• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
nautilus33 - майстор
Здравейте,
надявам се, че някой ще може да помогне. Предното/челното стъкло на колата е спукано от няколко години( колата съм я купил така). Пукнатото не е много голямо- дупка с 3-4 лъча, като най-дългият е около 1см. От както я имам колата( около 2 години) не съм забелязал лъчите да се удължават или да са се появили нови.
Сега се чудя, дали да лепя стъклото или да го оставя така, тъй като за толкова години, не спуканото не е мръднало. Но колата зимно време не е била на температури по-ниски от -1С. Което значи, че при евентуални температури от около -10С- -15С, и пуснато парно в колата, може и да "тръгне" да се пука. Пък и както казах, за 2 години не е мръднало.
Единственото, което ме притеснява при лепенето е пробиването на стъклото, за да може фото-полимера да се вкара по-качествено. И не знам дали поради вибрациите от пробиването, лъчите няма да "тръгнат".
А също така на няколко места прочетох, че лепенето е качествено, само ако се направи веднага след като стъклото се е спукало. При по-голям интервал от време, натрупалата се мръсотия може да попречи на фото-полимера да "хване" качествено. Та, за 2, че и повече години, предполагам се е насъбрала все някаква.
Та, ако може някой да даде съвет как да процедирам.
Kirilpm - специалист
Каква е колата,лепенето не е лош вариант,но е добре да те посъветва някой който се занимава с тази дейност,дали е приложимо при теб.Предполагам може да се намери от морга и има голяма вероятност стъклото да е оригинално,а не от ментетата които пречупват светлината и развалят видимостта,та ако цената на новото е непосилна,най-добре ми се струва втора ръка оригинално,с уговорката,че на някои коли се сваля доста трудно.
ZEDYCUS - майстор
Преди време на старото ми Поло бях лепил подобна цепка от камъче, процедурата беше напълно успешна(докато беше при мен не мръдна 3 години след процедурата). Бих те посъветвал първо да пробваш с лепене и ако е несполучлива процедурата заради замърсяване тогава да го сменяш.
За Пловдив мога да те упътя къде на идеш, човека е специалист. Цената беше 10лв, тогава пък гледам и сега. Това е фирмата http://www.julilux95.com/
pif4o - специалист
НЕ се занимаваи с глупости, имам същия цъкел от 6 години и не е мръднал, умишлено не ходя да го лепят. Лепил съм доста стъкла но резултата не е сигурен, някои държат други продължават да си се пукат. Скоро мои приятел лепи стъкло от камък с 6 см лъч, при човека в Пловдив, но няма и месец по късно лъча вече е над 50 см и ще сменя стъкло. Мен ако питаш едно стъкло ако ще продължи да се пука лепенето няма да го спре, ако няма да се пука ще изкара с години :) Дори дупчица в края на цепката не е гарант че няма да продължи пукането му.
nautilus33 - майстор
Kirilpm написа:
Каква е колата,лепенето не е лош вариант,но е добре да те посъветва някой който се занимава с тази дейност,дали е приложимо при теб.Предполагам може да се намери от морга и има голяма вероятност стъклото да е оригинално,а не от ментетата които пречупват светлината и развалят видимостта,та ако цената на новото е непосилна,най-добре ми се струва втора ръка оригинално,с уговорката,че на някои коли се сваля доста трудно.
Ами ходих при майстор и каза, че може да се направи, но имало вероятност и да не стане. Та, това "да не стане" ме притеснява, защото ако след процедурата почне да се пука, ще е много лошо. Тъй като до сега за няколко години не е мръднало.

ZEDYCUS написа:
Преди време на старото ми Поло бях лепил подобна цепка от камъче, процедурата беше напълно успешна(докато беше при мен не мръдна 3 години след процедурата). Бих те посъветвал първо да пробваш с лепене и ако е несполучлива процедурата заради замърсяване тогава да го сменяш.
За Пловдив мога да те упътя къде на идеш, човека е специалист. Цената беше 10лв, тогава пък гледам и сега. Това е фирмата http://www.julilux95.com/
Твоето като си го лепил, скоро ли е било ударено или си е било така от известно време. Понеже при мен е така от някоко години, та не се знае колко ще е успешна процедурата поради насъбралата се мръсотия.
Последна промяна от nautilus33 на чет дек 03, 2015 1:22 pm, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
pif4o написа:
НЕ се занимаваи с глупости, имам същия цъкел от 6 години и не е мръднал, умишлено не ходя да го лепят. Лепил съм доста стъкла но резултата не е сигурен, някои държат други продължават да си се пукат. Скоро мои приятел лепи стъкло от камък с 6 см лъч, при човека в Пловдив, но няма и месец по късно лъча вече е над 50 см и ще сменя стъкло. Мен ако питаш едно стъкло ако ще продължи да се пука лепенето няма да го спре, ако няма да се пука ще изкара с години :) Дори дупчица в края на цепката не е гарант че няма да продължи пукането му.
Ами не знам... И аз за това много се чудех дали да ходя или да си го оставя така, понеже щом за няколко години не е мръднало, може пък и да имам късмет. Но проблемът е, че зимно време колата не е била на много ниски минусови температури, а сега ме наплашиха, че като падне снегът, и като се събере вода в дупчицата и после замръзне, ледът ще спука стъклото поради разширяването от преминаване от течно в твърдо състояние.
Kirilpm - специалист
Най-евтиния вариант е да прережеш две перпендукулярни резки в края на пукнатината с елмаз със сигурност ще я спрат.Ако пукнатината не е видима и не те дразни може да караш с години така.
nautilus33 - майстор
Kirilpm написа:
Най-евтиния вариант е да прережеш две перпендукулярни резки в края на пукнатината с елмаз със сигурност ще я спрат.Ако пукнатината не е видима и не те дразни може да караш с години така.
На такова място е, че не ми пречи въобще, а и не се вижда толкова. Не ми е за парите за лепнето, а просто ме е страх да не би като майсторът тръгне да пробива дупката за фотополимера, от вибрациите цепнатините да "тръгнат" и да станат по-дълги. Дали има такава вероятност?
Kirilpm - специалист
Аз за това те питах каква е колата,ако е нещо по-масово без проблем се намира стъкло втора употреба на разумна цена,е демонтажа е малко труден,но пълно щастие няма
nautilus33 - майстор
Kirilpm написа:
Аз за това те питах каква е колата,ако е нещо по-масово без проблем се намира стъкло втора употреба на разумна цена,е демонтажа е малко труден,но пълно щастие няма
Разбирам. Аз намерих стъкло втора ръка, оригинал, но това ми е последния вариант, понеже не ми се сменя, че не знам как ще го сложат. По-скоро ме интересува дали може да се спука повече стъклото при пробиване на дупката, понеже гледах клипчета в ютюб, в които пробиват с малка бормашина и ми се видя ОК. Но видях и метод, при които дупката я чукнаха с шило и се появи още един лъч, който в последствие залепиха, но това нещо не ме устройва :)
  • 1
  • 2

Тема "Лепене на предно стъкло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: