Две години се лашках като куфар в нафтова ламя с апетит 300/100 и още. Подгизнах в нафта, в кръвта ми се просмука. Мулец не ме докосваше. Но след уволнението "леките печки" бяха дефицит, а нафта се лееше отвсякъде и като с дизел се не сдобих на Лада се качих. Години по-късно ми изпадна пежо 305Д. След Демокрацията нафтата започна да вдига рейтинга. Повиши се вносът на дизелови печки нови и следващи ръце. Приватизацията пренесе държавните дизели в частния сектор и държавния резервоар с нафта олекна и се изпразни. И въпреки че целия бе надупчен от течовете на еФтина нафта, съответно намаляха и даже за мнозина спряха
Е ползвах служебна Тойота Корола 105 коня 1,6 нЕкаква инжекция. Извън града я гонех за 7/100, в града съм стигал и над 12/100.
Така сега се сетих за пежото 305Д как спираше в най-големия студ. А аз в тоя студ си правя фитнес - смяна на горивен филтър. Е що нямах фотоапарат тогаз. Филтъра приличаше на огромна лоена свещ, щото нямаше подгряване на нафтата. И така докато от една морга не измъкнах подгревател.
Да нафтата в студа се смръзва.
Сега в новия Партнер дали има подгревател на нафтата. Антифриза е без, поне така ми обясниха. Било екстра. Аве то за комън рейла си е наложително. Тия дизелаци много бавно сгряват при ниски температури и докато тръгне парното вече не моем да се движим.
Ама Дизел та Дизел.

Е ползвах служебна Тойота Корола 105 коня 1,6 нЕкаква инжекция. Извън града я гонех за 7/100, в града съм стигал и над 12/100.
Така сега се сетих за пежото 305Д как спираше в най-големия студ. А аз в тоя студ си правя фитнес - смяна на горивен филтър. Е що нямах фотоапарат тогаз. Филтъра приличаше на огромна лоена свещ, щото нямаше подгряване на нафтата. И така докато от една морга не измъкнах подгревател.
Да нафтата в студа се смръзва.
Сега в новия Партнер дали има подгревател на нафтата. Антифриза е без, поне така ми обясниха. Било екстра. Аве то за комън рейла си е наложително. Тия дизелаци много бавно сгряват при ниски температури и докато тръгне парното вече не моем да се движим.
Ама Дизел та Дизел.