• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 148
Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

Chefo77 - майстор
Митак ... хайде не започвай да обясняваш как няма проблеми лятото със зимни гуми. Разбирам как карат хората покрай теб - дай да видя аз дали няма да разбера че гумите ти са зимни.
Говорите глупости за собствено оправдание. Все нормален шофьор може да разбере не само дали са зимни или летни, ами и дали стават за нещо гумите (макар и летни).
8180 написа:
Тази "силика" се оказва просто пясък, на цената на...!? :?
Силиката е нещо различно от "чувалче с пясък". Сигурен съм, че можеш да намериш информация къде и как се добавя. То и карбона на име е същото като графита в молива ти, но де факто освен името почти нищо друго не ги свързва :)
8180 - майстор
Чефо,
А за какво да ги търся тези добавки? Само за да се убедя, че наречени "купешки" (силика и карбон), най-разпространените и евтини суровини - пясъкът и саждите се изравняват със златото в цена?
В какво съм "сигурен" писах по-горе:
8180 написа:
Убеден съм, че със същия успех щяха да решат задачата за "всесезонна", ама няма кяр.
Години наред изобщо не съм чувал за по-различни гуми, освен показаните със шиповете (май забранени!! вече, които дори съм карал доста по-на север), за да разбера в 21 век, че науката е безсилна да измисли универсална (поне за БГ) гума. Несериозно. :?
Chefo77 - майстор
Гумите с шипове не са за сняг, а за лед. И да, забранени са в България.
Разликата между старите зимни гуми и сегашните (със силика) е огромна. Искаш-не искаш, навсякъде вече я слагат. Поне в гумите, произведени от фирми, които държат да бъдат горе.
А освен всичко друго, добавянето на силика има и екологичен ефект, но това не е тема на тази тема май :)
torbalan - Дървен философ
забранени са...

не са за лед, а точно за сняг...
на лед и шиповете няма да ти помогнат...

разрешени са май само във финландия, където не чистят пътищата, а минават да ги валират... и цяла зима се кара по утъпкан сняг :)
25th Hour - специалист
Когато дойде време лятото да усетиш какво е да си със зимни гуми, за съжаление ще е вече късно.

Зимната гума гума никога не може да те държи на пътя по този начин, изпуска по завоите а спирачният и път на сухо е доста дълъг.ПО шумна е, друса повече, в повечето случай е по висока и автомобила няма стабилността на пътя както при лятната гума. Сместа е различна, отвеждането на водата и дори на въздушната струя е различно.

Разбира се ако караш на дядо ти москвича който не е минавал технически преглед от 1989 година това с гумите е дребна грижа...но ако караш автомобил а не превозно средство гумите са нещо, което спасява животи...
ieiei - специалист
Шиповете са си точно за лед и утъпкан(заледен) сняг.Дори "видинките" с шипове навремето се
справяха отлично.
http://www.vbox7.com/play:da4da255&start=8
А тези ,които не сменят гуми (според сезона) предпочитам да не срещам в завоите
и да не се налага да спират зад мен.
SEV - специалист
ArturDent написа:
Абе сериозно.
Някой от вас карал ли е зимата с "летни" и "зимни" гуми за да види разликата?
Усещал ли е каква е разликата в поведението на пътя? А в спирането ?
Аз,като дойде края на февруари имах неблагоразумието да махна зимните гуми(Continental,които са чисто нови )и да сложа летните (Michelin Pilot,които също са на 0,00 км.),но после като заваля сняг стана много интересно,та искам да споделя.
Разлика при сняг-новата лятна гума не можа да ме прибере до вкъщи,сравнение преди дова със зимната.Теглителна сила-нула,спирачен път трагичен,приплъзване настрани при по резки завои,с една дума пълна противоположност на зимната гума.
Разлика при сух асвалт или мокър асвалт(без лед )-дори и при студено време мисля че лятната ми гума се държи като динамика по-добре от зимната.Тези наблюдения са лично мои(непрофисионални) над чисто нови гуми с последен ДОТ,а автомобила е Пежо 607.
Не искам никого да ангажирам с моето мнение,а само да споделя.Всеки има глава на раменете си и решава какво да прави,респективно с какви гуми да кара.
Аз правя така:
Зимата със зимни гуми
Лятото с летни гуми
Сменям летните със зимни когато температурата падне под 10градуса.
koba - специалист
25th Hour написа:
Когато дойде време лятото да усетиш какво е да си със зимни гуми, за съжаление ще е вече късно.

Зимната гума гума никога не може да те държи на пътя по този начин, изпуска по завоите а спирачният и път на сухо е доста дълъг.ПО шумна е, друса повече, в повечето случай е по висока и автомобила няма стабилността на пътя както при лятната гума. Сместа е различна, отвеждането на водата и дори на въздушната струя е различно.

Разбира се ако караш на дядо ти москвича който не е минавал технически преглед от 1989 година това с гумите е дребна грижа...но ако караш автомобил а не превозно средство гумите са нещо, което спасява животи...
само да допълня гумите с шипове са забранени в БГ
Chefo77 - майстор
torbalan написа:
забранени са...

не са за лед, а точно за сняг...
на лед и шиповете няма да ти помогнат...

разрешени са май само във финландия, където не чистят пътищата, а минават да ги валират... и цяла зима се кара по утъпкан сняг :)
Ама не си много сигурен, нали :) Точно за лед са си, за сняг важат съвсем различни неща по гумата като например наличие на напречни ламели - колкото по-голям брой, толкова по-добре, възможно най-мека смес, за да могат ламелите да изхвърлят снега, когато не са върху него и т.н.
Пък за мен валирания сняг отгоре си е чист лед, но няма да споря с теб :)
torbalan - Дървен философ
за утъпкан сняг са...
не ми се спори..

гуми за лед за сега не съществуват...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 148

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията: