Всички имаме коли, нали ?
mar80 - специалист
Здравейте, при регистрацията на автомобила в данъчното не ми признават катализатора. Колата е 99 год. 72 kw (98 кс) 1900 куб. Казват ми, че колата е над 1800 куб. и за това не мога да ползвам отстъпка за катализатора. В закона никъде не пише, че над 1800 не мога да ползвам отстъпка. Не мога да ползвам ако колата е над 74 kw. Като им го казах това заявиха, че това е допълнително указание. Възможно ли е самата община да си въвежда такива указания.

Съгласно чл. 52 (1) от Закона за местните данъци и такси, с данък върху превозните средства се облагат превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България.
В чл.55 на същия закон е уточнено, че за леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка с наредба, съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство.
За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление - чл.59 (1).
ESPACE - майстор
Тия не са в час. Общината може само да си гласува различни коефициенти и то пак само в границите указани в закона. Принтирай им закона и искай среща с началника.
mar80 - специалист
Ходих и при него и той това твърди.
ArturDent - Почти Безобиден
Ама това да не е дизел с филтър за твърди частици ?

А на тия в община им кажи да духат супата. Прати им ДЕКЛАРАЦИЯТА по пощата с обратна разписка. Ти декларираш какво има и какво няма колата ти. За неверни данни ТИ носиш отговорност.
Лелката в общината НЯМА ПРАВО да прави промени по твоята декларация.
Leon - специалист
[quote="ArturDent"]......

.......Ти декларираш какво има и какво няма колата ти. ............[quote]

Някои общини на декларации не вЕрват! :shock:

Искат удостоверение от "лицензиран" сервиз за наличие на катализатор.
Доколкото разрбрах (преди година регистрирах кола) така наречения "лицензиран" сервиз се определя от общината (в моя случай бяха само два).

п.п. Да се опитваме ли да познаем кои и как са определили тези сервизи?
п.п.п. Кой бяга от 15 лв. за издаване на удостоверение?

:roll:
ozimen - специалист
Декларацията не е основния фактор за намалението.Ако в големия талон пише ,че колата е евро2,евро3 и повече означава че ако си до 74кв.вкл. плащаш по малкия данък.Аз така плащах целия данък докато лелката на касата вика -момче ти влизаш в намалението отиди направи справка защо ти взимат повече .След това с много нерви по кабинети с документите на колата,,докато не си признаха че служителя регистрирал колата при тях е сбъркал и ми върнаха парите които са ли надвзели за тия години.Обаче са много нагли и вдигнах скандал на някаква шефка която се мисли за голямата ралта и след като поисках среща с юристконсулта им омекнаха веднага и се оправиха нещата.А мисълта ми за декларацията беше ,че не тя определя имали катализатор колата,а това дали пише в големия талон с кое евро е колата.Намалението е за цяла България и никоя община не може да те лиши от него.УСПЕХ в борбата с бюрокрацията.
mar80 - специалист
Знам как ставa, на старата кола изкарах такъв документ за 10 лева. Но на тази не ми го признават.
Последна промяна от mar80 на пон ное 14, 2011 9:01 pm, променено общо 1 път.
SHADOWAWS - специалист
Бе що не им Е*Б*Ш майките на тия от общината??? А и от къф К8Р се буташ да регистрираш колата си в общината?...За да може да я продадеш после ли? Ако само това е причината, то плащай си данъци за возилото, ама иначе НЯМАШ СМЕТКА ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА!
Моята не съм я регистрирал в общината нито там където се водя по адресна регистрация, нито там дето се водя на временна адресна регистрация! То и аз имам катализатор, ама не ми се палщат ненужни данъци бе хора!

П.П“ Ако не са съгласни с теб, нека те съдят тогава!....Да видим колко са отворени! :-D
SHADOWAWS - специалист
mar80 написа:
Знам как став, на старата кола изкарах такъв документ за 10 лева. Но на тази не ми го признават.
:? Какво ти дреме? Нали от КАТ ти го признават? :wink:
Chefo77 - майстор
Хайде не давай такива акъли, моля те, защото някой като го изгърмят за неплатени данъци, оправданието "Един в един форум ми каза да не я регистрирам" не важи ...
Всъщност, много полезно е вече да почнат да гърмят, 'щото ми писна от дребни тарикати :wink:

Тема "Данък МПС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: