• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
Здравете,
От 3 дена се блъскам из нета и не мога да намеря, как да си направя датчик, който да отчита, че на седалката има човек, а заводските са доста скъпи....
Чудя се дали някой има идея как мога да си направя такъв...
Предварително благодаря
Peso_bg - напреднал
Каква е колата.
Дай малко инфо
Миии всъщност ще се монтира на камион и ще вкл. една електроника няма да е за предпазен колан
velsi - Почетен майстор
Тогава сподели каква е идеята и какво точно трябва да отчита датчика. Иначе няма как да ти помогнем.
Чаро - Акълия
На съвременните автомобили слагат в самата седалка нещо като кантарче-прекъсвач. Идеята е, ако до шофьора не седи човек (определени килограми, от багаж не се включва), таблото да не свети и пищи, че колана не е закопчан.

Първата идея която ми идва на акъла( а аз съм си акълия :lol: ) бутона за клаксона от автомобил. От тия дето са във волана. Мушкаш някъде по седалката- в самата седалка.....

Предполагам искаш да разбереш, дали с камиона се работи, докато отчита тахографа :lol: ????? :? Или?
Идеята е да отчита кога някой сяда на седалка, било то на шофьора или на тази до него...
Spokoiniq - майстор
Лелее, тука стана като в шпионските филми :lol: Да не дебнеш някой да не прави черни курсове с твоя кола?
velsi - Почетен майстор
Вземаш една най-обикновена компютърна клавиатура. Може дори и да не работи. Разглобяваш я и вътре ще намериш едно фолио, на три пласта, което осъществява контакта на бутоните. Идеята ми е това нещо да се напъха в тапицерията на седалката, защото е тънко и гъвкаво. Освен това ще дава контакт където и да се натисне. Остава да се измисли как да се прихваща сигнала. Предполагам няма да е много сложно.
negramoten - специалист
Със всякакъв бутон, който ще се задейства от тежеста на човек ще стане, въпросът е как искаш да отчиташ присъствието. Можеш да вземеш аналогов брояч за време от типа, който монтират по кранове и вишки и т.н. за отчитане на часовете работа. Като се натисне бутона под седалката и брояча отчита, докато не стане човека. Така ще знаеш, че някой е седял и горе-долу колко време. Ако трябва по- точен запис, за сега не съм измислил бюджетно решение. Ако трябва отчитане на работа на автомобила такъв брояч ще свърши работа ако се върже през контактния ключ и докато автомобила работи, брояча ще отчита.
torbalan - Дървен философ
някакъв обемен датчик от аларма няма ли да свърши работа?
  • 1
  • 2

Тема "Помощ.Датчик за предпазния колан." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: