• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Всички имаме коли, нали ?
Чираче - майстор
Едно стихотворение, копирано от нета. Важи за всички управляващи след 1989

АЗ СЪМ ГЕРБЕРЧЕ
( да ме прощава дядо Вазов)

Аз съм герберче и тиква
проста мене е родила,
в изобилие на тикви
крепне партията мила.

Аз съм герберче. Обичам
наште тиквички зелени,
по избори да ги избирам-
първа радост е за мене.

Аз съм герберче без мозък,
в свят измислен аз живея,
всичко казано от вожда
любя, тача и милея.

Аз съм герберче и расна
в дни велики, в славно време,
че затриваме страната
хич, изобщо НЕ МИ ДРЕМЕ!
gogo7777 - майстор
.....и с това тъпата ти тема се изчерпа. Чакаме следващата с нетърпение :)
DMN - майстор
gogo7777 написа:
Цитат:
и там като активирам "дневните" светлини, свети всичко - задни габарити и предни къси светлини.

Така трябва да е и според мен /задълбавайки в контекста/.......обаче има и други фабрични изпълнения
Повечето фабрични изпълнения, които съм виждал(на пътя) са именно светодиодни дневни светлини. Някои са отделен модул сложени някъде по предната броня и нямащи нищо общо с фаровете, други са поставени във фаровете, но нямащи нищо общо с късите и дългите светлини на фара. Освен дневните светлини не светят никакви други(като габарити). Огледайте се и ще видите, че при повечето фабрични е така и напълно споделям този вариант. Не смятам, че е необходимо през деня с дневните светлини да светят и габаритите. Някъде се обсъждаше именно този въпрос - когато светят задните габарити и караш след някого свикваш с червената светлина от задните му габарити и се притъпява вниманието когато тоя пред теб натисне внезапно спирачка и му светнат стоповете(при някои автомобили разликата в силата на светлината между стоп/габарит не е голяма), затова е и въведен третия стоп.
И аз не виждам смисъл да светят задните габарити през деня, все пак автомобила пред теб се движи в същата посока и няма проблем да го видиш отдалеч и без нищо да му свети, а и застигането е в пъти по-бавно сравнено с това от приближаването на насрещно движещ се автомобил с голяма скорост. Затова според мен производителите са направили да светят дневните светлини само отпред.
Статистиката(особено за България) въобще няма да я коментирам, според мен не се вземат под внимание други фактори, които също влияят на увеличаването на ПТП-тата.
И пак повтарям - аз съм за дневните светлини, но против използването на фаровете като такива.
Junak - майстор
А белите през зимата? :? Ей, туй duplex бъка от мозък. Бях решил да не му обръщам внимание, ама той неудържим :lol:
Andri01 - майстор
Тинки ти само във форума ли се правиш на глупак или и на живо си такъв ? Ако е второто-жалко за тебе !Ако е първото-жалко за новите смотани чорбаджии дето те търпят тука!!
p.v.x - майстор
Не ми се включва в такива теми , но да обърна внимание на няколко момента.

До колкото си спомням , преди време задължението за каране на къси светлини беше от 15 септември.
Един вид с откриването на учебната година за учещите се.
Една от ролите на това занятие , е изостряне вниманието , не само на шофьорите ,но и на пешеходците участващи в движението по пътищата.
Това може да се приеме за положителен и полезен момент.

Другия момент е отрицателен , и се състои от факта , че карането с допълнително включени електрически консуматори , води до повече работа(включвания) на алтернатора , коeто натоварва допълнително двигателя. Което пък води до допълнителен разход на гориво , а от там до допълнително замърсяване на околната среда.

Голям умник съм :-D
:rock:

пп. Новите коли , вече се произвеждат , с фабрично вградени дневни светлини.
А старите коли - заварено положение , се карат на фабрично оригинални къси светлини.
Chefo77 - майстор
Тинки, не се напъвай да мислиш на тема автомобилно движение, не ти се отдава. Пак правиш тънките сметки - ами като слагаш крушки по 3 лева, ще ти горят. Как пък за поне 10 години каране целодневно на светлини, на всички коли заедно имам 4 изгорели? То ще е щото не ги купувам от левчето. По същата причина и не са ми потъмняли рефлекторите - минавало ли ти е през умната главица, че евтинджосите не работят както нормалните крушки (не говоря за скъпите такива) и май май по-скоро греят, отколкото светят?
По темата за статистиката - пак ще накъртя, че статистиката НЕ отразява ефекта от светлините през деня - тя е статистика за катастрофите. И пак ще накъртя, че който прави директна връзка между двете, значи няма връзка с главния мозък. Който иска - да се обижда.
И хайде стига с това оскотяване, обедняване и т.н. Тъпанарът си е тъпанар без значение дали е богат или беден тъпанар. Виждал съм шофиращи малоумно и с 600 SEL, и с 30 годишен Опел. Днес в града някакъв интелигент с Ауди 100 от детството ми, на трилентов в едната посока път, ограничен от тротоари и, в опит да заобиколи някакъв бус, опитваше да избута АВТОБУС, който едва успя да избяга встрани, за да не се ударят. Каква ли връзка има финансовото му състояние с това, че не разсъждава, а машинално действа наглешки??? Е па ше спре бе, к'во като е автобус...

А на тези, които не вярват, че има автомобили, които се сливат с пътя и единствено фаровете могат да ги отличат, значи не шофират или по-скоро шофират само в неделя, от тях до магазина.
Тони, дай да разсъждаваме малко бре, пич. Кажи на оня норвежеца да спре водката и той също да се включи - като е сумрачно, кое е по-големия проблем - че ТИ не виждаш, или че някой много бързо приближаващ те не ти вижда задницата? С каква скорост трябва да идваш зад движещ се автомобил, та да не можеш да реагираш като му видиш стоповете???
zmiori - специалист
Ам оня дъвка за повишения разход.
Ади някои дет умее да смята го направи че аз не можах, знам само че 1 кW= 1,37 к.с. 100 вата/долу-горе токова е "разхода" на дневните 100 вата=137 м.с./магарешки/. колко е това в разхода примерно при разход 10/100.
p.v.x - майстор
zmiori написа:
Ам оня дъвка за повишения разход.
Ади някои дет умее да смята го направи че аз не можах, знам само че 1 кW= 1,37 к.с. 100 вата/долу-горе токова е "разхода" на дневните 100 вата=137 м.с./магарешки/. колко е това в разхода примерно при разход 10/100.
Трябва доста глобално да погледнеш на нещата.
Ама по сметките ти, личи , че няма как да го направиш. :lol: :lol:

:rock:
stoianov_n - специалист
Аз пък съм с ксенон... :finga:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "За Задължителното целогодишно шофиране с къси светлини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: