Всички имаме коли, нали ?
comunikator - специалист
Хайде да поговорим малко за мотори :lol:
Интересува ме какво масло се сипва в скутерите 2 тактово или 4 тактово и дали може да се провери колко масло има за да знам кога трябва да се долее. На колко км се сменява маслото? Може ли да се мешат различни марки масло?
Искам да си взема един скутер горе споменатия Yamaha MBK Booster 50m3 ,но понеже не съм карал досега скутер събирам малко полезна информация за подръжка!
ferrari4456 - специалист
За двутактови двигатели си има масла за тях и за четиритактови си има масла за тях.
Има си щека за да се провери колко масло има.Трябва да се види спицификацията на маслото, за да се види дали трябва да се меша и като се меси.Като се меси с други масла качеството се разваля.
comunikator - специалист
Няма щека!
И незмам точно този модел 2тактов или 4тактов е?
Илчо Илиев - майстор
Ами виж му характеристиката, какви данни е дал производителя за машината...
ferrari4456 ти е казал точно, според мотора и маслото,а на двутактовия мотор маслото си е в горивото и няма как да се сменя,а за 4 тактовия си има спецификация, определена от производителя какво и колко пробег..
comunikator - специалист
В техническата характеристика се води двутактов двигател?
Илчо Илиев - майстор
Еми... сипваш масло за двутактови машини...
Повечето съвременни мотори имат отделен резервоар за маслото и дозатор, а бензина се налива в основния резервоар без масло..
На старите мотори наливахме каквото има,но все пак маслото за двутактови си е специално за целта и не те съветвам да си правиш експерименти..
Марки и модели има бол на пазара, има бездимни- за резачки, то също е добро, но си е скъпичко....
Смесването на различни марки масло не е проблем, стига да са с еднакви показатели..
VLADO66 - майстор
Двутактовия е резачка,обаче и бързо се скапва особено ако е каран като за последно.
comunikator - специалист
Според предишният му собственик сипвал е Кастрол 2Т предполагам пълна синтетика - но колко трябва да се сипе (на тъмно) нямам никаква видимост върху това колко масло има!?
Илчо Илиев - майстор
Имали отделен резервоар за масло или се налива директно в бензина?
Ако се налива директно в бензина е добре да се слага 25-30 мл/л..
В магазините за резачки има мерителни тубички,а ако не ти се дават пари за такава. вземи си най-голямата спринцовка, която намериш и с нея дозираш...
Ако си има отделен резервоар за масло, гледай да не пада под половин,а и вярвам има някаква индикация до къде е има масло, огледай внимателно, все пак японците не са толкова тъпи...
maroka - специалист
Колега, скутерчето ти е 2-тактово. Чудесна машинка за града.
Във всеки специализиран мото-магазин се предлага въпросното масло. Аз също съм го ползвал и няма да имаш никакви проблеми. По мое време беше около 16-18 лв. литъра.
За маслото си имаш отделен резервоар, а помпа дозира смеската по време на движение.
Когато маслото ти е на привършване светва лампа на таблото, имаш около 50-80 км. преди да заредиш :)

Ако досега не си карал 2Т имай предвид нещо важно: след като го запалиш го остави около 2-3 мин да поработи и след това първите 5 км. не го вкарвай в максимални обороти. Така предотвратяваш надиране на цилиндъра.

Толкова май стига засега, подкарвай го, че не остана много време :)

Тема "Скутер YAMAHA MBK Booster" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: