• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 148
Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

toolegittoquit - майстор
MIRO_073 написа:
Да бе. Забравяш, че е на север от Стара планина.
Айде бе. Един баир и 90км ги делят. :-D :partyman:
stan73 написа:
Понякога при нас става отвратително с много сериозни заледявания.
Заледяването навсякъде е проблем. Особено влага от деня когато се заледи вечерта и прави сутринта пътуването много опасно. Но сняг няма много по морето. Само вятър и лед.
Chefo77 - майстор
За твое сведение, вероятно съм прекарал повече време зимата по вашия край, отколкото ти в която и да е друга част на България.
Зимата при вас и при нас няма нищо общо! Снегът не е фактор и на двете места, но тук често става зверски студ и ветровете правят едни мръсни работи ...
Kirilpm - специалист
Ако колегата специалист по автомобилни въпроси имаше малко стаж точно по пътя между Варна и Бургас и по специално Дюлинския и Обзорския проход въобще нямаше да се изкаже така,има места където просто не става без зимни гуми или вериги.Много пъти съм се оказвал в ситуация заледен баир пред мен и обратен завой по баира,е по никакъв начин не можеш да се засилиш и да го преодолееш,нито можеш да изпързаляш колата нагоре по завоя,защото просто на едно място губи сцепление и спира.Напоследък започнаха да го чистят безупречно специално Обзорския проход но през Дюлино си е същото шоу,често се налага обуване на вериги.Мен ми е най-интересно като падне сняг в нашия район,където хубав сняг си е рядкост и забележа как се изпразват улиците и как повечето шофьори се опитват да щурмуват баирите без да са наясно какво правят,практика му е майката не става само с гуми пък ако ще и камион триоска да е.
stan73 - майстор
Chefo77 написа:
За твое сведение, вероятно съм прекарал повече време зимата по вашия край, отколкото ти в която и да е друга част на България.
Зимата при вас и при нас няма нищо общо! Снегът не е фактор и на двете места, но тук често става зверски студ и ветровете правят едни мръсни работи ...
Между другото - предната зима бях спрял на кръстовището, което е до ОМВ (до Вятърната мелница) спрял съм и чакам за ляв завой (в посока моят квартал), моят автомобил беше втора или трета кола, на кръстовището имаше заледено и наклон. Изненадващо неприятният парадокс беше, че силен порив на вятъра подкара колата ми (както си беше спряла преди това) към спрялата пред мен, беше почти неуправляема. Вероятно с голяма доза късмет успях да я насоча към бордюрът. Адски е гадно да се чувстваш безсилен в подобна ситуация (и даже всичкият натрупан опит едва ми помогна, предполагам, че ако нямах, щях да подпра предната кола)...
kuger - майстор
Няма зима във Варна ли?? Две зими го ядох обледенен там :shock:
toolegittoquit - майстор
kuger написа:
Ледът не е кой знае колко по-страшен от по-южното Черноморие и не плаши толкова. :-D
kuger - майстор
toolegittoquit написа:
kuger написа:
Ледът не е кой знае колко по-страшен от по-южното Черноморие и не плаши толкова. :-D
Явно не те е "таковала" Варненската зима, тогава замълчи!
toolegittoquit - майстор
kuger написа:
Явно не те е "таковала" Варненската зима, тогава замълчи!
Не, нито бургаска, нито варненска, нито малкотърновска ме е "таковала". Ако малко сняг или лед ви плаши, или пък слагането на вериги, не сте за коли. Или се преместете където сняг няма - примерно в Зимбабве. :partyman:
Chefo77 - майстор
Абе умник, спри да се правиш на оригинален, след като нямаш никаква представа за какво говориш. Бургазлия ти каза, че не знаеш за какво става дума, на теб устата ти пак голяма. Тук има ниски температури и много, ама МНОГО вятър. Около Бургас е рядкост и едното, и другото. А всички знаем, че от него район не мърдаш.
Ти кога за последно слага вериги? И имаш ли представа защо изобщо се слагат вериги? И какъв е ефекта от движението с вериги на настилка, на която не трябва да си с вериги?
Какво ли питам, като знам какъв ще е отговора и на трите въпроса... Неделният шофьор тръгнал да обяснява колко е мека зимата във Варненско...
KingLin - майстор
Chefo77 написа:
Чакай сега, ако ще спорим, дали е възможно при 180 да НЕ влезеш в аквапланинг, или не, дай да не поставяме ограничения! Какво ще рече "Ама то на права, а не в завой". Е разбира се, че на права. И на асфалт, нали. И с лек автомобил, не с комбайн или автовлак :)
Казусът беше, че И с 40 може да влезеш (при определени условия), и със 180 може да не влезеш (пак при определени условия).
И кога се образува локва - при продължителна суша ли - разбира се, че при мокър път! Защо мислиш, че на трасетата няма възможности за рекичка или локва - не казвам само писта, а трасе :wink:
Аз така или иначе не обичам да карам на дъжд - виж, на сняг обожавам, но на дъжд - не. Камо ли да се правя на състезател. Еле в завои. :)
Поставяме ограничения, защото говорим за реална възможност - условията са: поне сравнително съвременна кола, поне средностатистичен път за страната, локва или "рекичка" на пътя. Дали вали и дали пътя е мокър, няма особено значение. Вариантите със автовлакове, комбайни, черни пътища и т.н. ги оставяме на теоритиците. Аз ти казах, че на правата, ако не го усетиш, не значи, че не се получава планинга със 180 :) С няколко думи - при 180 задължително планираш. Именно и на мен мисълта ми, някъде из предните постове, беше, че се правят състезания на мокро и се ползват специални гуми за дъжд, но трасето е проектирано да няма локви и вади, върху които да се получава аквапланинг.
toolegittoquit написа:
Не, нито бургаска, нито варненска, нито малкотърновска ме е "таковала". Ако малко сняг или лед ви плаши, или пък слагането на вериги, не сте за коли. Или се преместете където сняг няма - примерно в Зимбабве. :partyman:
Чак си вдлъбнат, честно! Леда плаши винаги умните хора. Тебе вече знаем що не те плаши. Относно веригите съм сигурен, че дори и да успееш да ги поставиш, сигурно ти отнема по 20 мин на колело, обаче преценката ти кога се слагат и махат липсва. Съвет: излез малко да се видиш с истински хора, да пообиколиш родината и да попаднеш в истински ситуации, че да спреш да се изказваш така неграмотно и след 5-10 години пак седни да пишеш по форумите. Само недей почва пак с "ама няма пари". Пари се вадят лесно. Ама с мързел и без акъл не става.

Сори за флейма, Чефо ме зарази :lol:
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 148

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: