Всички имаме коли, нали ?
pecolt - помощник
Здравейте,
Имам една стара колица и искам да и боядисам единия калник, че малко се е поодрал. Въпроса ми е как да го подготвя за боядисване. Местата които са наранени ще ги китосам и ще им мина една шкурка да се загладят, но незнам на другите места където, старата боя стои какво да го правя. Старата боя е металик и съответно е запечатана с лак. Мога ли да боядисвам диретно върху старата металик боя т.е върху лака или се прави някаква обработка.
Благодаря ви!
Spokoiniq - майстор
Щом питаш така значи нямаш никаква представа от боядисване.Не пипай...Направи сам може да се простира според възможности, опит и база, явно нямаш нито едно, така че или запечати проблемните зони и не пипай целия детайл, или дай на бояджия.Металик не се боядисва като ограда!
taran - специалист
Донякъде споделям мнението на Спокоиния колега,но пък щом имаш желание да се пробваш да ти дам някой насоки.
Проблемните места ги изшлаифай до ламарина с ламелен диск и флекс.Около тях разшири с шкурка с едрина 180,240.Ако ти е по-лесно мини целия детайл на 320 или 400,така все ще свършва ките на матирана поврхност.
Китваш,кита се шлайфа с шкурки 100,150,180,като колкото по-близо си до края,толкова повече намаляваш едрината на шкурката.
Когато решиш,че си приключил с китването трябва да грундираш детайла,в зависимост от това каква част от него е китвана,може да го грундирашцялостно или частично.
Грунда (известен още като фюлер,филер или шприц,но не шприцкит,различно е) се шлайфа с шкурки 320 ,400 и на водно 800,1000.
После пръскаш база и отгоре лакираш.
За да се случи всичко,ти трябват,малък флекс,шпакли,трупчета за шилайфане,компресор,пистолет за боядисване,гараж с температура поне 15-16*,известна доза търпение.
Успех.
angel_ov - специалист
Преди да пръскаш обезмасляваш!
Давай смело не е китайско писмо. Това лято си сгънах двете врати от дясно. Изпънах, китнах, шприцнах, боядисах след сериозно заглеждане се забелязва и то защото аз го знам.Шприца, боята (металик) и лака ми бяха направени в спрей.
pecolt - помощник
За проблемните места мисля че разбрах какво се прави и ще се оправя. Не можах да разбера там където стара металик боя стой и то стой здраво какво се прави. С какво и как се обработва преди да се напръска.
angel_ov - специалист
Шкуриш с водна шкурка да свалиш лака.
taran - специалист
angel_ov написа:
Шкуриш с водна шкурка да свалиш лака.
Не е необходимо да сваля лака,трябва само да е матиран.Още повече,,че базата е обратно разтворима и после може да оертае границите на протрития лак.
angel_ov - специалист
Ето, че научих нещо за следващия път. :prost:
То да не се налага де.

Тема "Боядисване на калник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: