• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 20
Всички имаме коли, нали ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Vlad_g, аз не съм толкова богат, че да си купувам всяка година всесезонни гуми. Купувам си един комплект летни и един комплект зимни и карам с тях поне 3 сезона, защото не се износват през лятото, а зимата държа да мога да спирам и потеглям, а колата не я спирам изобщо. Ако ти не си усетил разлика в карането с летни и зимни гуми, значи караш малко и в такъв случай ти обещавам, че след 10 години каране ще продадеш колата с нови гуми! :-D
montoya - майстор
Vlad_g написа:
Защо да си купуват хората един път на година гуми, като могат да си купят два пъти? Ей така си мислят производителите на автомобилни гуми за вас. И са успели да прокарат тази заблуда сред хората. Единствено при екстремни механични натоварвания / F1 / има значение каучка на гумата. Купувайте си само всесезонни гуми и си карайте на воля и с кеф.
У Варна баце става и със всесезонни, ма яла тука у балкано да видиш за кво иде реч. Като падне зимъска 60 сантима снег и никой се не сеща да го рине три дена що немоат да отринат снегорините, а до дом е 45градусов наклон при изкачване. С всесезонни гуми нема мое да отлепиш 1 метър напреде. :-D
8180 - майстор
Е, горе долу започнахме да се приближавме да "моята" истина.
Всичко зависи от задкормилното устойство. Този герой преди мен, дето гордо иска да направи от колата вседеход сигурно е прав за себе си.
По-преди друг попита "жарко лято - люта зима с какви обувки".
Е, сега аз да попитам колко дни в годината на средния гражданин/селянин му се налага да преодалява такива екстремни ситуации с колата си?.
Моето мнение, че сезонно дефинираните гуми са по-рискови в "неспецифичните за тях условия". А тези променливи условия не настъпват на избраната от нас дата. Ето днес - какво е лято, есен !? (за Сф говоря).
Нямам нищо против пазарния прогрес, но който се забавлява със "сезонни" гуми, според мен трябва да е по-внимателен и съобразителен от този със "всесезонните". Май обаче е точно обратното.
Над 30г. карам кола (нито една нова). Само един "комплект"- 2бр. зимни гуми съм употребявал. Два-три пъти не съм успявал да преодолея заснежени наклони. Ситуации заради гуми ("да ме изпревари задницата" - ха, ха) - никакви. Вярно, по-скромно ок. 900 000 км.
Карайте ги тези коли разумно, бе хора!!
Като искате да ви "забележат" идете в "Къщата на Биг Брадър".
Лично мнение, не се каня да споря - споменавам го като алтернатива.
Никаква техника и каучук не могат да противостоят на "безумието" (според мен даже обратното - подстрекават го).
Чаро - Акълия
Ясно е, че е най-важно задкормилното устройство....
ама тва е друга тема
карал съм доста видове МПС-та и не само...
гумите според мен са един от основните косумативи на които трябва да се обърне осообено внимание...
един и същи автомобил с различни гуми се държи по различен начин в едни и същи условия..
за мен не съществува всесезонна гума, може и да има но не става за 50 градус пек и 30 см сняг .
Въртял съм се като пумпал при връщане на скорост с такива гуми (както писа някой по-горе)
заложил съм на континентал премиум- летни
и клебер крисалп- зимни....по 4бр. имам и вериги но смея да твърдя че с тея гуми не са нужни!!! просто колата ако легне на снега няма спасение..
никви забележки към клебера -мн добра гума :)
континентала мммм :? на мокро :? не е отлично... ма тя и колата не е много стабилна-голф2
montoya - майстор
8180 написа:
Е, сега аз да попитам колко дни в годината на средния гражданин/селянин му се налага да преодалява такива екстремни ситуации с колата си?.
Мисля че дори и за един ден си заслужава!
Това е клипче от 02.01.2008г от Петрохан. За едно отиване от Берковица до София и обратно доста закъсали колици имаше.С каквото можехме с моя приятел помагахме, но бяха твърде много.
А ако при тези метеорологични условия малкото ти примерно 3 месечно бебе е с температура и си го водил на лекар и нямаш шанс да се прибереш щото гумите са неподходящи за сезона!? Затова си мисля че си заслужава зимата да си със зимни гуми.
http://www.youtube.com/watch?v=AG_kd_88I-I
Ето и някоя снимка
Изображение
Изображение
Изображение
peshev-ko - специалист
Аз също съм "за" сезонни гуми.Пътувам много и съм виждал какво ли не! 2004 година,като беше обявено бедствено положение,трябваше неотложно да пътуваме до София.Аз карам Вектра.Няма да ви кажа колко скъпи коли се въртяха по пътя и колко закъсали "паричковци" имаше!Това не го разбирам!Кола за 30-40 бона,а "обута" с всесезонни гуми... :? Ако една кола няма гуми и спирачки,накъде???
Vlad_g - специалист
Виждам, че съм расърдил "майсторите". Богат или беден, не можеш ли да шофираш внимателно - на крейпътната ограда от паметници.
За гумите, да Ви обясня, майстори: Всесезонната гума е направена от 6 вида каучука. Едни от най-важните са естествения каучук и стирол-бутадиеновия. Естественият дава еластичност, а стироловия - издържливост на изтриване. Втория има ефективен работен температурен диапазон от +90 до - 25 градуса Ц. Жалко, че надскачаме горната граница в БГ.
Ха, сега кажете: "ми то в Балкана ние тая ниска темп. я нямаме за нищо".
Споко. Има и Уретанов каучук издържащ до - 48 гр. Ц.
Има и куп други важни пълнители залагани в крайната смес, които подобряват някакво нейно качество. Вкл. и UV защита. Без майтап.
Трябва да призная, че всесезонните гуми не издържат на критични условия ----> F1.
За останалите, нас, имат значение дълбочината и разположението на профила/шарката/. Добре, че производителите са се излъгали да ги направят с дълбок профил /зимата/, допълнителни канали за отвод на водата /лятото/ и по меки по Шор за да ти "лепнат" на сухо.
Аз за себе си знам, който както иска.
А на 30 см. сняг искам да видя с каква кола или джип ще мръднеш?
Чаро - Акълия
Не мисля да споря.
Моята гледна точка е от страната на професионален "карач"
това че каучука издържа на -90 не значи, че гумата е подходяша за сняг и пек едновременно- лично мнение.
По твоята логика няма значение и от марката :?
все е каучук....
Аз лично намирам доста сериозна разлика м/у мишлен и барум :) и не само в цената!!!
Искам да те питам като специалист , карал ли си празен товарен автомобил зимата с летни гум???? а натоварен ?? как тръгва и как спира това чудо??? :?
не виждам ква е връзката с формула1 и сезонните гуми (не я гледам/следя но по спомен и там вадят гуми за мокро и сухо време :? )
като говорим за издрържливост, ми те и най-ефтините/измислени гуми си изкарват доста...
въпрос на личен избор.....
montoya - майстор
Не си разсърдил никой баце, но всеки си прави сметката в какви условия ще пътува и какви обувки на колата ще си купи. Ако искаш виж клипчето в предния ми пост. Снежната покривка беше над 50см. По Петрохан имаше останал след снегорина и навят по 30см., а в Берковица не беше излезнал нито един снегорин, щото всиките бяха в Балкана. В София като влезнах по ломското след билата паркираните коли не се виждаха, а трамвайните релси се показваха само като минеше трамвай.
peshev-ko - специалист
Vlad_g,правил ли си зимата 4 часа Варна-Добрич?Аз мисля,че не си.Като падне як сняг тази зима,ела със всесезонни гуми до Добрич да черпя по едно.Тогава ще си поговорим пак... :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 20

Тема "Какви гуми ползвате ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: