• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всички имаме коли, нали ?
dj_marti79 - специалист
Тогава как да си направим компресорна станция за високо налягане?
В крайна сметка наляганията се умножават, а това че обемите трябва да са съобразени е ясно.
ivanovbg - майстор
Трудно и скъпо. Имай в предвид че на различните е тапи на сгъстяване се разделят съставките на въздуха - първо водните пари, после СО2,иначе ще счупиш компресорите.Ако ти е интересно разходи се и разгледай една кислородна станция. Освен това съхранението на голямо количество сгъстен въздух накуп на 200 бара е доста сложно. Затова станциите работят само когато има какво да пълнят.
colyo - специалист
Както каза колегата Иванов, високотехнологичните съоръжения не са в сферата на направи си сам. Скъпия вариант е да си намериш компресор за акваланги 200-250 Ат, а по бюджетното решение е да си вземеш голяма бутилка със сгъстен кислород и да си прехвърляш в по-малка.
шоп - майстор
Това с прехвърлянето на кислород не го препоръчвам на никого. Адски опасно е! Говорим за сгъстен въздух, а не за кислород. Косата ми наструхна как някой ще прехвърля 200 бара кислород в малки не проверени, прашни и омаслени бутилки. И кислорода да се вкарва в бутало-цилиндрова група. Ще стане взрив.

Наистина, многостъпален компресор направи си сам е много трудно. Готови такива са скупи...около 1500 лева
colyo - специалист
Шопе, за комбинацията кислород с високо налягане и масло изключих. Преди малко говорих с колегата, относно цените на сгъстените газове и нещата се връзват с азот например. Една бутилка (без амбалажа) излиза около 15лв.
Друг по-удобен вариант ми се вижда, ако минава близо до някоя метанстанция да му допълват бутилката с метан.
dj_marti79 - специалист
Опасно е наистина. Значи да говорим за 20-30 bar и компресор от хладилник и да се съсредоточим върху задвижването на превозното средство.
colyo - специалист
Мислих снощи върху вариант за велосипед с амортисьори, като амортисьорите играят помпени елементи и въстановяват част от налягането (евентуално рекуперация при спиране).
dj_marti79 - специалист
Има го направено и патентовано, но възвръщането е нищожно.
Само за сравнение:
Компресор 11kW пълни за 5 минути 800L бутилка на 6bar.
Или при 50%КПД ? са в бутилката.
Последна промяна от dj_marti79 на пон окт 14, 2013 9:53 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
dj_marti79 написа:
Има го направено и патентовано, но възвръщането е нищожно.
Само за сравнение:
Компресор 11kW пълни за 5 минути 800L бутилка на 6bar.
Или при 50%КПД 5,5kW са в бутилката.
Следя Ви с умерен интерес - за обща ориентация.
В горните сметки нещо хич не ми се връзва, дори ако сам си оправя размерностите.
Според мен, ако един компресор пълни с указаните параметри и КПД, в бутилката ще имаме ок. 0,5 kWh.
При всички случаи 10х неточност не е за подценяване, в иначе интересната дискусия. :?
Кое е сгрешено - не знам. Може и аз да греша.
dj_marti79 - специалист
Благодаря за поправката. Ето как се допускат дребни грешки.
Компресор 11kW/h пълни за 5 минути 800L бутилка на 6bar.
60min/5min=12, -
11kWh/12=916W
Или при 50%КПД 458W са в бутилката. :cry: Ужас. Какъв е този мижав дух в бутилката?
При необходими за движение 150Wh/km това прави 3km пробег!
Закриваме темата!!!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "ЗАДВИЖВАНЕ СЪС СГЪСТЕН ВЪЗДУХ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: