Всички имаме коли, нали ?
a_nikolov - специалист
Здравейте,
Избрах 75W устройство с компактни размери. Изход за 220V от тези с UK стандарта и 5V USB с големина почти на цигарена кутия. Пъхаш в запалката и ти дава 220V, 75W. Няма да казвам модел и марка или магазин да не излиза като реклама. Необходимо ми е за поддържане на лаптоп в колата със зарядно на 30W максимална консумация. При дълъг път да намирам занимание на децата та да минава по-приятно времето.
Чета на всякъде различни коментари, чувам различни мнения. Ако някой има опит в начинанието ще ми бъде полезен.
Благодаря Ви предварително!
vvventsi - специалист
И аз си купи инвертор 12V-230V 150W! за 64лв дават му КПД 85% има защити от ниско, високо напрежение и претоварване,на празен ход гълта 0.3А ползвам го за осветление в къщи като угасят тока мога да захраня 7 енергоспестяващи лампи по 20W.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Както са казали умните хора,голямата бъчва събира и много,и малко,а малката само малко.Аз имам в колата 500-Ватов инвертор и се замислям за 1500.Тази 75Вт играчка какво точно ще захрани,че не се сещам!?Лаптопа като тръгне да зарежда биоса и операционната,завърта всички възможни мотори-на харда,на цд-то,на вентилатора,светва монитора и т.н.При тези пикове колко мислиш,че ще издържи?
montoya - майстор
Колкото и да ги развърта лаптопа всичките тия пикове, хардове кинескопи и професори неговия адаптор е 30 вата, що 75 ватовия инвертор да не устиска!?
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Колега,само си направи следния експеримент!Изключи захранването на лаптопа от мрежата и изчакай 10 минути!След това го включи и гледай каква искра ще изскочи от контакта!30 Вата е консумацията по време на работа,но по време на включване е много по-голяма.
a_nikolov - специалист
Съгласен съм с колегата ХУЛИГАНЮ2, че голямото буре събира и много и малко. Явно трябва да се огледам за поне 300W на първо време. Обаче трябва и да се върже директно за акумулатора. През запалка едва ли ще издържи дълго. А и трябва да е с някаква сигнализация за ниво на заряда инак ще се налага да бутам колата някой път.
Виж за това със стартовия ток до някъде е така, до някъде не. Реално погледнато твърдия диск, оперативната памет, процесора, монитора на лаптопа работят през цялото време. Стартовия ток е по-голям наистина, но за много кратко време и при това не може да надвиши мощността на захранващия адаптер. Тествал съм с V-A ситема амперметър, волтметър поставени в кутия със шуко контакт, която система си е заверена и стандартизирана. Лаптопа включен на стартова позиция за зареждане на Windows, от позициа Stand by и от Hibernation разликата в пиковете е малка, като при последните два почти не се долавя.
В повечето случаи на път лаптопа работи около 50 мин. Предполагам, че ако преди да е паднала батерията съвсем се закачи за инвертора и работи докато колата е в движение или двигателя е пуснат не би трябвало да създава проблеми.
sstefanov - майстор
Ако е само за лаптоп, препоръчвам адаптер за лаптоп за 12волта. Така избягваш двойното преобразуване и излишните загуби на енергия.
Имам такъв и съм доволен:
http://www.dealextreme.com/p/universal- ... ptops-5530

Мисля, че го има и в Конрад.

А колегата вижда искра в контакта заради зареждането на филтровия кондензатор в адаптера. Тази искра ще я има дори и да не е включен лаптоп.
a_nikolov - специалист
Благодаря за идеята на колегата sstefanov. Не само в Конрад, а и на други места ги има. Цените са от 25 до 60 лева. Адаптера от линка е на цена 25 лв. Честно казано не бях търсил такъв вариант. А и наличието на USB с 5V определено е плюс понеже може да се ползва и за зарядно за телефон.
vvventsi - специалист
Това USB недей разчита на него да си зареждаш телефона,ако изобщо тръгне да се зарежда ще преебеш батерията на JSM трябва някой да ограничава зарядния ток !
sstefanov - майстор
Всяко нормално USB отговаря на определен стандарт.
Така че за телефона е все едно към какво USB е включен.
И във всеки телефон си има схема за зареждане на батерията, която освен да ограничава тока прави и много други неща.

Тема "Авто инвертор 12V-220V - мнения и препоръки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: