво хилбили изтървано между хората.

Тема "Как да процедирам с информация за опасен мотоциклетист." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: