• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23
Всички имаме коли, нали ?
torbalan - Дървен философ
Първо изобщо не съм сигурен, че посочените данни са истина...
И второ - дори да са истина, вече казах - дневните не са определящи за ПТП-тата...
sstefanov - майстор
Ти може да казваш много неща, аз търся доказателство за ползата или вредата.
Чаро - Акълия
torbalan написа:

дневните не са определящи за ПТП-тата...
Е да де! Какъв е смисъла от тях? :?
torbalan написа:
Но няма как това, че се двишиш на фарове, да предизвика ПТП...
Както, и ако се движиш БЕЗ включени фарове(стига условията да позволяват).
Ако мислиш да си ровиш в Ай- еди квоси, навигацията, на жената до теб в... или където и да е докато шофираш, разчитайки на светлинки за да идентифицираш обектите на пътя... по добре не сядай зад волана! На същия този път има свестни хора, дето се опитва да стигнат живи там, до където са тръгнали! :idea:
По тая логика да наслагаме и ламБи на крайпътните дървета! :lol:
Известно време (да кажем десетина години) съм работил в АЕЦ Козлодуй в областта на "анализ на събития"...

Та значи след като се случи нещо, работата на групата ни беше, да анализираме защо се е случило, кои са причините довели до това да се случи и да предложим "коригиращи мероприятия"...

Та ако имах достатъчно данни - не е проблем да направя анализ на катастрофите за година, две, пет или десет... Проблема е, че няма данни...

Огромна част от тежките катастрофи у нас се случват благодарение на това, че полицията тотално е абдикирала и не си гледа работата...
Десет години в Козлодуй хлапетата си организират НОЩНИ състезания на една дълга права улица в града...
Всяка година имаше жертви...
Полицията не ебава да прави нищо...

Кажи ми сега - ще има ли по-малко жертви ако карат с включени дневни светлини (около полунощ)...

След една катастрофа, в която загинаха 3 абитюрентки и 2 момчета бяха доста осакатени, направиха огромни легнали полицай и хлапетата вече си правят състезанията на друга улица...

Чаро - трябва определено разбиране... Явно малко пътуваш...
Представи си, че се движиш в шарена сянка... Насреща ти сив голф... Знаеш ли кога ще го видиш, ако няма включени фарове... Или като се разминеш с него или като те уцели...
Чаро - Акълия
Сам признаваш, че причините за катастрофите НЕ е в видимостта (със или без ДРЛ)
Липсата на елементарна култура (не само на шофиране, а изобщо на живот), липсата на адекватна инфраструктура и да речем писти за погасяване на младежки страсти и прочие...
Не е нормална цената от 160лв (по спомен) за да се покефиш на автомобила си без опасности и ограничения на специализирана писта.

При тези условия задължителните ДРЛ не са нищо друго, освен цедене от народа...

п.п.
torbalan написа:

Чаро - трябва определено разбиране... Явно малко пътуваш...
Представи си, че се движиш в шарена сянка... Насреща ти сив голф... Знаеш ли кога ще го видиш, ако няма включени фарове... Или като се разминеш с него или като те уцели...
Последните години не пътувам много. Аз карам тъмно сив голф :lol:
Не виждам смисъл да обикалям София на длъж и на шир със светнати свещи, закопчан с колан, сниман от камери, издебван в засада от нагли фатмаци....
Ако тоя с голфа свети на дълги, мига, свири с клаксон, а ти блееш...
Пиша от позицията на профи шофьор (Ц+Е) т.н. тираджия. До скоро не си познавах чаршафите вкъщи. Фаровете са за да осветяваш пътя, когато нямаш видимост! За другото са дадени очите!
sstefanov - майстор
Според някои мнения в нета жертвите сред пешеходците и колоездачите са се увеличили след въвеждане на задължителните дневни светлини. Може би има някакъв смисъл в това, тъй като тези участници в движението не светят и това по-рязко ги отделя от тези, които имат светлини. Тоест стават по-незабележими.

Та мнения всякакви, нека намерим доказателства (ако ги има).
Доказателства няма да намериш...

Според мен, ако това беше вярно, в страни като Финландия например, където ценят живота особено високо - дневните щяха да са забранени, а не задължителни....

Чаро - при теб има голяма доза неразбиране...
Не се сърди, но това, че ти виждаш, буден си и си внимателен, не означава че всички шофиращи на пътя са като теб...
Това е масова грешка "Аз виждам, защо са ми дневни"... Ами за да те видят теб, тези дето са заблеяни, недовиждащи и т.н.
Защото катастрофа може да стане не по твоя вина - ти си караш по правилника, минаваш си с предимство, изряден си, ама оня не те видял и те отнесал...
Един път да се случи да ти види фаровете и да те "Спаси" и нема да има по-голем фен от теб на дневните...
Имай предвид, че закона се пише за всички... Аз понеже си немам доверие - не шофирам, никога не съм правил опит да изкарвам книжка... Ама сестра ми е шофьор... И да ти кажа ли какво разправя тя - "Бате, не шофирам лошо... Лошото е, че забравям че шофирам..."
bulhomes2 - майстор
Чаро написа:
...Ако мислиш да си ровиш в Ай- еди квоси, навигацията, на жената до теб в... или където и да е докато шофираш, разчитайки на светлинки за да идентифицираш обектите на пътя... по добре не сядай зад волана! На същия този път има свестни хора, дето се опитва да стигнат живи там, до където са тръгнали! :idea:
По тая логика да наслагаме и ламБи на крайпътните дървета! :lol:
Чаро, явно визираш мен, но вероятно не съм бил ясен. Аз съм си в лентата, без превишена скорост, колани, фарове и т.н. В последния момент видях НАРУШИТЕЛЯ, КОЙТО МОЖЕШЕ ДА МЕ УБИЕ. Той тръгва да изпреварва на непрекъсната и въпреки, че ме вижда - продължава.
Основния проблем в България е вакуума между ушите...
batkotony - специалист
Чаро написа:
При тези условия задължителните ДРЛ не са нищо друго, освен цедене от народа...
Ко рече? :lol:
batkotony написа:
Ползата я знаем-още един начин да се извиват ръцете на редовия гражданин...
torbalan написа:
igt написа:
Да, за производителите на акумулатори.
Това голяма глупост...
Не си сериозен,нали?Кое му е глупавото,като си забравиш фаровете и аку-то падне на нула няколко пъти?И дори да не ги забравяш,факт е,че алтернатора работи при по-натоварен режим и в един момент се скапва,недозарежда достатъчно,но все пак работи колкото да не индикира повреда,аку-то пак не е в режим и пак при същия доктор...да продължавам ли? :)
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23

Тема "Дневните светлини?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: