Всички имаме коли, нали ?
borkata3000 - специалист
Здравейте!

Имам детайл, който искам да боядисам в ето такъв цвят:
http://www.youtube.com/watch?v=iUk94h4D ... re=related

Дет се вика, цвета е у мен, ама как да го сложа.
Детайла е рамка на планински велосипед. Дебели алуминиеви тръби. Трябва ли да сваля цялата стара боя (оригиналната)? С какъв размер шкурка да започна, през кои да мина и кой размер да е последен? Какво друго е необходимо да се направи, за да се постигне здравина на боята? Имам предвид това, че велосипеда го карам в планината, камъчета, клони, тук падане, там търкаляне. Имам предвид, че преди съм боядисвал със спрей, после лак. Резултата беше крайно разочароващ, никаква механична устойчивост.
Колко ръце лак е добре да се нанесат? Повече от колко ръце лак не е добре да полагам?
Ще лепя и стикери. Кога е момента за полагането им?

Да уточня, разполагам с компресор и пистолет. И голямо желание за красив резултат. :)
torbalan - Дървен философ
май ти трябват автомобилни бои...

и като се има предвид, че говориш само за една рамка на велосипед...

избери си най-скъпата фирма за боядисване на голи и ги питай колко ще ти струва да си боядисаш рамката при тях...
SHADOWAWS - специалист
Ето ти една тема от нашия форум
http://modsbg.com/forum/index.php?topic=520.0
Ще ти свърши работа да знаеш, поне аз съм прилагал тези неща по колата на един френд и по един скутер на "брат ми" преди да го продаде.
Ако има някой някакви възражения, може да ги обсъдим.
borkata3000 - специалист
Не ми стана ясно кога точно/колко време след нанасяне на последната ръка боя се нанася лака? Мисля си, че лака трябва да се нанесе преди изсъхване на последния слой, за да се свърже с боята за по-голяма устойчивост. Ама дали е така?
Колко ръце боя е оптималния вариант и през колко време се нанасят? Също и за лака.
Когато детайла е с леко извити сртрани (примерно П-образен) от страниците ли започва боядисването?
Днес започнах с експериментите по дребни детайли.
А между другото изпичането след непрахово боядисване задължително ли е или препоръчително/. И на колко градуса се осъществяв и колко дълго?
SHADOWAWS - специалист
Изчакай поне 18-24ч. да изсъне боята и тогава нанасяш лака. Един съвет: лака и боята трябва да са на една основа и/или на един и същ производител - защо? Защото иначе ще се получи нещо, което ще е загуба както на време, така и на кеш.
На въпроса колко ръце боя и колко лак?.... Имайки предвид какво боядисваш (в твоя случай рамката на байка ти) може да нанесеш грунд една ръка, 2 ръце боя, после 2 ръце лак. А може и друг вариант - 3 боя и 3 лак.
За печенето не мога да дам акъл - не съм го прилагал този метод.

П.П. Надявам се да ти е станало ясно поне със шкурките кое кога, че то това е от важните неща. Ако чаткаш английски, влез в тубата и търси клипове за боядисване. Примерно отвори гугъл преводача и драсни някаква фраза дето да ти я преведе от БГ на английски и постваш резултата в ъубата - останалото е ясно ;) Просто не се сещам за конкретен клип да ти дам нагледно на нещата - сори.
25th Hour - специалист
С линкове и говорене няма да стане... междувпрочем оправдано ли е да се боядисва велосипед с толкова прецизна подготовка и материали след като всичко може да замине за едно падане...
borkata3000 - специалист
Невольо, благодаря!

Тънкости при боядисване с пневматичен пистолет :partyman:

Имам интерес да разбера, ако сте боядисвали с пистолет, как се справихте първия път. Понеже след изчетеното имам опасения, че резултатът ще е трагичен. #-o

25th Hour,
тя и жената се гласи 2 часа пред огледалото да иде на дискотека, ама после за 30 минути замязва на кървавица.
taran - специалист
Може би малко късно се включвам...Не е нужно да сваляш старата боя,ако е в добро състояние,можеш само да я матираш.За посочените условия на експлоатация няма боя която да издържи-на първото падане и ще имаш места за корекция.
Ако свалиш боята до алуминий,ще трябва да вземеш грунд с добра прилпваемост към алуминий.
За проскането на подобни дтайли (тръби,профили) е добре пистолета да има реглаж на "метлата",да може да я правиш на точка.
Базата се нанася на две-три ръце между ръцете се чака 15-30 минути в зависимост от температурата.Базата трябва да е суха м/у ръцете.
Лака се нанася след изсъхване на последната ръка(около 30 минути).Две или три ръце.
Успех.
borkata3000 - специалист
Честита Коледа!
Въпреки огромните мераци за боядисване, реших да постъпя разумно, с цел резултата да ме зарадва.
Подготвих рамката, взех си боите и айде при бояджия. За мой късмет бояджията беше мераклия и ми каза цена, 2 пъти по-ниска от навсякъде.
Изображение
Spokoiniq - майстор
Meраклия добре, ама тия боядисани курбели няма да оцелеят, освен ако не правиш експонат...

Тема "Как новак да боядиса качествено." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: