• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 154
Всички имаме коли, нали ?
Стиви - специалист
thinkpad написа:
Стиви написа:
Има едно понятие наречено РЕНТАБИЛНОСТ.
Стиви, хората не ги е грижа за засукани понятия, а дали като ударят чертата ще им е по-евтино да си возят дупето по един или друг начин. Най-вече ги интересува да е възможно по-евтино, но безболезнено.
Тези като тебе, които гледат евтинкото и ефикасното, но не ги е еня за рентабилността и ефективността имат най-малко пари, точно в този ред. Липсата на пари е следствие. Докато продължават да удрят чертата за деня/месеца, а не за година/5-10 години, ще им става все по-скъпо и болезнено.
thinkpad - майстор
Стиви написа:
Тези като тебе, които гледат евтинкото и ефикасното, но не ги е еня за рентабилността и ефективността имат най-малко пари, точно в този ред. Липсата на пари е следствие. Докато продължават да удрят чертата за деня/месеца, а не за година/5-10 години, ще им става все по-скъпо и болезнено.
И ако ми е по-евтино с 3лв всеки ден от тази година, как по-точно ще ми излезе по-скъпо за 1 година? Много ясно, че ако не е изгодно и газта е евтина, но съсипва за 10,000км двигателя до скрап - никой не би я сложил. Правя ти забележка за засуканите думички само.
Хората мерят нещата с пари. Дали като удрят чертата ще дават по-малко пари за същото удоволствие и ще им остават повече пари за всичко останало или пък не.
bagera1 - специалист
Метан си оферта, доста по-икономична от газ. Имам приятели с по-мощни и тежки коли от моите, с метанов инжекцион и разходът им в пари е по-малък или равен на моя. Има едно изключение ное V8 ;-)
Сещам се за една история през 2008, на морето се предаде един цилиндър и се спука радиатора. По онова време ходех с 70лв в двете посоки на газ, това с голф2 1.3 карбуратор 55к.с. С 4 скорости . На следващата седмица взех твърда връзка и с приятел с вектра B 2.0 бензинова с обикновен метан отиване и връщане с 90лв, като в тези пари се вместихме със закуски, кафета и т.н. А и климатик забравих. И да, на връщане дърпахме голфчето с твърдата връзка 350км.

Ако фията имаше голям багажник щяк да му сложа метанов инжекцион!

През този мой преход, единствено не ми хареса че нямаше достатъчно метанстанции и имахме към 50км на бензин. Това е минусът за мен-нуждата от често зареждане, въпреки че с моята кола с една бутилка минавам180км извънградско, което също е малко
Стиви - специалист
thinkpad написа:
Голям ми е кефа и че бях заредил грозният Вагон до горе с газ. Така тоя месец разходите за гориво ще ми излязат двойни. Кой дявол ме бутна да си вземам друга кола - не знам. Прави бяхте - трай си с това, което си знаеш. Хилядарката бая йеденйе и пийене щеше да падне...
Нека ти обясня тази толкова сложна и непонятна думичка "рентабилност"
thinkpad написа:
Хората мерят нещата с пари. Дали като удрят чертата ще дават по-малко пари за същото удоволствие и ще им остават повече пари за всичко останало или пък не.
Ти и един бакшиш, за едно и също удоволствие - изминаването на 100 километра, ще давате еднаква сума по-малко:
thinkpad написа:
разликата била някъде с 2-3лв/100км,
Да речем че за този месец минаваш 300км с тази бутилка газ. Ако инвестираш едни 1000лева за уредба на метан, ще пестиш по

6-9 лева на МЕСЕЦ! Инвестицията ще се ти се върне след 111~166 месеца или 9~14 години, а след това вече ще си на печалба.

Ако някое такси изминава по 200 км на ден, то след 5~8 месеца вече ще си е изплатил инвестицията и ще ПЕЧЕЛИ по 1400 ~ 2200 лева на година. В момента в който ти ще си изплатиш твоята уредба, той ще е с 12600 ~ 30800 лева по-богат!

А говорим за една и съща инвестиция с една и съща икономия за единица пробег!

Служебната ми кола е без газова уредба, но минава по 2-3000 км. на година. За нея не е рентабилно да и слагам газ! Бих спестил по около 150 лева на година - очаквана икономия след 6 години. Предпочитам да си ползвам багажника :wink:

Много по рентабилно би било, ако беше инвестирал вложените в "нов" автомобил 1000 лева в климатик(ци). Тогава вместо 300 лева, за отопление, щеше да плащаш по 80-100 лева, и на края на всеки месец, щеше да си с 200 лева по-богат БЕЗ ДА КРАДЕШ! На пролет щеше да имаш едни излишни 1000 лева спестени от тока и 200 лева спестени от данък :wink:

Те това е рентабилност!
stivemaster - майстор
Прекрасно обяснение обаче (без да искам да те обиждам) как в теорията ти (стига разбира се тази част от нея да не е описателен пример) се вмества служебната кола, изминаваща годишно 2000км ? Кой по дяволите и с каква икономическа логика, купува кола за даречем 25000лв за да изминава този километраж годишно ?
Надявам се разбираш въпроса говориш за рентабилност все пак .
Стиви - специалист
Колата струва 1000 лв и дори 10 лева не са вложени за подпухналите калници :wink: Никой няма притеснения да се качи в нея с рабботните дрехи и да отскочи до склада за нещо, което не сме предвидили. Ако купя за такава цел автомобил за 25000, не би трябвало да говорим с икономически термини, а с психиатрични :lol:
thinkpad - майстор
Стиви написа:
Те това е рентабилност!
Стиви, отклони се доста от темата. Човек и в яда си казва неща, които не мисли. Рентабилно ми е АГУ-то, което дойде почти без пари(не съм го инсталира, дойде с автомобила) Като махнах старата кола де факто за 600лв имам 2.5 пъти по-мощен и голям автомобил със същият, дори малко по-малък разход. За година с автомобила си правя къмто 10,000км. Разхода е около 10/100 газ.
Ще те помоля и да не ми броиш парите. Ако искам отопление като хората няма да ме оправи 1 или 2 климатика, а 1 хубав почва от 1000лв. Съответно, докато тези 1000лв не се изплатят са еднакво неизгодно вложение като автомобил.
Chefo77 - майстор
Тинки, защо ти да можеш да брои на хората парите, а никой да не брои твоите? В случая дори и никой не ги брои твоите. Освен ако това: "Ако направиш това, ще спестиш толкова" не го възприемаш като броене ...
Стиви - специалист
Е , ти винаги си прав! Аз твоето мнение няма как да ти го променя, защото самия ти не знаеш какво твърдиш. Само в тази тема си смени мнението няколко пъти. Каквото и да твърди някой, ти твърдиш обратното. Примера с рентабилността беше за останалите. Считам, че ще полезно за тези, които не са поглеждали от тази гледна точка. Офтопика в този форум никога не е бил проблем, а правило. Още преди години, заглавиата бяха подвеждащи, което не прави темите по-безинтересни, дори напротив. От друга страна, междуличностните дразги които предизвикваш със целенасочената си опозиция към мненията на останалите, е само плява без никаква практическа стойност. Ако имаше поне малко чувство за чест и достойнство, отдавна трябваше да си се почувствал нежелан тук. Е казах го вече в прав текст, защото намеците очевидно не работят при тебе. Ако на админите им е толкова жал да ни отърват от тебе, нека ти оставят достъп само в говорилнята, и да ти отворят тема РАЗМИСЛИТЕ И СТРАСТИТЕ НА ТИНКИ, където да си водиш монолозите.

ПП Сигурен съм че поне Чефо ще се включи :wink:
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
Тинки, защо ти да можеш да брои на хората парите, а никой да не брои твоите? В случая дори и никой не ги брои твоите. Освен ако това: "Ако направиш това, ще спестиш толкова" не го възприемаш като броене ...
Чефо, като видях, че си писал тук се надявах да е нещо по същество. После да не ме изкарате пак мен виновен? Аз пари не броя. Коментирам само начините на придобиване или липсата им в едно място за сметка на не липсата им на друго. И то в други теми.
Стиви написа:
Е , ти винаги си прав! Аз твоето мнение няма как да ти го променя, защото самия ти не знаеш какво твърдиш. Само в тази тема си смени мнението няколко пъти. Каквото и да твърди някой, ти твърдиш обратното.
Стиви, изглежда съм малко импулсивен човек на моменти. Случва се да пиша емоционално неща, които като разсъдя трезво не са съвсем така. И ти си в момента човекът-опозиция. Аз въобще не съм казал, че няма далавера за този, който кара на метан. Евтино е, но си има осезаеми недостатъци. По думите на приятел с така уредба. Къде по-точно съм те убеждавал, че си съм прав? Може би като ми обясняваше как трябва да си харча парите ли? Хубаво, евтино да е, ама и аз може да съм човек. Не живея само за икономията и евтинията. Добре е голям автомобил. Принципно не съм фен на марката, която карам. И имаше проблеми, не съм случил на най-читавият, въпреки че търсих и събирах мнения.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 154

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: