• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Всички имаме коли, нали ?
kalpev - специалист
thinkpad написа:
...Защото си буквалист.
Ха, кой точно го казва!!! Не стига, че си некомпетентен, но си и нагъл, бре!!!
thinkpad написа:
...докато от ауспуха ми излиза вода, а от вашият отровни газове. Колко по-екологичен е пропан-бутанът може да се познае, като си завреш носа в ауспуха на стар автомобил с АГУ(но поддържан) и много по-нов автомобил на дизел.
На тази буквално изръсена глупост, кое да приема за образно?
Не разбираш ли, че сега в стремежа си да се измъкнеш от поредно написаната си глупост и замазваш положението, само още повече се излагаш.
Спри се, човеко, наистина като чистосърдечен съвет ти го казвам!
ArturDent - Почти Безобиден
Каква екология, какви 5 (пет) лева?
Притежавам два еднакви автомобила.
Единия е регистриран като товарен - 20 лв. данък. Другия - 180 лв.
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
Пропан бутанът на твоята кола образува повече вредни газове, отколкото нов дизел.
Само глупав човек може да си помисли, че като пиша "от ауспуха на автомобила ми излиза вода", може това да се приема буквално. По твоите аргументи пропан-бутанът е по-мръсно гориво от бензин и дизел. Това е абсолютна лъжа. Сравняват се сходни понятия и ако в момента взема чисто нов автомобил и му инсталирам АГУ, той ще е много по-екологичен от всяка нафтова печка, която притежаваш ти или се произвежда нова. За старите автомобили нещата са по-субективни, но пак автомобил с АГУ е многократно по-екологичен от аналога си с дизел или бензин. Следователно всички с АГУ трябва да получат отстъпка, щом най-нагло такава се дава за ЕКО на хора, които спокойно могат да си позволят и 1000лв годишен данък. Защото да купиш кола за 50 бона не е като да нямаш пари.
Единствен дизел, който някога бих си взел е Мерседес. Никакъв друг дизел по никакви причини не купувам.
kalpev написа:
На тази буквално изръсена глупост, кое да приема за образно?
Какво се излагам бе! Че някой буквално приема, че ауспуха ми на колата е помпена станция на река Камчия ли!? Твърдя, че АГУ на по-стар автомобил, но в изрядно техническо състояние не е по-мръсен от нов дизелов автомобил.
---
Добре, екология в АГУ-то няма. Много мръсно гориво. Задушава. От ауспуха на дизелов автомобил излизат само цветя и рози.
gogo7777 - майстор
От ауспуха на дизелов автомобил излизат само цветя и рози.
Не им се връзвай на катранджиите......разбий ги Тинки :-D . Дизела по-еко от бензиновите и газовите :shock: , божееее, колко глупости сте написали. :lol:
bobii - специалист
Чета тука и аз, момчета. Вие луднали ли сте? Дизела бил по-екологичен от газта? Честно? Сигурно и по-безцветно пуши гадния дизел като му подадеш газ? И защо нашата семейна Вектра А на газ не мирише изобщо от ауспуха и няма никакъв цвят пушека без значение колко я форсирам, а комшията с пежо 307 нафта пуши при форсиране? Големи фенове на нафтата сте. Поне звук да вадиха...
Тинки, и аз искам да има отстъпка за газовите уредби, но няма да стане.
И нека ако може във всеки пункт за ГТП да проверяват адекватно за емисиите и да спират колите, които не отговарят, от движение. Пак блян.
А бе карайте си колите и си сипвайте бензин, че е евтин ся, после пак газчица... хаха :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
К'во се палите.
Данъка си е данък. Той засяга собствеността и зависи от цената на колата, имота.
Когато става въпрос за екология - това е акциз. Акциз се слага на луксозни и врени стоки.

Сега, ако имам газифициран апартамент в центъра на град, трябва ли да плащам по-малко данък от баба Пена на село дето се отоплява с въглища? Въглищата са много по-вредни от газта!
Chefo77 - майстор
Хайде пак.
Фенове и собственици на 20+ годишни автомобили с двигатели, технология от 60-те и 70-те години на 20-и век тръгнали да сравняват техните великолепни милионници с дизели от последно поколение с ФТЧ, с добавяне на карбамид и какво ли още не. Абе пичове, ако можехте да направите елементарно сравнение поне на начина на впръскване на вашите автомобили с този на 3 или 4-то поколение комън-рейл, изобщо нямаше да правите на въпрос колко добре изгаря горивото (каквото и да е то) в един по-стар като технология, и един нов двигател.
И да, фенове сме на нафтата. Единствената причина някой да ползва газта, е защото е ЕВТИН заместител на бензина. Ако беше на неговата цена, никой никога нямаше да си помисли да слага бутилка в багажника си. Защото освен цената, не се сещам за някакви съществени предимства на газта спрямо което и да е гориво, камо ли срещу нафтата.
И, Тинки, само глупав човек, който приема буквално показаната от мен обява за кола (оня, на когото показвах какво е Сивик англичанка с примерна обява, помниш ли го кой беше) може да напише глупостта за водата от ауспуха. След което, разбира се, да си врътне дупето в друга посока. Съдейки по показаните в споровете познания за всичко свързано с автомобилите, съм абсолютно сигурен, че допреди да те сдъвчем си вярвал, че от ауспуха ти излиза само вода.
И да, пропан-бутанът Е по-екологично гориво от дизела. По презумпция. Но пропан-бутанът по начинът, по който се изгаря в ТВОЯТА КОЛА отделя повече емисии, отколкото НОВ ДИЗЕЛ. Сега схвана ли го? Не съм сравнявал 20 годишен дизел с 20 годишен пропан-бутаняк. Чети какво съм написал в предишните постове!
hidrazin - майстор
Е ами така е. Екологията няма пръст в данъка. Това че правят някаква отстъпка за ЕВРО хххх си е друга бира.
И това за отопленията си е вярно. Ей сега ArturDent ще иска намаление на данъка щото се отоплява на газ.
Да ама газта си отделя също парникови газове кат пич. В тая насока аз пък ще искам да ми връщат пари, щото се отоплявам на ток - с климатици.
Пък тока ми идва от фотоволтаици. :shock: А ся де?
И пак тая насока - дай да бучнем акциз на кравите - една крава отделя толкова парникови газове, колкото една лека кола за 15000 - 18000 километра пробег. :?
Ето и прословутите стандарти. Таблицата е в грамове за километър.

Изображение

:partyman:
ditronix - специалист
Taka нареченият "Пътен данък" според мен трябва да се определя на тон от теглото на превозното средство. Защото уж тия пари отиват за поддръжка на пътищата. Данъка (акцизът) на горивата си го има и сега. Наистина нещата се смесват, и то съвсем умишлено от управниците, за да могат да ни доят по-смислено според тях. Но така или иначе те са измислили законите и ние сме длъжни да ги спазваме. Тинки да стане депутат и да ми направи данъка 1000 лева, щото съм можел да го плащам (ама дали ще????), а на газолясниците вместо да плащат данък да нареди да им се плаща еко такса за възстановяване на водния балнс на планетата. :-D Другото мое предложение е ако нещата останат като сега, данъкът да расте пропорционално на мощността на двигателя. Всичко останало е идиотизъм чисто по български. Имал Иванчо джип и дай да му одерем кожата. И защо бе? Бачкал Иванчо, спечелил и вместо къща и две вили решил, че иска джип. Има си органи , които трябва и могат да проверяват законността на доходите. Ако тези на Иванчо са чисти-да си кара джипа. Ако не са -на почивка там дето трябва!
schuldiner - майстор
ditronix
Прав си за теглото и пътния данък. По спомен (френско проучване) един 30-тонен камион уврежда настилката колкото 3000 еднотонни автомобила. Е, данъкът да не е 100 пъти по-голям за камиона, но пропорционално разпределен според теглото и честотата на преминаване е по-разумно. Само че това е като за винетка или тол-такса, а желание (и акъл) за такива системи засега няма.

За втечнения газ хем ми се иска да е с облекчения, хем разбирам, че това е то шибаната демокрация - мнозинството си харесва дизела, съответно има повод да не се толерира lpg, който дори така си е по-евтино гориво.
А дали е по-екологичен не ми се спори. Екологията е дъвка за политици и радикално настроени недоклатеници, демек мръсна дума. Само ще обърна внимание, че вредните емисии зависят основно от качеството на горивото (състава му), а чак след това от системата за изгаряне и пречистване. Другото важно е дали говорим за градско или за глобално замърсяване - мнооого голяма разлика какво да се следи и кой двигател е по-"чист".
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема "Защо няма отстъпка от данък за автомобили с АГУ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: