Бат Иво написа:И коя е тази марка която иска 450 лв.?Кое му е рискованото ако си закупил истинско синтетично масло?Мисля че не е нужно да преувеличаваш цените само и само за да си чешаме езиците.Що насила искаш да ме правиш глупак?Да ли колата ти е нова или стара цената на филтрите и маслото е еднаква!!!!Отделен е въпроса че:При стар автомобил ще се направиш на майстор да си смениш сам маслото или ще сипеш некакво измислено масло за 2лв. литъра наливно!Дето ако извадиш печалбата на продавача и разходите на вносителя то водата на чешмата ти излиза по скъпо!?И ще си шибнеш въздушен филтър от онова село под Русе /от тоалетна хартия/ на бай незнам си кои .Който твърди че прави по качествени филтри от БОШ......Айде нема нужда.Става въпрос за Фиат Дукато 2.3 мултиджет 130 кс. 2008 г. За съжаление нямам официален документ от сервиза който е извършвал услугата, но пък имам копие от фактура за смяна на масло и филтри на най-обикновен бензинов Форд Фиеста на стойност 230 лв. във фирмен сервиз. Надявам се вече да не се чустваш глупак. Относно цената за нова и стара кола на филтрите - разликата е огромна. Винаги на новите модели филтрите са доста по-скъпи и несъвместими с старите модели. Относно БОШ филтрите, предвид основното занимание на тази компания е много вероятно да са пакетаж, което не се отразява на качеството им. Доста сериозни фирми го правят това. Например за въпросния бус горивния филтър го прави само една фирма UFI, но се предлага пакетиран от доста други сериозни производители на филтри.
Всички имаме коли, нали ?
stan_slav
- специалист
85 мнения в "Класация на Autobild за най-лош и най-добър автомобил 2010г."
Бат Иво
- специалист
Между другото за толкова неща филтри,масло,работа 450 лв./226евро/ неса нищо!Това ги чака българите в европа.Тук е така заплатите са по високи но и услугите са по високи и вече ти си правиш сметка от кое имаш нужда и от кое не!Знаеш ли колко ми взеха за лепене на гума?Бях настъпил винт за лепене взеха 21евро. при положение че новите гуми започват от 35евро!!!!!Скъса ми се ципа на анорака. Купих си ципа за 3,50е. смениха ми го за 15е.!!!!!!!!!! Един нов струва от 20 до 30!Добре дошли в европа.
gattaka
- специалист
За заплатите и услугите ,че са по-високи в Европа си прав!Но нека да си представим нещата процентно!
Ти си средно статистически български гражданин работещ в някаква немска фирма(примерно,която има клон в БГ) с дейност x,заплатата ти е чисто 1500лв(съвсем примерно)!Като един нормален европеец решаваш да си вземеш кола на изплащане,нова,кукла....
Смяната на масло и филтри в гаранционния сервиз ти струва 450 лв или около 236 евра(тук изобщо не споменаваме лизингови вноски,данък,гражданска,винетки и т.н. простотии...)!
Така,значи ти взимаш 790 евра заплата и една проста смяна на масло ти е 236 евра или това са 30% от твоята заплата!
От друга страна бай Ханс работи в същата немска фирма само,че в Германия и върши същата работа като теб,за което той получава 2500-3000 евра заплата!
Той кара същата кола и въпросната смяна на масло там му струва същите 236 евра,тоест айде да ги сметнем от 2500-
около 9,5% от заплатата на бай ти Ханс!
С една дума какви сме ние-прецакани,значи услугите,горивата и т.н. са ни по европейски стандарт,а заплатите.....а да не говорим колко българи тая заплата от 1500 лв могата само да я сънуват!
Ето за това българина още дълго време ще си сменя маслото пред блока!
Ти си средно статистически български гражданин работещ в някаква немска фирма(примерно,която има клон в БГ) с дейност x,заплатата ти е чисто 1500лв(съвсем примерно)!Като един нормален европеец решаваш да си вземеш кола на изплащане,нова,кукла....
Смяната на масло и филтри в гаранционния сервиз ти струва 450 лв или около 236 евра(тук изобщо не споменаваме лизингови вноски,данък,гражданска,винетки и т.н. простотии...)!
Така,значи ти взимаш 790 евра заплата и една проста смяна на масло ти е 236 евра или това са 30% от твоята заплата!
От друга страна бай Ханс работи в същата немска фирма само,че в Германия и върши същата работа като теб,за което той получава 2500-3000 евра заплата!
Той кара същата кола и въпросната смяна на масло там му струва същите 236 евра,тоест айде да ги сметнем от 2500-
около 9,5% от заплатата на бай ти Ханс!
С една дума какви сме ние-прецакани,значи услугите,горивата и т.н. са ни по европейски стандарт,а заплатите.....а да не говорим колко българи тая заплата от 1500 лв могата само да я сънуват!
Ето за това българина още дълго време ще си сменя маслото пред блока!
niki_sap
- специалист
От край време е ясно, че проблема е в приходната, а не в разходната част
Само че това, че там взимали толкова, а пък тук по-малко е едно безкрайно чесане на езици. Какво сега колите тук да сепродават с по 30-40% по-евтино, щото сме по-бедни? Макар, че и това го има - за нас, по-бедните са направе коли като Дачия, Шкода, Рено Симбол, Пежо 206 седан и т.н. Ама аз искам да карам чисто нова А8 или Х5 и да плащам по 20 лв. за смяна на масло..... е няма как.
Много е лесно да гледаш в паничката на другия. Работника в Германия взимал 2500 - 3000 Евро. Първо обикновенно работника не взима толкова. Ако взима то е много вероятно това да е бруто, заедно с 35-40% отдръжки. Отделно, този работник плаща наем от поне 600-800 Евро, плюс поддръжка на сградата и т.н. неща, които в България не сме ги сънували. Същия работник пазарува на цени, в общия случай поне 1.5 - 2 пъти по-високи от цените в България и не, не е верно, че там в супермаркета е по-евтино отколкото тука само защото съседа Стойчо миналата седмица донесе олио от Виена по-евтино от колкото в съседния клекшоп.
Разликата между работника в Германия и работника в България е, че германеца доста сериозно ще се замисли преди въобще да си купи кола, а чак след това каква да е тя. Защото обикновенно българския работник със заплата 1500 лв. издържа своята трошка + трошката на жена си + трошката на сина си......
Та така.
А за колите в БГ - първо всеки според мен трябва да си направи сметка колко пари може да си позволи да отделя за кола на месец за период от 3 години. Ако можеш да отделяш по 350-400 лв. на месец можеш да се позволиш практически всичко - от Мерцедес на 3-5 години до чисто нова Тойота Корола например. Ако можеш да си позволиш по-малко - целият спор става безсмислен - караш си трошките на 100 години или нова Дачия и това е. А дали предпочитам Голф 4 на 12 години или чисто нова Дачия - зависи пак от същото - по колко пари отделям на месец за колата и след колко години ще я сменя, защото всяка кола губи 50% от цената си за 3 години и май ще предпочета чисто новата Дачия отколкото Голфа внос от Италия на 123 000 км. .....

Много е лесно да гледаш в паничката на другия. Работника в Германия взимал 2500 - 3000 Евро. Първо обикновенно работника не взима толкова. Ако взима то е много вероятно това да е бруто, заедно с 35-40% отдръжки. Отделно, този работник плаща наем от поне 600-800 Евро, плюс поддръжка на сградата и т.н. неща, които в България не сме ги сънували. Същия работник пазарува на цени, в общия случай поне 1.5 - 2 пъти по-високи от цените в България и не, не е верно, че там в супермаркета е по-евтино отколкото тука само защото съседа Стойчо миналата седмица донесе олио от Виена по-евтино от колкото в съседния клекшоп.
Разликата между работника в Германия и работника в България е, че германеца доста сериозно ще се замисли преди въобще да си купи кола, а чак след това каква да е тя. Защото обикновенно българския работник със заплата 1500 лв. издържа своята трошка + трошката на жена си + трошката на сина си......
Та така.
А за колите в БГ - първо всеки според мен трябва да си направи сметка колко пари може да си позволи да отделя за кола на месец за период от 3 години. Ако можеш да отделяш по 350-400 лв. на месец можеш да се позволиш практически всичко - от Мерцедес на 3-5 години до чисто нова Тойота Корола например. Ако можеш да си позволиш по-малко - целият спор става безсмислен - караш си трошките на 100 години или нова Дачия и това е. А дали предпочитам Голф 4 на 12 години или чисто нова Дачия - зависи пак от същото - по колко пари отделям на месец за колата и след колко години ще я сменя, защото всяка кола губи 50% от цената си за 3 години и май ще предпочета чисто новата Дачия отколкото Голфа внос от Италия на 123 000 км. .....
gattaka
- специалист

А ние скоро няма да бъдем европейци.понеже такава възможност не ни се дава!Сещаш ли се?Не може в една държава да надуваш цените всеки ден и да чакаш народа да разсъждава по европейски!
Аз съм експериментирал със себе си и мога да ти кажа,че когато имам финансовата възможност изобщо не разсъждавам като типичен българин

А за заплащането и стандарта на живот в европа можем да си говорим колкото искаш!Можеш ли да ми обясниш защо тогава нашите гастарбайтери(макар,че там работят за най-ниските заплати)дори и да реват за БГ не се връщат тук да работят?Положението е ясно и тук не става въпрос за олио и супер маркет,просто там се живее по-лесно!
А относно темата всеки си преценява силичките и какво да си купи,мен основно ме е яд на това,че въпрек и високите цени в официалните сервизи има много монтьори в тах,които си оставят ръцете....
Живи и здарви и дай боже всекиму възможности!

niki_sap
- специалист
Малко отново спам става и тръгваме в друга посока на раговора, но в общото говорене по темата което за пореден път се вижда има скрити толкова много неща, че можем да си говорим до утре. Като се започне от това защо 80% от хората в БГ мечтаят да работят като келнери или шофьори (работници) в Испания вместо да мечтаят за образование, което да им даде други възможности и стигнем до причините, които държат същите тези работници там (живеещи по 5-6 човека заедно уж временно, а вече 5-та година и същевременно строящи къща на село - вечните гурбетчии).
Но не съм съгласен с теб, че там се живее по-лесно. Който не е пробвал му е лесно. Опитах се да ти направя супер бърза сметка как си текат парите и тук и "там" и как стандарта на живот практически не е кой знае колко различен. Ще ти дам пример с Виена. Ако си например обикновен банков служител ще взимаш чисто около 1700 Евро (много вероятно и по-малко), което не е много висока, но не е и много ниска заплата. От тези пари ще плащаш наем 600-700 Евро в зависимост къде ти е апартамента + 80-100-120 евро за консумативи. Допълнитлено ще плащаш 50-70 евро за поддръжка на сградата. До тук само за да има къде да спиш вече си дал 750-800 Евро или почти 50% от заплатата си. Средно на ден за обяд ще даваш 6-8 Евро (освен ако всеки ден не ядеш сандвичи, когато ще даваш 4-5 Евро) или общо за работен месец 180 Евро за обяд. Допълнително минимум по 50 Евро на седмица за храна вкъщи. Всичко това за сам човек с нормални потребности. Ако имаш семейство с малко дете и жена вкъщи? Да ги закръглим на 200 Евро на месец за храна вкъщи. Две бири петък вечер с колеги? Няма проблем - 7,50 Евро. Разходка с приятен обяд в Събота + половинка вино (и без една голяма ракия) - 20-25 Евро на човек. Грубо да кажем едни допълнитлени 50 - 70 Евро на уйкенд. Без да ходиш по музей, концерти, мачове или други удоволствия.
До тук общо и като абсолютен минимум за нормално живеене - 750 апартамент + 200 обяд + 100 за уйкенд (петък събота и неделя, без особени излизания и харчове) = 1050 Евро.
Останаха транспорта до работа - 3-4 Евро на ден с метрото = 88 Евро и непредвдените разходи, които на мен в София са ми поне 250 лв. на месец, така че спокойно можем да ги сложим като 200 Евро.
И тепътва започваме да си мечтаем за кола от примерно 250 Евро изплащане+застраховка+ доста по-скъпа поддръжка+малко по-скъп бензин и т.н. И това за сам човек - а децата и жената?
С две думи кратки - не е чак толкова просто.
Но не съм съгласен с теб, че там се живее по-лесно. Който не е пробвал му е лесно. Опитах се да ти направя супер бърза сметка как си текат парите и тук и "там" и как стандарта на живот практически не е кой знае колко различен. Ще ти дам пример с Виена. Ако си например обикновен банков служител ще взимаш чисто около 1700 Евро (много вероятно и по-малко), което не е много висока, но не е и много ниска заплата. От тези пари ще плащаш наем 600-700 Евро в зависимост къде ти е апартамента + 80-100-120 евро за консумативи. Допълнитлено ще плащаш 50-70 евро за поддръжка на сградата. До тук само за да има къде да спиш вече си дал 750-800 Евро или почти 50% от заплатата си. Средно на ден за обяд ще даваш 6-8 Евро (освен ако всеки ден не ядеш сандвичи, когато ще даваш 4-5 Евро) или общо за работен месец 180 Евро за обяд. Допълнително минимум по 50 Евро на седмица за храна вкъщи. Всичко това за сам човек с нормални потребности. Ако имаш семейство с малко дете и жена вкъщи? Да ги закръглим на 200 Евро на месец за храна вкъщи. Две бири петък вечер с колеги? Няма проблем - 7,50 Евро. Разходка с приятен обяд в Събота + половинка вино (и без една голяма ракия) - 20-25 Евро на човек. Грубо да кажем едни допълнитлени 50 - 70 Евро на уйкенд. Без да ходиш по музей, концерти, мачове или други удоволствия.
До тук общо и като абсолютен минимум за нормално живеене - 750 апартамент + 200 обяд + 100 за уйкенд (петък събота и неделя, без особени излизания и харчове) = 1050 Евро.
Останаха транспорта до работа - 3-4 Евро на ден с метрото = 88 Евро и непредвдените разходи, които на мен в София са ми поне 250 лв. на месец, така че спокойно можем да ги сложим като 200 Евро.
И тепътва започваме да си мечтаем за кола от примерно 250 Евро изплащане+застраховка+ доста по-скъпа поддръжка+малко по-скъп бензин и т.н. И това за сам човек - а децата и жената?
Бат Иво
- специалист
niki_sap написа:Малко отново спам става и тръгваме в друга посока на раговора, но в общото говорене по темата което за пореден път се вижда има скрити толкова много неща, че можем да си говорим до утре. Като се започне от това защо 80% от хората в БГ мечтаят да работят като келнери или шофьори (работници) в Испания вместо да мечтаят за образование, което да им даде други възможности и стигнем до причините, които държат същите тези работници там (живеещи по 5-6 човека заедно уж временно, а вече 5-та година и същевременно строящи къща на село - вечните гурбетчии).Много вярно казано!!!!И на практика ми спести много писане.Само ще допълна - хора които не са РАБОТИЛИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД от време в чужбина имат точно такива виждания , че тук се живее лесно и парите се гребът с лопата на полето.Само с едно не съм съгласен!Това е че учеики ще заменят социалният си статус с по-добър.В други времена може би!Но в днешно време дето се казва гащите са ни скроени от така наречената конспирация.Парчето хляб ти е отрязано повече няма в тази ограбена държава пътищата за развитие са равни на нула!
gattaka
- специалист

Ще се опитам отново да ти обясня!Значи изобщо не става въпрос за споменатата от теб категория хора,защото повечето от тях и в БГ са си същите!То не може да отидеш там и да чакаш да валят пари!
Истината е,че който знае за какво отива си преследва целите!Аз имам роднини и приятели,накои от тях много близки и в Англия и Испани и Норвегия и Щатите някои от тях с образовани,други не!Ами всичките живеят по-добре там отколкото тук!Не ти говоря,че са станали богати просто си живечт живота и толкова!И съвсем не живеят по 5-6 човека,дори някои от тях за 8 години живот в Лондон успяха да си направят собствен бизнес и да изплащаъ къща дори!
Защо си мислиш,че всички които отиват там са без образование?Искаш ли да ти кажа фирмите в нашата любима българия какви възможности дава на нас инженерите-млади хора,бъдещето....гола вода!
Незнам дали си пробвал да правиш собствен бизнес в БГ.....и там е една помийна яма!
И не съм казал,че е лесно там просто ако имаш цел и си я преследваш и си постоянен имаш поне някаква надежда за нещо,е това тук го нямаш!
Както и да е всеки репшава за себе си лично аз знам за себе си,моя куфар е на половина пълен...

Стига сме спамили темата!Извинявам се колеги,че се отплеснахме!
niki_sap
- специалист
Че не сме съгласни един с друг не е лошо - подпомага мисленето
Аз лично не вярвам в теориите на конспирацията. Според мен нещата са доста по-прости в известен смисъл. Ако имаш умни граждани, образовани според нуждите на икономиката на държавата ти и на световните тенденции - имаш шанс да развиеш икономиката на държавата по-добре, което освен всичко друго ще подпомогне и на реализацията на гражданите ти. Т.е. нещата са свързани. Как искаш например да се направи в България завод за компютри (например), като няма сигурно и 1000 души, които да могат да работят в него. Същото обърнато през погледа на отделния човек е, че тийнейджъра не учи и не се развива, а си представя как и с основното образование ще се оправи - няма как нито да му даде възможност да работи в завод за компютри, нито да докара завода за компютри защото в него могат да се наемат само определен брой шофьори. До колкото разбирам живееш в Испания - положението там не е било кой знае колко по-различно от това в България само преди едни 30 години. Ако ми кажеш обаче, че и там образованието няма значение.... Да, "конспирацията" в ЕС винаги разпределя между отделните държави и региони и естествено "дърпа чергата" към определени държави. В същото време обаче ако нашите избрани с много надежди бодигарди разбират как е устроена "конспирацията" би трябвало да са започнали да планират дългосрочно как може да се "намести" България в цялата картинка. Ама май не са започнали да планират по-далече от новия национален стадион и следващите 2 км. от магистрала Люлин. И един км. от южната дъга на околовръстното. Които заафължително ще бъдат построени от изрядната "Главболгарстрой"....

Тема "Класация на Autobild за най-лош и най-добър автомобил 2010г." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература